Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Кумис

Кумис

Кумис - изображение

Кумисът е киселомлечен продукт с лечебни и високи хранителни качества. Приготвя се от кобилешко мляко по специален начин, предпазва от развитие на заболявания и повлиява благоприятно здравословното състояние при вече съществуващи. Напитката има бял цвят, нежна консистенция и приятен киселомлечен вкус. Получава се чрез ферментация на млякото с помощта на млечнокисели бактерии или млечни дрожди. Съдържанието на алкохол зависи от степента на узряване на течността и се разделя на слаба, средна и силна. Колкото по-дълъг е периодът на зреене, толкова по-силно концентрирана е живителната напитка.

Историята на кумиса датира от хилядолетия. Той помага в лечението на редица тежки заболявания, бързо възстановява силите, утолява глада и жаждата, повишава съпротивителните сили на организма в битката със здравословни проблеми и неразположения.

 

Състав

Готовият за консумация кумис е находище на полезни вещества, които напълно се усвояват от организма. В състава на напитката влизат:

  • витамини от група В (тиамин, рибофлавин, цианокобаламин); РР, С, А;
  • фолиева, млечна и пантотенова киселини;
  • биотин; каротин;
  • комплекс от микро- и макроелементи: натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо;
  • етилов спирт.

Средното съдържание на етилов спирт е от 0,2 до 2,5%, но понякога достига и до 4,5%, като в такива случаи се касае за силна натурална напитка, изготвена само и единствено от кобилешко мляко.


Терапевтични свойства

Лечебните свойства на продукта се дължат на компонентите, от които се състои, и се проявяват при продължителен прием на напитката. Кумисът се отличава със следните действия:

  • общоукрепващо;
  • противовъзпалително;
  • антибактериално;
  • заздравяващо;
  • холеритично;
  • противоанемично;
  • успокояващо;
  • пробиотично;
  • антибиотично.

Млечната напитка е ефективна в лечението на болести, изискващи големи защитни сили на организма: инфекциозни и хронични стомашно-чревни заболявания, туберкулоза, упорита диария, вследствие на чревни инфекции.

Полезните свойства на кумиса се използват за профилактика и лечение на сезонни заболявания на дихателните органи. Употребата му е обоснована при комплексна терапия на туберкулоза, анемия и отслабен имунитет.

Меките холеритичен и разхлабващ ефекти помагат при подуване на корема и спастични болки.

Възстановителните и противовъзпалителни свойства допринасят при лечението на язви на стомаха и дванадесетопръстника, нормализират дейността на задстомашната жлеза и увеличават лактацията.

Благоприятно въздействие на живителната напитка се забелязва върху сърцето и кръвоносните съдове.

Богатият на калций кумис се грижи за костната тъкан и предпазва зъбите от рушене.

Бързо възстановява нормалната чревна и влагалищна микрофлора, потиска растежа на болестотворните микроорганизми.

Доказана е ползата на продукта за стомашно-чревния тракт (освен в случаите на обострени заболявания), тъй като нормализира секреторната дейност на храносмилателните органи.

Приемът на кумис действа благоприятно на кръвта, повишава нивото на хемоглобина и подобрява левкоцитната формула.

Млечната напитка помага при нервно изтощение и депресия, давайки душевен комфорт.

Тонизиращият и освежаващ ефекти повишава работоспособността, утоляват жаждата и се справят с махмурлука.


Натуралният източник на полезни вещества проявява своите целебни свойства напълно при продължителна и правилна употреба. За лечебни цели се препоръчва ежедневен прием на 1 чаша кумис половин час след закуска в продължение на 3-4 седмици.


Кумис за отслабване

Ниската калоричност на киселомлечния продукт го прави подходящ за включване в диетични хранителни режими. Така организмът няма да изпитва стрес от недостига на витамини, микроелементи и аминокиселини в дневното меню.

Способността на напитката да контролира калоричността на консумираната храна е от полза както при лечението на анорексия, така и в борбата с натрупаното излишно телесно тегло.

Приемът на кумис преди ядене дава чувство на стомашна пълнота и ситост, а мекият слабителен ефект не води до обезводняване.


Употреба в козметиката

Лечебните съставки на кумиса благоприятстват състоянието на косата: укрепват космените фоликули, подобряват структурата на косата, придават блясък и обем, ускоряват растежа.

Напитката от кобилешко мляко нормализира функциите на мастните жлези, подобрява еластичността и цвета на кожата, затова се използва при приготвянето на домашна козметика за лице.


Противопоказания

Кумисът се усвоява бързо от организма и обикновено не се наблюдават странични ефекти от употребата му. Но напитката е противопоказна при заболявания на стомашно-чревния тракт в период на обостряне, както и при индивидуална непоносимост към киселомлечни изделия от този вид.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: poleznenko.ru; findfood.ru
Снимка: sostavproduktov.ru

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък2,05 гр.
Мазнини1,90 гр.
Въглехидрати5 гр.
Калории48 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини: А, В1, В2, РР, С; каротин; минерали: натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛюбопитно