С какво да храним белите дробове
Белите дробове са изключително важен орган от човешкия организъм. Именно чрез тях ние получаваме кислород и освобождаваме въглероден диоксид.
Според анатомичната си структура те представляват две независими половини. Десният бял дроб се състои от 3 лоба, а левият – от 2. Непосредствено до левия е разположено сърцето.
Известен факт е, че цигарите, както и редица други фактори, увреждат белите дробове и са предпоставка за множество заболявания, между които и рак. Независимо от това дали сте пушач или не, е добре белите дробове да се пречистват периодично. Това може да стане с помощта на немалко храни от растителен произход, както и с някои други природни средства, които са достъпни и се намират в почти всеки дом. Ще разгледаме някои храни, които не само помагат за пречистване на белите дробове, но са полезни за органа, тъй като допринасят за неговото здраве и нормално функциониране.
По време на пречистване на бронхите, следва да се откажете от хапването на сладки и прекалено солени ястия. Храненето трябва да бъде разделно и с достатъчно съдържание на белтъчини и полезни мазнини.
Полезни храни за пречистване и добро здраве на белите дробове
Зеленчуци
- Чесън. Чесънът се характеризира с противомикробни и противоракови свойства, понижава кръвното налягане. В състава му има много витамин С, както и фитонциди, които унищожават бактериите, но здравните ползи на зеленчука се дължат най-вече на съдържащото се в него вещество алицин.
- Лук. Лукът – както белият, така и червеният, е чудесен естествен антибиотик. Консумацията на зеленчука помага при прочистването на белите дробове. Лукът е добро средство против респираторни заболявания.
- Моркови. Морковите съдържат бета-каротин, благодарение на който белодробната тъкан укрепва.
| Само половин чаша сок от моркови на ден ще достави на организма витамини A, B, K и С, които помагат за изчистване на катраните и никотина, натрупващи се в белите дробове на пушачите. Също така не трябва да се забравя, че продължителна абсорбция на никотин е вредна за кожата. В тази връзка морковите са най-добрият избор, тъй като каротинът в тях възстановява естествения цвят на кожата. |
- Червени чушки. Червените чушки са чудесен източник на ликопен, витамин С и бета-каротин – антиоксиданти, които спомагат за неутрализирането на свободните радикали. В резултат на това белите дробове и всички други жизненоважни органи получават по-голяма защита от различни заболявания.
- Люти чушки. Капсаицинът в лютите сортове чушки е отговорен за острия им вкус. Веществото има противоракови и антиоксидантни свойства.

- Броколи. Броколите са добър източник на сулфорафан, който има противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства. Зеленчукът съдържа растителен протеин – строителен материал за белодробната тъкан.
- Цвекло. Цвеклото е добър източник на калий, подобрява дренажната функция на бронхите.
- Зелени листни зеленчуци. Съставът на зелените листни зеленчуци изобилства от витамини и минерали. Консумирайки редовно спанак, кейл, коприва, кресон и други подобни зеленчуци, ще подпомогнете изчистването на белите дробове от вредните натрупвания и ще подобрите здравето на органа като цяло. В спанака се съдържат фитохимикали, които предотвратяват оксидативните увреждания и намаляват възпалението. В растението има много фолиева киселина, чийто резерв е по-малък при пушачите, отколкото при непушачите. Затова консумацията на спанак се препоръчва на тези, които пушат.
| Знаете ли, че при редовна консумация на спанак, вкусът на цигарите става непоносим? Затова растението е добър помощник на тези, които се опитват да се разделят с вредния навик. |
Мазни риби и птиче месо
- Мазните риби (като скумрия, сьомга, шаран) са богати на омега-3 мастни киселини и се характеризират с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са важни за здравето на белия дроб, защото помагат за поддържане на неговото здраве.
- Пилето и пуйката са най-консумираните домашни птици и са чудесен източник на полезни протеини. Диета, богата на качествено птиче месо, може да намали риска от рак на белите дробове до 10%. Важно е птиците да са домашно отглеждани и да не са приемали антибиотици и хормони.
Подправки
- Джинджифил. Всеизвестни са здравните ползи за човека от консумация на джинджифил. Коренът е едно от най-популярните средства за лечение на настинки и болки в гърлото. Биоактивното съединение гингерол, съдържащо се в джинджифила, е причината както за лютивия му вкус, така и за лековитите му ефекти. Коренът е подходящ за превенция на астма и настинки. Приеман във вид на чай е полезен за белия дроб, тъй като помага за отваряне на дихателните пътища. Джинджифилът може да се използва и като подправка към различни ястия.
- Куркума. Куркумата, известна като златната подправка, се използва от векове за облекчаване на различни здравословни проблеми. Ползите й за човека се дължат на основната й активна съставка, наречена куркумин. Куркуминът е антиоксидант с противовъзпалителни и антимикробни свойства. Именно затова куркумата е идеално средство срещу различни възпалителни процеси, включително на белите дробове.

