Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хидронефроза

Хранене при хидронефроза

Хранене при хидронефроза - изображение

Хидронефрозата е заболяване, при което се наблюдава значително разширяване на бъбречното легенче, което се дължи на нарушения при отделянето на урината, а това увеличава налягането в пикочопровода и бъбрека. Такова повишено хидростатично налягане води до свиване на кръвоносните съдове, нарушавайки нормалното хранене на бъбреците, предизвиквайки атрофия на тъканите. В резултат на всичко това се нарушава работата на цялата пикочно-полова система.

По принцип, заболяването поразява единия бъбрек.


Полезни храни при хидронефроза

Храненето при наличие на това заболяване е специално. Диетата трябва да бъде висококалорично (приетото дневно количество калории да е 3000), да съдържа всички необходими на организма аминокиселини и витамини.

Ако на заболелия са предписани диуретици, то в менюто му следва да се включат храни, богати на калий. Такива са: боб, леща, грах, горчица, сушени плодове (стафиди, сушени кайсии), ядки (кашу, бадеми, кедрови ядки, лешници), зелев сок, смокини, морско зеле, картофи (най-добре печени), млечни продукти.
Всички те ще помогнат за намаляване на отока.

Основното хранене трябва да се състои от плодове и зеленчуци. Да се изяждат минимум по 600 грама ежедневно.

Необходимо е да се следи количеството отделена урина за 24 часа. В зависимост от това се определя и обема на течностите, които е добре да бъдат приемани, като в това число влизат супите, компотите, водата...
Заболелият не бива да приема повече от 500 милилитра течност повече от отделената урина предходния ден. С други думи, количеството течности за ден се определя по следната формула: количеството отделена вчерашна урина + 0,5 литра.
Хубаво е да се пият компоти, разредени с вода.

За да се увеличи обемът на отделената урина, е необходимо да се правят разтоварващи дни. Назначава се разтоварване с въглехидрати. Такава диета дава възможност да се понижи кръвното налягане и от организма да се изведат продуктите на разпадането на белтъчините.

Три варианта за разтоварващи дни

  • С течности

През целия ден трябва да се пие компот от пресни плодове. Може да бъде подсладен със захар. Литър от напитката се приема на 5 пъти, като интервалът помежду им да бъде не по-малко от 3 часа.

  • С плодове

Ядат се само плодове. На всеки 3 часа се консумират по 300 грама 5 пъти за деня. Динята е много подходящ плод за тази цел. Може също малини, боровинки (червени, сини), грозде, портокали, вишни, ябълки.

По 300 грама салата от пресни зеленчуци на всеки 3 часа, не по-малко от 5 такива хранения за деня.

Въпросът с приемът на сол и белтъчини е спорен. Според някои нефролози протеиновата храна следва да се изключи от менюто, белтъкът затруднява функционирането на бъбреците. Но изключването му от храната (особено при старите хора) би могло сериозно да навреди на организма. Без аминокиселини (които се съдържат в белтъчините) не може да протича нормален процес на възстановяване на увредените бъбречни тъкани.
Затова повечето от специалистите препоръчват количеството на протеините да се намали като на 1 килограм телесно тегло се падат по около 0,5 грама лесноусвоими белтъчини (млечни продукти, нетлъсти меса и растителни мазнини).

Що се отнася до солта, по-рано нейната употреба се е забранявала напълно. На по-късен етап количеството се ограничава до 2 грама дневно. За да придадете вкус на храната, вместо да подсолите, може да използвате различни билки, подправки, чесън, лук.


Менюто се определя индивидуално, като се вземат под внимание общото здравословно състояние на пациента, съпътстващите заболявания, наличие на хронични проблеми, тежестта на отока, резултатите от изследванията на урината.


При хидронефроза се перпоръчва консумацията на следните храни и продукти:

  • бял и ръжен непресен хляб, сухари, бисквити;
  • зеленчукови супи, каши и зърнено-житни култури (особено елда и ориз);
  • яйца (не повече от 1 на ден);
  • желета, кисели;
  • твърди сирена, извара;
  • зеленолистни растения: спанак, коприва, листа зелена салата, копър, магданоз;
  • цветно зеле;
  • аспержи;
  • тиква.

Най-добре е всички ястия да се приготвят на пара или да се сваряват, масло да се прибавя само при готвенето на храната.

Придържайки се към принципите на хранене при хидронефроза ще намалите натоварването на бъбреците, ще се нормализират обменните процеси. Това ще даде възможност работата на бъбреците да се насочи към тяхното възстановяване.

Ако има съпътстващи бъбречни заболявания, на пациента се препоръчва придържане към лечебна диета № 7.


Опасни и вредни храни при хидронефроза:

  • остри, пържени, пушени, мазни и кисели ястия;
  • сосове, маринати, кетчуп, майонеза, туршии;
  • сладкарски изделия и кремове (съдържат захар и маргарин);
  • тлъсти меса и риба, също бульони от тях;
  • гъби;
  • фаст фууд, алкохол, газирани безалкохолни напитки, кафе;
  • полуфабрикати, консерви, колбаси, кренвирши;
  • прясно приготвени печива и изделия от маслено тесто.

При наличие на оскалурия се забранява консумацията на киселец, шоколад, прясно мляко, всякакви бобови култури и продукти, съдържащи калциеви соли, аскорбинова и оксалова киселини.

Снимка: pochkimed.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиХранене при...Здравни съветиЛюбопитноНовиниОрганизацииАлтернативна медицинаМедицински изследванияКлинични пътекиБотаникаИсторияСпециалистиЛеченияСнимкиЗаведенияНормативни актовеРецепти