Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Жълъд - ползи и вреди

Жълъд - ползи и вреди

от 22 окт 2013г., обновено на 04 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Жълъд - ползи и вреди - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Продукти
Коментари
Свързаност

Жълъдите са плодовете на дъба. Те се използват от незапомнени времена в народната медицина. Благодарение на богатия им състав още в древността са се прилагали като лечебно средство при редица заболявания. В тази статия ще разгледаме ползите и възможните опасности от консумацията на жълъди, както и техния хранителен състав.

Хранителен състав на жълъдите

Жълъди

Тези горски дарове са богати на белтъчини, въглехидрати, захари, танини, масла, дъбилни вещества и особено на скорбяла. Освен това в тях има наличие на активното вещество кверцетин, което притежава множество целебни свойства: отлично намалява отоците, облекчава възпаленията и спазмите, има диуретично и антиоксидантно действия. Но такива лечебни жълъди растат само по дъбовете, които са на над 50-годишна възраст.

Дъбовите плодове съдържат танини - група горчиви растителни съединения, които могат да бъдат вредни, когато се консумират в големи количества. Освен това могат да доведат до неблагоприятни последици за здравето, като тежко увреждане на черния дроб. Танините се считат за антинутриенти, което означава, че намаляват способността на тялото да усвоява основни хранителни вещества от храната. Повечето танини се извличат от жълъдите чрез накисване или варене.

В една порция от 28 грама сушени жълъди се съдържат следните хранителни вещества:

  • 144 калории;
  • 2 грама протеини;
  • 9 грама мазнини;
  • 15 грама въглехидрати;
  • 4 грама фибри;
  • Витамини: витамин A (44 от ДП*), витамин E (20% от ДП*), B6 (10% от ДП*), B9 (8% от ДП*);
  • Микроелементи: желязо (19% от ДП*), манган (19% от ДП*), калий (12% от ДП*).

Жълъдите са нискокалорични, като повечето от калориите идват от съдържащите се в тях здравословни ненаситени мазнини.

Полезни свойства на жълъдите

Жълъди

Освен всичко изброено до момента, жълъдите се смятат и за отлично бактерицидно и антитуморно средство. Те често се употребяват при зъбобол, проблеми с венците, за спиране на кръвоизливи. Препоръчват се за лечение на проблеми с пикочно-половата система: ефективни са при напикаване и женски заболявания, също така допринасят за повишаване на потентността.

Дъбовите плодове действат благоприятно върху храносмилателната система: отвара от тях помага при различни видове отравяния, стомашни разстройства, хронични и остри колити. Настой от жълъди приемат тези, които страдат от хипертония, остеохондроза, ставни заболявания. Астмата, бронхитът и кашлицата могат да бъдат преборени с така нареченото кафе от жълъди.

Жълъдите доставят своите ползи, ако са приготвени правилно и не се консумират сурови.

1. Подобрява здравето на червата

Жълъдите са чудесен източник на фибри, които подхранват полезните бактерии в червата на човек. Тези бактерии имат ключова роля в цялостното здраве. Неравновесието им е свързано със затлъстяване, диабет и чревни заболявания. Жълъдите отдавна се използват като билково лекарство за лечение на стомашни болки, подуване на корема, гадене, диария и други често срещани оплаквания.

2. Богат източник на антиоксиданти

Учените откриват над 60 полезни растителни съставки в жълъдите, включително катехини, ресвератрол, кверцетин и галова киселина - мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Изследвания показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания, като сърдечни болести, диабет и рак.

3. Природен дар

Около 450 вида дъбове по света произвеждат жълъди, предимно в Северното полукълбо. От есента до началото на пролетта може да се намерят стотици, ако не и хиляди зрели жълъди по земята под дъбовите дървета.

Противопоказания на жълъдите

Неузрял жълъд

1. Суровите жълъди може да бъдат опасни за здравето

Както споменахме по-горе, танините в суровите жълъди действат като антинутриенти, които имат свойството да намалят усвояването на някои съставки в храните. Те са свързани и с някои видове рак и могат да причинят увреждане на черния дроб, когато се консумират в големи количества.

Някои хора съобщават за симптоми като гадене и запек след консумация на сурови жълъди. Танините придават на ядките горчив вкус, затова не е препоръчително да се консумират сурови. Може лесно да се премахнат танините чрез варене или накисване на ядките. Този процес премахва горчивината им и ги прави безопасни за ядене. 

2. Могат да причинят алергични реакции

Жълъдите са дървесни ядки, които са едни от най-често срещаните алергени в световен мащаб. Алергичните реакции от дървесни ядки варират от лек сърбеж, дразнене в гърлото и сълзене на очите до анафилаксия - потенциално животозастрашаваща реакция, която може да причини изключително затруднено дишане.

Ако имате алергия към други дървесни ядки, трябва да избягвате консумацията на жълъди. Преди да ги добавите към диетата си, консултирайте се с вашия лекар.

Как се приготвят за консумация жълъдите?

1. Изберете напълно зрели, кафяви жълъди с черупката. Избягвайте зелените, неузрели жълъди, тъй като те съдържат по-големи количества танини.
2. Изплакнете добре ядките, за да премахнете всички замърсители, изхвърлете изгнилите ядки.
3. Отстранете твърдите черупки с лешникотрошачка.
4. Сварете суровите жълъди в тенджера с вода за 5 минути или докато водата стане тъмнокафява. Прецедете ядките през гевгир.
5. Повторете още веднъж 4-та стъпка, докато водата стане бистра.

След премахването на танините, ядките се считат за безопасни за консумация. Може да се изпекат в загрята до 190 градуса фурна за 15-20 минути и хапнат като лека закуска между основните хранения. Друг вариант е да се изпекат с мед или поръсят с пудра захар и канела след печене. Сушените жълъди могат да се смелят на брашно и използват за приготвяне на хляб и сладкиши.

Източник:

healthline.com
Снимки: pixabay.com

4.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Белтък6 гр.
Мазнини24 гр.
Въглехидрати41 гр.
Калории386 кал.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВОДА ЗА УСТА АНГИЗОЛ 150 мл
23.90лв.

ВОДА ЗА УСТА АНГИЗОЛ 150 мл

ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ МЕНОПАУЗА
78.99лв.

ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ МЕНОПАУЗА

ГРИЙН ФАРМАСИ ИНТИМЕН ГЕЛ С ДЪБОВА КОРА И ГРАДИНСКИ ЧАЙ 300 мл
17.20лв.

ГРИЙН ФАРМАСИ ИНТИМЕН ГЕЛ С ДЪБОВА КОРА И ГРАДИНСКИ ЧАЙ 300 мл

БИСТРОНГ ИНТИМНА ПЯНА 150 мл
23.00лв.

БИСТРОНГ ИНТИМНА ПЯНА 150 мл

ВИТАСЕЛ РОБУВИТ таблетки * 60
51.50лв.

ВИТАСЕЛ РОБУВИТ таблетки * 60

ВЕНОТОН - S КРЕМ ЗА КРАКА 50 мл
17.30лв.

ВЕНОТОН - S КРЕМ ЗА КРАКА 50 мл

Коментари към Жълъд - ползи и вреди

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Жълъд - ползи и вреди
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 22:19
    Коментирайте "Жълъд - ползи и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Ядки и семена
  • Дъб обикновен, Летен дъб
  • Зимен дъб, Скален дъб, Горун
  • Излекувайте блефарита с дъбова кора или метличина
  • Пърнар, Средиземноморски дъб, Палестински дъб
  • Гаргарата с дъбова кора ще ви излекува от ангина
  • Направете си пудра от дъбова кора срещу изпотяване на краката
  • Срещу хемороиди или вагинални инфекции правете седяща вана с дъбова кора
  • Жълъдите действат кръвоспиращо и антитуморно
  • С разтвор от дъбова кора ще спрете кръвотечението от носа
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 193 дни, 9 часа и 55 мин.

Има ли ползи от накисване на краката във вода за уста?

преди 243 дни, 1 час и 8 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 10 часа и 24 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 1 час и 24 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 1 час и 35 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 1 час и 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival