Лозови листа - ползи и вреди
Лозовите листа са популярен основен продукт в средиземноморската кухня. Те са богати на витамини и минерали. Често се консервират и затварят в буркани, докато суровите или пресните листа е най-добре да се консумират след задушаване или бланширане. Популярното гръцко ястие, наречено долма, представлява пълнен с ориз, лук и месо (кайма) и увит лозов лист, а в българската кухня се нарича лозови сарми.
Лозовите листа намират приложение както в кулинарията, така и в лечението на редица заболявания. Несъмнено се получават вкусни сармички от продукта, но нека видим каква e ползата и вредата му за организма.
Хранителен състав на лозовите листа
Листата от лоза и техните дръжки съдържат до 2% захари, също и голямо количество органични киселини. Богати източници са на витамини А, E, K, В6 и С, фолат, магнезий, манган, желязо, калций, мед, манган, целулоза, ниацин и рибофлавин. Само 30 грама пресни лозови листа (5-6 броя) осигуряват 100% от дневната необходимост на човека от витамин А и едва 14 калории. Една порция или една чаша лозови листа не съдържа мазнини и холестерол.
По всичко личи, че единственият "недостатък" на продукта е наличието на много захари в състава.
Полезни и лечебни свойства на лозовите листа
В народната медицина лозовите листа се използват за спиране на кървене, вътрешни възпаления. Пресните млади листа помагат при кашлица и засилват мъжката потентност, а сокът от тях е полезен при стомашно-чревни проблеми.
Листата се използват при хемоптиза (кръв в храчките), запек. Студена настойка се прилага за укрепване на зрението, при ревматизъм. Отвара от листата алкализира урината и постепенно помага за избавяне на уретните камъни в бъбреците, полезна е и при подагра.
1. Лозовите листа имат противовъзпалителни свойства
Хроничното възпаление може да причини сърдечни заболявания, много видове рак и болестта на Алцхаймер. Други заболявания, които са резултат на възпаление, включват артрит и стомашно-чревни заболявания, като болестта на Крон. Докато начинът на живот и генетиката допринасят за възникване на хронични възпаления, спазването на здравословна диета и яденето на по-малко храни, които допринасят за възпаление, е най-добрата стратегия за овладяването и намаляването на дългосрочните рискове от заболяване.
2. Имат ниско гликемично натоварване
Една порция лозови листа е богата на хранителни вещества и има ниско гликемично натоварване - 1. Това е важно да се знае, особено за диабетиците, тъй като измерва ефекта на храната върху нивата на кръвната захар. Дневната цел на общия гликемичен товар за здрав възрастен е 100 или по-малко, което прави лозовите листа здравословен избор. Хората, страдащи от диабет или метаболитен синдром, трябва да се стремят към по-малък дневен гликемичен товар.
3. Хронична венозна недостатъчност
Според проучване, растителните екстракти от лозови листа намаляват отока при пациенти с хронична венозна недостатъчност. Това е състояние, характеризиращо се с това, че кръвта във вените на краката не може да се придвижи нормално обратно към сърцето. Това може да доведе до подуване на краката, предизвиквайки оток. Намаляването на отока ще причини по-малко напрежение на съдовата система.
Други приложения
Лозовите листа се използват от векове и все още се прилагат като билка. Използват се и за лечение на диария, силно менструално кървене, кръвоизлив в матката, язви в стомаха и излишно вагинално течение. Може да се направи чай от лозови листа за лечение на диария, хепатит и стомашни болки. Увехналите лозови листа се използват при възпалени гърди, ревматизъм, главоболие и треска.
Лозовите листа се измиват старателно преди консумация. Ако се използват листа от буркан, трябва да се изплакнат преди употреба, за да се премахне излишния натрий.
Вреда и противопоказания
Въпреки множеството полезни свойства, с които се характеризират лозовите листа, те имат и противопоказания за употреба. Биха могли да навредят на хора, страдащи от затлъстяване, хронични стомашни язви, захарен диабет, сърдечна недостатъчност. Трябва да се отбележи, че съществена вреда настъпва само при прием на големи количества.
Неблагоприятно въздействие може да се наблюдава при бременни жени в края на бременността, тъй като листата оказват недобър ефект върху функцията на млечните жлези.
Преди да добавите лозови листа в диетата, е добре да се консултирате с вашия лекар.
lady.mail.ru; livestrong.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 73,5 мл. |
Белтък | 5,6 гр. |
Мазнини | 2,15 гр. |
Въглехидрати | 17,35 гр. |
Калории | 93 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В6 и С; магнезий, манган, желязо, калций, целулоза, ниацин и рибофлавин |
Коментари към Лозови листа - ползи и вреди