Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Камилско месо

Камилско месо

Камилско месо - изображение

Камилското месо е било основен хранителен продукт за номадите в продължение на векове. Освен че са го консумирали, те и са го разменяли за различни храни и предмети, като по този начин месото се е разпространило по целия свят.

В Персия и Древен Рим се е смятало за деликатес, в Монголия от него са топили ценна полезна мазнина. Месото се разпространило широко в Близкия Изток, Средна Африка и Средна Азия. В Арабските страни и днес продуктът се смята за отлично средство за повишаване на потентността.


Употреба в кулинарията

Както вече споменахме, камилското месо е било деликатес в Древен Рим. В Персия (Иран) се е поднасяло на различни празненства, на особена почит е сред жителите на страните от Близкия Изток. Камилското прекрасно се съчетава със зеленолистни подправки и зеленчуци, всякакви зърнени храни, зеленчуци, соев сос, остри подправки (включително индийски).

В Северна Африка традиционно се приготвя популярното мароканско ястие таджин - печено камилско с картофи. Изключително нежно и с особен вкус това ястие буди възхищение не само у туристите, но и у местното население. В Азия се търси опушено камилско с всякакви остри подправки. Особено популярни сред тези народи са задушените парчета от месото със зеленчуци и пушени гърбици.

Освен това в сланината в гърбиците се съдържа слой мазнина в чист вид, който се топи и се използва в кулинарията, като в районите, където са разпространени камилите, тази мазнина се цени повече от говеждата и овчата лой.

За храна се употребяват много части от животното - от езика до опашката, която прилича на камшик. На вкус камилското наподобява говеждо. Колкото по-младо е животното с гърбици, толкова по-вкусно и ценно е месото му. То, както и всички други видове, е подходящо за печене и варене, може да се задуши. От него се приготвя разнообразие от ястия: рагу, пастети, барбекю, бургери и други. Прави се и кайма.


Хранителна стойност

Камилското не е калорично месо. В 100 грама суров продукт се съдържат 160 ккал, след сваряване калориите стават 230. Затова месото е диетично и се препоръчва за консумация от хора, които са загрижени за телесното си тегло, тъй като в камилското няма вътрешни мастни слоеве. Калоричността при печене и задушаване нараства до 205-281 ккал в 100 грама от продукта, но това също не е много.

Камилско месо

Белтъчини

Мазнини

Вода

Калории

Сурово

18,9

9,4

70,7

160

Печено

33,3

16,5

70,7

281

Сварено

29,8

12,4

70,7

230

Задушено

24,3

12,1

70,7

205


Състав, полезни и лечебни свойства

В месото на камилата се съдържат големи количества калий, фосфор и магнезий. От витамините присъстват В1, В2, РР, В9, С, А и Е.

Най-ценните свойства на камилското се дължат на достатъчно специфичния му химичен състав, отличаващ се с ниско съдържание на холестерол, завишени стойности на протеин и почти пълно отсъствие на мазнини. Заедно с наличието на редица биологично активни вещества тази особеност прави месото един от най-добрите варианти за диетично меню.

Камилското е богато на хемово желязо, което отлично се усвоява от организма. Такъв продукт е много полезен за деца и стари хора, тъй като съдържащият се в него микроелемент предпазва от инфекциозни заболявания и възпрепятства развитието на анемия. Освен това месото е богато на калий и цинк, които участват в процесите на обновяване на клетките и влияят върху растежа. При недостиг на тези елементи се забавя растежът, космите (косата) започват да се разделят, ноктите губят блясъка си и стават чупливи.

Месото на камилата е полезно за кожата и лигавиците, за нервната и храносмилателната системи. Влизащите в състава му микроелементи регулират кръвната захар. Освен това продуктът се характеризира с противовъзпалителен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефекти.

Трябва да споменем и субпродуктите, и по-конкретно черния дроб и бъбреците на камилата, защото в тях има максимална концентрация на рибофлавин - витамин В2 - въздействащ върху дейността на почти всички системи на организма.


Вреда и противопоказания

Камилското месо не се препоръчва за консумация само при индивидуална непоносимост към самия продукт.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортНовиниЛюбопитно