Брашно от рожков – ползи и вреди
Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено дърво от семейство Бобови. Плодовете на растението представляват плоски бобови шушулки. Те се сушат и пекат, след което от тях се приготвя брашно. То наподобява какао на прах, има сладък вкус, поради което често се използва като естествен подсладител за печива и сладкиши, както и като здравословен заместител на шоколада. От плодовете може да се направят още чипс и сироп, извлича се и екстракт от тях, но брашното от рошков е най-популярният продукт от растението, който има редица полезни свойства за човешкия организъм, дължащи се на веществата, които влизат в състава му.
Хранителна стойност на брашното от рожков
В 2 супени лъжици брашно от рожков се съдържат:
- 6 грама захар;
- 0 грама натрий;
- 42 милиграма калций;
- 5 грама фибри;
- 0,35 грама желязо;
- 6 милиграма магнезий;
- 99 милиграма калий;
- 0,055 милиграма рибофлавин (витамин В2);
- 0,228 милиграма ниацин (витамин В3).
Рожков е отличен източник на витамините A, B2, B3, B6 и минералите мед, калций, манган, калий, магнезий, цинк и селен. Съдържа също и фибри, пектин и протеини.
Ползи за здравето от консумацията на брашно от рожков
Ниско съдържание на мазнини
Брашното от рожков практически не съдържа мазнини. Ако сте на нискомазнинна диета, може да включите този продукт в менюто си. Имайте предвид обаче, че съдържа повече захар и въглехидрати от какаото на прах.
Две супени лъжици от рожков доставят 6 грама захар, което е около 1 и 1/2 чаени лъжички. Ако рецепта за печиво изисква до 1 чаша брашно от рожков, това увеличава количеството захар до 51 грама, а мазнините си остават по-малко от 1 грам. От друга страна, в една чаша подсладен шоколадов чипс има 92 грама захар и 50 грама мазнини.
Не съдържа натрий
Брашното от рожков не съдържа натрий, което го прави много подходящ за хора, които трябва да ограничат приема на този минерал.
Твърде много натрий в диетата може да увеличи риска от високо кръвно налягане, сърдечен удар, остеопороза и проблеми с бъбреците.
Съдържа калций, но не и оксалати
Калцият е минерал, важен за здравето на костите. Освен това помага на сърцето, нервите и мускулите да функционират добре. Две супени лъжици брашно от рожков съдържат 42 милиграма калций или 4% от необходимата дневна доза от минерала за организма.
Какаото съдържа оксалати. Това са съединения, които намаляват способността на тялото да абсорбира калций. Диетата с високо съдържание на оксалати увеличава риска от камъни в бъбреците. Брашното от рожков не съдържа тези съединения, което го прави добър заместител на какаото.
Високо съдържание на фибри
В 2 супени лъжици брашно от рожков има 5 грама фибри, което е повече от 20% от дневната норма за човека. Фибрите са полезни, защото засищат за дълго време, предотвратяват запек, поддържат чревното здраве, контролират кръвната захар и понижават холестерола.
Не съдържа глутен
Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта и тритикалето (хибрид между пшеница и ръж). При някои хора този протеин задейства имунната система да атакува тънките черва. Това състояние се нарича цьолиакия. Ако страдате от заболяването или сте чувствителни към глутен, трябва да избягвате храни, които го съдържат. Брашното от рожков не съдържа глутен.
Знаете ли, че дъвченето на шушулки рожков помага на певците да поддържат здрави гласните си струни, както и да успокоят и прочистят гърлото си. |
Облекчава диарията
Благодарение на съдържанието си на танини (полифеноли, които се намират в някои растения), брашното от рожков се използва като естествено средство за лечение на диария.
Не съдържа кофеин
Кофеинът е съставка, която има ободряващо действие. Приемането на големи количества напитки, съдържащи кофеин, може да причини неприятни странични ефекти, като безсъние, ускоряване на сърдечната дейност, раздразнителност, разстроен стомах, мускулен тремор (треперене).
Брашното от рожков може да се използва като заместител на шоколада при хора, които са чувствителни към кофеин, защото не съдържа тази съставка.
Как се използва брашното от рожков?
Брашното от рожков може да се добавя към смутита и печива, в кисело мляко и сладолед, както и в тесто за хляб или палачинки. Вместо горещ чай може си приготвите топла напитка от рожков. Пудинг, бонбони или брауни с продукта са здравословен избор за десерт.
Противопоказания за употреба на брашното от рожков
Рожков се счита за безопасен при умерена употреба. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобрява продукта за употреба в храни, фармацевтични продукти и козметика. Въпреки че алергиите към него са рядкост, при хората, които проявявят такива към ядки и бобови растения, може да се наблюдават реакции и след прием на рожков. Тези се изразяват в обриви, астма и сенна хрема.
Консумирането на много големи количества рожков крие рискове за здравето, особено на бременни жени, тъй като е възможна нежелана загуба на тегло и понижаване на нивата на инсулина и кръвната захар.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Коментари към Брашно от рожков – ползи и вреди