Камилско месо
Камилското месо е било основен хранителен продукт за номадите в продължение на векове. Освен че са го консумирали, те и са го разменяли за различни храни и предмети, като по този начин месото се е разпространило по целия свят.
В Персия и Древен Рим се е смятало за деликатес, в Монголия от него са топили ценна полезна мазнина. Месото се разпространило широко в Близкия Изток, Средна Африка и Средна Азия. В Арабските страни и днес продуктът се смята за отлично средство за повишаване на потентността.
Употреба в кулинарията
Както вече споменахме, камилското месо е било деликатес в Древен Рим. В Персия (Иран) се е поднасяло на различни празненства, на особена почит е сред жителите на страните от Близкия Изток. Камилското прекрасно се съчетава със зеленолистни подправки и зеленчуци, всякакви зърнени храни, зеленчуци, соев сос, остри подправки (включително индийски).
В Северна Африка традиционно се приготвя популярното мароканско ястие таджин - печено камилско с картофи. Изключително нежно и с особен вкус това ястие буди възхищение не само у туристите, но и у местното население. В Азия се търси опушено камилско с всякакви остри подправки. Особено популярни сред тези народи са задушените парчета от месото със зеленчуци и пушени гърбици.
Освен това в сланината в гърбиците се съдържа слой мазнина в чист вид, който се топи и се използва в кулинарията, като в районите, където са разпространени камилите, тази мазнина се цени повече от говеждата и овчата лой.
За храна се употребяват много части от животното - от езика до опашката, която прилича на камшик. На вкус камилското наподобява говеждо. Колкото по-младо е животното с гърбици, толкова по-вкусно и ценно е месото му. То, както и всички други видове, е подходящо за печене и варене, може да се задуши. От него се приготвя разнообразие от ястия: рагу, пастети, барбекю, бургери и други. Прави се и кайма.
Хранителна стойност
Камилското не е калорично месо. В 100 грама суров продукт се съдържат 160 ккал, след сваряване калориите стават 230. Затова месото е диетично и се препоръчва за консумация от хора, които са загрижени за телесното си тегло, тъй като в камилското няма вътрешни мастни слоеве. Калоричността при печене и задушаване нараства до 205-281 ккал в 100 грама от продукта, но това също не е много.
Камилско месо |
Белтъчини |
Мазнини |
Вода |
Калории |
Сурово |
18,9 |
9,4 |
70,7 |
160 |
Печено |
33,3 |
16,5 |
70,7 |
281 |
Сварено |
29,8 |
12,4 |
70,7 |
230 |
Задушено |
24,3 |
12,1 |
70,7 |
205 |
Състав, полезни и лечебни свойства
В месото на камилата се съдържат големи количества калий, фосфор и магнезий. От витамините присъстват В1, В2, РР, В9, С, А и Е.
Най-ценните свойства на камилското се дължат на достатъчно специфичния му химичен състав, отличаващ се с ниско съдържание на холестерол, завишени стойности на протеин и почти пълно отсъствие на мазнини. Заедно с наличието на редица биологично активни вещества тази особеност прави месото един от най-добрите варианти за диетично меню.
Камилското е богато на хемово желязо, което отлично се усвоява от организма. Такъв продукт е много полезен за деца и стари хора, тъй като съдържащият се в него микроелемент предпазва от инфекциозни заболявания и възпрепятства развитието на анемия. Освен това месото е богато на калий и цинк, които участват в процесите на обновяване на клетките и влияят върху растежа. При недостиг на тези елементи се забавя растежът, космите (косата) започват да се разделят, ноктите губят блясъка си и стават чупливи.
Месото на камилата е полезно за кожата и лигавиците, за нервната и храносмилателната системи. Влизащите в състава му микроелементи регулират кръвната захар. Освен това продуктът се характеризира с противовъзпалителен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефекти.
Трябва да споменем и субпродуктите, и по-конкретно черния дроб и бъбреците на камилата, защото в тях има максимална концентрация на рибофлавин - витамин В2 - въздействащ върху дейността на почти всички системи на организма.
Вреда и противопоказания
Камилското месо не се препоръчва за консумация само при индивидуална непоносимост към самия продукт.
edaplus.info
Коментари към Камилско месо
Ейман георгиева
Откъде може да купя камилско месо? И колко струва 1кг?
Здравейте! Не разполагаме с информация. В България най-вероятно не се предлага.
Откъде може да купя камилско месо? И колко струва 1кг?