Как да храним паращитовидните жлези
Паращитовидните жлези са четири неголеми щитовидни жлези, произвеждащи паратироиден (паратхормон, ПХТ) хормон и калцитонин, които от своя страна регулират нивото на калций в организма така, че нервната и двигателна системи да функционират нормално.
Ако нивото на елемента е под определеното, ПХТ стимулира специалните клетки, които извличат калция от костната тъкан. Ако пък той е в излишък, се включва хормонът калцитонин и нивата отново се нормализират.
За да поддържаме здравето на тези жлези, е необходимо да им даваме важни вещества, които постъпват в организма ни чрез храната.
Полезни продукти за паращитовидните жлези
- Пилешко месо - то е сред най-полезните меса. Наситено е с витамини от група В, селен и лесно усвоим протеин, който е градивен елемент за клетките на посочените жлези.
- Червено месо - съдържа голямо количество желязо, което е необходимо за производството на паратхормон.
- Цитруси - стимулират насищането на кръвта с кислород, също така участват в доставянето му до клетките на паращитовидните жлези.
- Спирулина - източник е на бета-каротин, витамин В3, фосфор, магнезий, калий. Притежава противотуморна активност.
- Моркови - влизащият в състава им бета-каротин участва в процесите на образуване на паратироидния хормон.
- Елда - съдържа 8 незаменими аминокиселини, други ценни вещества в състава й са: цинк, фосфор, калций, магнезий и бета-каротин.
- Орехи - желязо, фосфор, калий, калций, цинк, също витамини С и Е - всички тези полезни елементи влизат в състава им. Постъпвайки в тялото те подобряват обмяната на веществата и регулират дейността на паращитовидните жлези.
- Сусамови семена - богати са на калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. В тях има и мед, цинк, витамин Е, фолиева киселина и редица полиненаситени киселини. Участват в синтеза на хормоните.
- Морски продукти - изобилстват от желязо, цинк и витамини А, В12, С. Подобряват дейността на паращитовидните жлези.
- Бадеми - източник са на белтък, в състава им влизат още: калий, фосфор, цинк, магнезий, фолиева киселина, витамини Е и С. Повишават активността на клетките на паращитовидните жлези.
- Люцерна - характеризира се с противовъзпалително и тонизиращо действия, съдържа калций, магнезий, манган, калий и натрий. Консумацията на растението спомага за извеждане на токсините от тялото, активизира жлезите.
Вредни продукти за паращитовидните жлези
- Храни, които имат дълъг срок на годност - този факт е достатъчно доказателство, че в тях се съдържа множество консерванти и други вредни съединения.
- Кафе - нарушава синтезирането на паратхормона и калцитонина.
- Алкохол - в следствие на съдовите спазми, които са резултат от консумацията му, се нарушава калциевият баланс.
- Сол - натриевите йони, съдържащи се в нея, нарушават осмотичното състояние на клетките на паращитовидните жлези и възпрепятстват производството на калцитонин.
По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; uzi-center.ru; zelenestrane.rs
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранене и добавки от полза при лечението на хипопаратиреоидизъм
- Функция и хормони на паращитовидните жлези
- E20.1 Псевдохипопаратиреоидизъм
- E20 Хипопаратиреоидизъм
- E20.8 Други форми на хипопаратиреоидизъм
- Ултразвуково изследване (ехография) на щитовидната жлезa
- КП № 201 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ВЪРХУ ЩИТОВИДНА И ПАРАЩИТОВИДНИ ЖЛЕЗИ, С ГОЛЯМ И МНОГО ГОЛЯМ ОБЕМ И СЛОЖНОСТ
- E20.0 Идиопатичен хипопаратиреоидизъм
- E20.9 Хипопаратиреоидизъм, неуточнен
- Биопсия на паращитовидна жлеза
Коментари към Как да храним паращитовидните жлези