Хранене при аневризма (аневризъм)
Аневризмата е широко разпространено заболяване, което се характеризира с издатина на стените на аортата, поради нейното изтъняване или разтягане. Често срещан проблем е и аневризма на вените.
Полезни хранителни продукти при аневризма
За да се предотврати развитието на този здравословен проблем, може да се консумират:
-
Авокадо
Съдържа полиненаситени мастни киселини, калий, пълен комплекс от витамини и минерали, мед, желязо, витамини от групите В2, Е, В6 и С, ензими. Плодът значително намалява риска от развитие на заболявания, свързани с работата на сърцето, подобрява паметта, помага на сърцето да работи правилно, премахва стреса, допринася за кръвообразуването и кръвообращението, стабилизира нивото на холестерол в кръвта. Препоръчва се авокадото да се приема в суров вид, като отделен продукт или като част от салати.
-
Грейпфрут
Може да се похвали с наличие на влакна, гликозиди и витамини С, В1, Р и Д. Всичко това помага за предотвратяване развитието на атеросклероза и исхемия, допринася за нормалната работа на кръвоносните съдове, нормализира храносмилането и работата на сърцето.
-
Ябълки
Действат положително върху функционирането на организма, намаляват риска от развитите на сърдечни и ракови заболявания. Съдържат фибри, калий, витамини, пектинови влакна и органични ябълчени киселини. При сърдечни заболявания лекарите препоръчват да се правят разтоварващи дни с ябълки. С тяхна помощ се намалява телесното тегло, премахват се отоците, нормализират се храносмилането и артериалното налягане. Тези плодове активизират нормалната дейност на отделителната система, пречистват организма и намаляват риска от развитие на диабет и аневризма.
-
Нар
Богат е на антиоксиданти, които повлияват благоприятно понижаването на холестерола в кръвта, нормализирането на кръвообращението и възпрепятстват развитието на аневризма на кръвоносните съдове.
-
Ленено масло
Характеризира се с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Редовната употреба на продукта предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, понижава нивото на холестерола и възпрепятства образуването на тромби.
-
Зърнени храни
Източник са на бързо разградими влакна, които са добър съюзник на сърцето в борбата му с аневризма. В съчетание с Омега-3 мастни киселини поддържат и кръвоносните съдове в отлично състояние.
-
Бобови култури
Благодарение на високото съдържание на белтъчини, желязо, фибри и фолиева киселина, те са истински подарък за сърцето. Флавоноидите в тях са незаменими за профилактика срещу хипертония.
-
Тиква
я е богата на бета-каротин, калий, витамин С, които помагат при атеросклероза на кръвоносните съдове, нормализират водно-солевия баланс и намаляват артериалното налягане.
-
Чесън
Освен че е отлично противовирусно средство, чесънът помага в битката с аневризма. В състава му влизат над 60 полезни вещества.
-
Броколи
Хранителни са, богати на калий, витамини В, С и Д, магнезий, желязо, влакна, фосфор, манган. Отлично поддържат работата на сърцето.
-
Всички ягодоплодни
Освен вкусни, те забавят процеса на стареене, подобряват работата на сърцето и извеждат от организма излишната течност благодарение на калия в състава им. Наличието на магнезий в тях е причина за разширяване на кръвоносните съдове и за понижаване на артериалното налягане. Витамин Р се грижи за капилярите, намалявайки пропускливостта на стените на кръвоносните съдове. Витамин С предпазва и укрепва последните. Фибрите помагат на тялото да се освободи от вредните вещества и понижават нивото на холестерола в кръвта.
-
Ягоди
Съдържат витамини К, С, Р, пектини, фолиева киселина, токоферол, манган, калий, цинк, желязо, мед, йод. Тези малки плодове пречистват и укрепват стените на кръвоносните съдове, стабилизират обмяната на веществата и помагат да се предотврати развитието на аневризма.
Полезни са още: вишната, червеното и черното френско грозде, малината.
-
Сьомга
Естествен източник е на Омега-3 мастни киселини. Редовната й консумация понижава кръвното налягане и регулира съсирването на кръвта.
Пъстървата, скумрията, риба тон и сардината повишават "добрия" холестерол в кръвта.
-
Гъби
Гъбите са полезни при аневризма, защото съдържат ерготамин - вещество, което неутрализира свободните радикали и участва в предотвратяването на сърдечни заболявания. Гъбите стимулират имунната система и насищат организма с фибри, белтъчини, витамини В и Д, желязо, цинк, манган, магнезий, фосфор, селен и калий.
Черен шоколад със съдържание на какао минимум 70%
Той укрепва сърдечно-съдовата система, понижава нивото на холестерола и артериалното налягане.
Орехи и бадеми
Източници са на мононенаситени мазнини и Омега-3 киселини, които повишават нивото на "добрия" холестерол в кръвта.
Опасни и вредни хранителни продукти при аневризма
Неблагоприятно въздействие върху работата на сърцето и кръвоносните съдове оказват:
- всякакъв друг шоколад, различен от черния, тъй като в останалите видове има голямо количество захар, висококалорични са и от тях се напълнява;
- хранителни продукти с наличие на консерванти в състава, ГМО и хормони за растеж - всички те предизвикват прогресивното развитие на сърдечно-съдови заболявания;
- хранителни добавки с химичен произход, които влошават сърдечната работа, дейността на кръвоносните съдове и бъбреците;
- непресни хранителни продукти;
- храни, които са предварително подложени на вредна кулинарна обработка, като опушване и пържене;
- фаст фууд и полуфабрикати;
- колбаси;
- майонеза;
- маргарини;
- кетчуп;
Прекомерната консумация на тлъсти меса и прекаляването с остри подправки също вредят при аневризма.
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Хибридна операция спаси живота на 75-годишен мъж с големи аневризми
- Стент
- Екипът на доц. Богомила Чешмеджиева от УМБАЛ „Свети Георги“ спаси живота на мъж с иновативния метод EVAR
- С уникална операция в болница Света Анна – София бе спасена жена с огромна аневризма
- Екип от Сърдечносъдовия център на „Аджибадем“ спаси живота на мъж чрез сложна операция
- Д-р Асен Тодоров и екипът му спасиха живота на мъж с тежко онкологично заболяване и аневризма на аортата
- Лекари от „Св. Екатерина“ – София оперираха жена рядък медицински случай
- Мутация в гена PPIL4 увеличава риска от аневризми в съдовете на мозъка
- Хирурзи от УМБАЛ „Лозенец“ спасиха живота на жена на 81 години
- Оперативно премахване на травматична аневризма, описано от византийския медик Орибасий
Коментари към Хранене при аневризма (аневризъм)
Венцислава Иванова
Може ли да ми препоръчате добавки, за след операция на руптурирала мозъчна аневризма. За укрепване и предотвратяване на нова аневризма.
Здравейте, съветваме ви да се консултирате с лекуващия Ви лекар. Той най-добре може да прецени какво да препоръча, тъй като е запознат със състоянието ви. В определени случаи лекарят може да предпише лекарства, които да помогнат за справяне с рискови фактори като високо кръвно налягане или висок холестерол. Храненето, физическата активност, стресът, приемът на алкохол са сред факторите, които имат важна роля в превенцията на аневризма.
Може ли да ми препоръчате добавки, за след операция на руптурирала мозъчна аневризма. За укрепване и предотвратяване на нова аневризма.
Цвета Илиева
Моля ако е възможно да кажете какво значи "склероза на аортата", което беше установено при рентгенова снимка на белия дроб. Благодаря предварително.
Здравейте! Означава калцификация и удебеляване на аортната стена или аортната клапа, без това значително на нарушава кръвния поток. Това е честа находка при по-възрастни хора.
Моля ако е възможно да кажете какво значи "склероза на аортата", което беше установено при рентгенова снимка на белия дроб. Благодаря предварително.