Хранене при витилиго

Витилиго е кожно заболяване, при което на някои места изчезва пигментът меланин. Проблемът може да се развие във всяка възраст. Той не е заразен, причинява голям дискомфорт от психологичен характер, заради козметичния дефект, в който се изразява.
Полезни храни при витилиго
Храненето е неразделна част от лечението на заболяването. Менюто трябва да бъде насочено към нормализиране обмяната на веществата, подсилването с витамини и възстановяването на психичното равновесие. Причина за развитие на проблема може да бъдат нервни разстройства, както и обратното - витилиго да бъде предпоставка да нарушена работа на нервната система, тъй като заболяването намалява самочувствието (особено при жените).
Освен това, организмът трябва да се насити с тирозин, за активирането на който са необходими медни соли. Тези вещества са нужни за образуването на пигмента меланин.
За набавянето на тирозин да се консумират тиквени семена и боб. Соли на медта се съдържат в черния дроб на треската, в говеждия черен дроб, морските продукти, рибата, гъбите, бананите, вишните, ананасите, малините, също във всички бобови култури и зелени листни зеленчуци.
Заболелият да приема витамини Е, В, С, никотинова и фолиева киселини, йод, цинк, желязо, манган. За целта да се консумират: каша от елда, смокини, пъпеши, круши, кайсии, къпини, орехи, корени целина и магданоз.
Препоръки по отношение на приема на храна по време на лечението на витилиго
- Преди всяко хранене да се изпива чаша чиста вода, а 20 минути по-късно да се премине към яденето. Първо да се хапнат зеленчуковите салати, подправени задължително с растително олио (слънчогледово, ленено, тиквено, соево, сусамово, зехтин). След това е ред на сварена каша.
- Закуската може да започне от пресни плодове и ягодоплодни (200 грама на гладно), а половин час по-късно - нискокалорична извара или каша.
- Храната да се приема на малки порции (не по-малко от 6 пъти дневно).
- Захарта да се замести със сушени плодове, кафето - със зелен чай и фрешове.
- Към всички ястия да се добавя джинджифил.
- Месото и рибата да не бъдат тлъсти и да се приготвят на пара или да се сваряват.
- Преяждането е строго забранено.
Опасни и вредни храни при витилиго:
- всякакви мазни, солени и кисели продукти (цитруси, дюли), също пикантни (горчица, хрян, пипер);
- пържени и пушени ястия;
- говеждо месо;
- маргарини, масло, сладкарски кремове;
- майонеза, различни сосове и дресинги;
- консерви;
- нишесте, грис, всякакви тестени изделия и печива;
- шоколад, захар, мармалад;
- алкохолни напитки, какао, силен чай, кафе.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИТИКС ГЕЛ ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА СВЕТЛИ ПЕТНА 50 мл.
ВИТИСКИН ХИДРОГЕЛ ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА СВЕТЛИ ПЕТНА 50 мл.
ВИТИКОЛОР ГЕЛ КОРЕКТОР ЗА КАМУФЛАЖ ПРИ ВИТИЛИГО И ДРУГИ ДЕПИГМЕНТАЦИИ 50 мл.
ВИШИ ДЕРМАБЛЕНД КОРИГИРАЩ ФОН ДЬО ТЕН ФЛУИД - 20 ВАНИЛИЯ 30 мл.
ВИШИ ДЕРМАБЛЕНД КОРИГИРАЩ ФОН ДЬО ТЕН ФЛУИД - 30 БЕЖОВ 30 мл.
ПРОТЕКТИН КРЕМ 50 мл ENERGY GROUP
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Витилиго
- Използвайте смокини срещу витилиго
- Алтернативни методи за лечение на витилиго
- ПУВА (PUVA) терапия
- Псоралея корилифолия
- Диетата играе важна роля в борбата с витилигото
- Насърчете пигментацията при витилиго с кокосово масло
- Фотодинамична терапия
- Билкови рецепти при кожни заболявания
- Не всяко бяло петно по кожата е витилиго
Коментари към Хранене при витилиго