Плодове
- Кайсии. Кайсиите са добри защитници на белите дробове. В тях се съдържат витамини С и Е, бета-каротин и ликопен – всички те са антиоксиданти, което значи, че помагат на организма да се освободи от свободните радикали. Кайсиите имат антимикробни, противоалергични и противовъзпалителни свойства, необходими за здравето на дробовете ни.
- Киви. Кивито е богато на витамин А, С и Е, на които е беден организмът на пушач. Затова, ако всеки ден консумирате по един плод, ще доставите на тялото си необходимите витамини и бързо ще възстановите баланса на хранителни вещества в него.
- Ябълки. Ябълките са богат източник на антиоксиданти и фитохимикали, които спомагат за намаляване на риска от астма и възпаления.
- Грейпфрут. Грейпфрутът в добър източник на витамин С, В6, тиамини, фолиева киселина и магнезий – вещества от изключително значение за здравето на белите дробове.
- Портокал. Портокалът е чудесен източник на криптоксантин. Той помага за намаляване на риска от развитие на рак на белия дроб. Плодът съдържа още флавоноиди, витамин C, бета каротин и други полезни съставки, които го правят мощен антиоксидант, помагащ за пречистването на тялото и предпазващ от различни заболявания.

Бобови и зърнени храни, семена и ядки
Бобовите и зърнените храни, както и семената и ядките, са богати са магнезий, добър източник са на протеини и имат противовъзпалителни свойства.
- Бразилски орех. Бразилският орех се смята за един от най-добрите природни източници на селен, а селенът е мощен антиоксидант и предпазва клетките от токсичното въздействие на тежките метали.
- Царевица. Царевицата съдържа бета-криптоксантин – мощен антиоксидант, за който се смята, че предпазва белите дробове от онкологични заболявания.
Други натурални продукти за пречистване на белите дробове
- Мед от елда, липа, бор – витамините и микроелементите, влизащи в състава на тези пчелни продукти, тонизират бронхиолите, подобрявайки отхрачването.
- Зехтин – заменим източник на полиненаситени мазнини, благодарение на които белодробната тъкан функционира нормално.
- Глог – съдържа голямо количество органични киселини, които втечняват слузта в белите дробове.
- Морско зеле – помага за отхрачването.
- Вода – пушенето води до дехидратация, което означава, че когато увеличите приема на вода, не само ще предотвратите обезводняване, но и ще подобрите обмяната на веществата. По този начин възможно най-скоро ще се отървете от никотина и катраните, ако сте пушач.
| Водата не само помага за премахване на токсините от тялото, но и значително тушира симптомите на абстиненция, проявяващи се след отказ от тютюнопушене. |
Вредни продукти за белите дробове:
- захар – забавя процесите на възстановяване, задържайки огнището на възпалението;
- сол – влошава работата на бронхите, в резултат на което се затруднява отхрачването;
- какао, чай, подправки, рибени и месни бульони – съдържат алергени, допринасящи за отделянето на слуз и водят до отоци.
stylecraze.com; edaplus.info
Снимки: pixabay.com
Коментари към С какво да храним белите дробове