Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Бурсит

Хранене при бурсит

Хранене при бурсит - изображение

Бурситът е възпаление на бурсите (околоставни торбички), поради което се наблюдава натрупване на течност (ексудати). Заболяването може да засегне различни места от тялото, причините за появата му са различни (пренатоварване на ставите, травми на бурсите или сухожилията, при прекалено често повтаряне на едно и също движение, различни инфекции и други).

 

Полезни хранителни продукти при бурсит

За да се подпомогне оздравяването на организма и поддържането му за в бъдеще, се препоръчва да се консумират храни със съдържание на витамини А, С и Е, повече желатин (три пъти седмично е достатъчно). За набавянето на тези вещества, приемайте:

  • животински продукти, а именно: пилешко месо, говеждо, риба, черен дроб, морски и млечни храни (сметани, извара, кефир, краве масло);
  • с растителен произход: зеле, плодовете на калината, моркови, цвекло, шипки, сладки чушки, облепиха, касис, цитруси, ядки, житни култури, тиква, листни зеленчуци, растителни мазнини.

 

Вредни хранителни продукти при бурсит

  • фаст фууд и полуготови храни;
  • маргарин;
  • колбаси и консерви;
  • сладки газирани напитки;;
  • алкохол;
  • прекалено солени и мазни храни;
  • продукти със съдържание на добавки с код Е.

 

Всички, изброени по-горе продукти, влияят пагубно върху състоянието на костите и ставите, тъй като съдържат оксиданти. Такава храна е тежка за стомаха и бъбреците, защото се нарушава водно-солевия баланс и се натрупва излишна течност.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаНовиниСпециалистиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияЛайфстайлБотаникаЗаведения