Ендивия

Ендивията е растение, вид цикория, чиито листа приличат на руколата. Съществуват няколко вида, различаващи се предимно по форма и цвят на листата. Те се характеризират с горчив вкус, съдържат голямо количество вода, близо 95% от общата маса.
Растението е богато на хранителни вещества и витамини, някои от които са витамините Е, B1, B2, B6, B9, провитамин A и витамин C. Съдържа минерали като калий, цинк, мед, манган, желязо, магнезий, фосфор. Ендивията е лесно смилаема храна, подходяща при спазване на хранителни режими, тъй като съдържа важни за организма нутриенти и в същото време се характеризира с ниско количество мазнини.
Консумацията й спомага за правилната функционалност на черния дроб и жлъчката, предпазва от развитието на анемия, а благодарение на фолиевата киселина в състава, насърчава узряването на червените кръвни клетки и реакциите на синтез на ДНК. Благодарение на ретинола, ендивията допринася за здравето на очите, кожата и засилва имунитета. Има антиоксидантно и диуретично действие, освен това предпазва от сърдечно-съдови заболявания и спомага за поддържането на нормално кръвно налягане.
Благодарение на желязото и фосфора, растението укрепва костната система и регулира обмяната на веществата, подобрявайки и кръвообращението. Консумацията на ендивия насърчава нормалната чревна перисталтика, предотвратявайки появата на киселини и стомашни неразположения. Използва се предимно в кулинарията заради своите ценни здравословни свойства. Леко горчивият й вкус се съчетава идеално с ядки, сирена, зеленчуци и плодове. Може да се консумира с и без термична обработка, като здравословните качества на растението не се променят.
Може да си го набавите от хипермаркети и зеленчукови борси.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: www.enbuenasmanos.com
Снимки: jackseeds.com; plantsam.com
Още по темата:
ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода | 95 мл. |
Белтък | 1.3 гр. |
Мазнини | 0.2 гр. |
Въглехидрати | 3.4 гр. |
Калории | 26 кал. |
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
Витамин A, витамин C, витамин B |
ДРУГИ
Други полезни | фолиева киселина, манган, желязо, фосфор |
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА