Брезова гъба Чага

Брезовата гъба Чага расте по кората най-вече на брезите (но се среща и по други дървета), има неправилна и непривлекателна форма. Гъбата е черна като вътрешността й променя обагрянето си до тъмнокафяво. Среща се в горите на Корея, Русия, Северна Америка, Канада и Източна Европа.
Растението има лечебни свойства, затова неслучайно в Сибир е определяно като "Цар на растенията", "Гъба на безсмъртието", "Дар от Боговете", я в Япония - "Диамантът на гората".
Състав
Месестата част на гъбата съдържа всевъзможни киселини (мравчена, маслена, оксалова, оцетна и други), дъбилни и минерални вещества, полизахариди, меланин, липиди, алкалоиди, фитонциди, флавоноиди и целулоза. Благодарение на състава си, тя въздейства благоприятно върху човешкия организъм.
Лечебни свойства:
- подобрява общото състояние, повишава имунитета и съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания;
- успокоява нервната система, бори се с неспокойния сън, безсънието и психични заболявания;
- нормализира обменните процеси;
- профилактика е срещу развитие на злокачествени образувания, използва се в лечението на вече съществуващи такива;
- терапия е при болести на червата, черния дроб, стомаха, белите дробове и пикочните пътища;
- подобрява състоянието при псориазис, екзема, акне, измръзване и изгаряния;
- повишава кръвното налягане, използва се при анемия;
- подобрява зрението;
- профилактика е срещу женски заболявания, намира приложение при лечението на такива;
- забавя процесите на стареене;
- подобрява апетита;
- намалява болката;
- понижава нивото на холестерола в кръвта;
- бори се с възпалителните процеси;
- притежава хемостатични, холеритични и диуретични свойства.
От гъба Чага се приготвят чай, спиртни настойки, отвари, разтвори за вана, мази (унгвент) и масла.
Докато се приемат продукти, в чиито състав влиза гъбата, е добре да се променят някои хранителни навици, като се ограничи консумацията на определени храни и напитки и се наблегне на други:
- от менюто да се изключат всички пушени, консервирани и пържени продукти;
- да се ограничи консумацията на месо и месни изделия;
- да не се злоупотребява с пикантна храна, включително лук и чесън;
- да се избягват сладките изделия;
- строго забранени са тютюнопушенето и приемът на алкохол.
- храненето да се обогати с плодове, зеленчуци и киселомлечни продукти.
Противопоказания и странични ефекти
Прекомерната употреба на гъба Чага под различни форми може да доведе до храносмилателни разстройства и нервна възбудимост. Симптомите отшумяват след намаляване на дозите или прекратяване на приема.
Бременни и кърмещи жени и деца не трябва да използват брезова гъба, защото в развиващият се организъм и в тялото на бъдещата майка протича процес на активно делене на клетки, а продуктът спира техните развитие и растеж.
По време на лечение с антибиотици, прием на глюкоза, при дизентерия, колит и диария не се препоръчва употребата на Чага.
Днес в аптечната мрежа могат да се намерят както гъбата в сушено състояние, под формата на чай, така и различни хранителни добавки, които я съдържат, но при наличие на сериозни здравословни проблеми е необходимо да се направи консултация с лекар, преди да се премине към употребата им.
Да не се използва при индивидуална непоносимост.
poleznenko.ru; mjusli.ru; bonfit.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 2,1 гр. |
Мазнини | 0,8 гр. |
Въглехидрати | 1,2 гр. |
Калории | 20 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Гъби
- Гъба Чага - пазител на здравето и лечител на рак
- Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика
- Сок от бреза
- Сокът от бреза тонизира и лекува
- Чага, Черна брезова гъба
- Използвайте екстракт от бреза срещу бъбречни и уринарни инфекции
- Бялата бреза - аспирин от природата
- Брезовият сок - новият хит сред здравословните напитки
- Направете си чай от бреза за укрепване на имунитета
- Нормализирайте кръвната захар и холестерола с гъби чага
Коментари към Брезова гъба Чага