Начало Хранене Диети Лечебни диети Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания

Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания

Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания - изображение

Предназначение: при сърдечно-съдови заболявания или при слабо изразена циркулаторна недостатъчност (I-II А степени).

Цел на диетата: да подобри кръвообращението, функциите на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, да нормализира обмяната на веществата, щадейки сърдечно-съдовата система и храносмилателните органи.

Обща характеристика:

За диетата е характерно намаляването на калориите чрез ограничаване на мазнините и от части на въглехидратите; съществено се ограничава приема на готварска сол; по-малко течности. Намалява се съдържанието на вещества, които възбуждат сърдечно-съдовата и нервна системи, дразнят черния дроб и бъбреците, които излишно обременяват стомашно-чревния тракт, насърчават метеоризма. Този лечебен режим на хранене включва прием на по-голямо количество калций, магнезий, липотропни вещества, продукти с алкализиращо действие (зеленчуци, плодове, млечни). Месото и рибата трябва да бъдат варени. Трудносмилаемите ястия се изключват. Храната се приготвя без сол, относно температурата й няма ограничения. Храненето е 5-6 пъти дневно (равномерни порции).

Химичен състав и калории

Протеини - 80-90 г (55-60 % животински), мазнини - 70 г (25-30 % растителни), въглехидрати - 350 г, готварска сол - 6-7 г, свободна течност - 1,2 л. Енергийност - 2300-2400 ккал.

Храни и ястия, които са разрешени и забранени при диета №10:

Хляб и тестени изделия: пшеничен непресен хляб (от предходен ден) или леко препечен (изсушен), диетичен хляб без сол, немаслено тесто, пандишпанови изделия. Забранени: пресен хляб, изделия от маслено и бутер теста, палачинки.

Супи: 250-400 грама на хранене; вегетариански със съдържание на различни зърнени храни в тях, картофи и зеленчуци (най-добре ситно нарязани); с плодове; млечни. Супите се застройват със сметана, лимонов сок, зелени подправки (магданоз и др.). Забранени са супи от бобови растения и на основата на месни, рибни и гъбени бульони.

Месо и птици: нетлъсто говеждо, телешко, свинско, заешко, пилешко, пуешко меса. Месото се почиства от сухожилията и фасциите и се вари, след това се запича или задушава. Не се позволява консумацията на: тлъсти меса, патешко, гъше, черен дроб, бъбреци, мозък, пушени меса, колбаси, месни консерви.

Риба: нетлъсти видове (смляна или задушена на парчета), ястия от варени морски продукти. Забранени са тлъстите риби, осолените и пушените също; хайвер и консерви.

Млечни продукти: мляко (ако няма индивидуална непоносимост към него), киселомлечни продукти, извара и ястия с нея (в комбинация със зърнени храни, моркови, плодове). Ограничава се приема на сметана (само, ако се добавя към ястията при приготвянето им), кашкавал. Диетата изключва солените и пълномаслени сирена.

Яйца: не повече от 1 на ден - рохко сварено, омлет на пара или запечен, или в храните. Не се позволяват твърдо сварени и бъркани яйца.

Зърнени храни: ястия от различни зърнени култури, приготвени с вода или мляко (каши, запечени пудинги); варени макаронени изделия. Не се допуска консумацията на бобови растения.

Зеленчуци: печени или варени, рядко сурови - картофи, цветно зеле, моркови, цвекло, тиквички, тиква, домати, краставици, маруля. Ограничава се приема на бяло зеле и зелен грах. Зелен лук, магданоз и копър - само в ястията. Забранени са: солени, мариновани, кисели зеленчуци, туршии, спанак, киселец, репички, чесън, лук, гъби.

Предястия (мезета): салати от пресни зеленчуци (настърган морков, домати, краставици), плодови салати, салати от морски продукти и варена риба. Не се позволяват: пикантни, тлъсти, солени и пушени предястия и мезета, хайвер.

Плодове, захарни и сладкарски изделия: пресни меки и узрели плодове (и горски); сушени плодове, компоти, кисели, мусове, желета, млечни кисели и кремове, мед, сладка, нешоколадови бонбони. Не са разрешени: плодове с груби влакна, шоколад, торти.

Сосове и подправки: сосове на зеленчукова, сметанова, млечна, доматена основи; от варен или задушен лук; плодови. Поправки - дафинов лист, ванилин, канела, лимонена киселина. Не се допускат: сосове на основата на месен, рибен, гъбен бульони; горчица, пипер, хрян.

Напитки: несилен чай, напитки с кафе и мляко, плодови и зеленчукови сокове, шипкова отвара, ограничава се гроздовият сок. Забранени: натурално кафе, какао.

Мазнини: масло без сол, топено масло, натурални растителни мазнини. Забранени са: мазнините за готвене, тлъстините по месата.

Примерно меню за диета № 10:

1-ва закуска: рохко сварено яйце, овесена каша с мляко, чай.

2-ра закуска: печени ябълки със захар.

Обяд: ечемичена супа със зеленчуци, приготвена с растително олио (1-2 порции), варено месо с пюре от моркови, ошав.

Следобедна закуска: шипкова отвара.

Вечеря: 1-2 порции пудинг от извара, варена риба с варени картофи, чай.

3.4, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНормативни актовеНовиниЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииЗаведенияИсторияСпециалистиЛеченияХранене при...ФизиологияКлинични пътекиБотаникаСнимкиСпорт