Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Полезни храни за белите дробове

С какво да храним белите дробове

С какво да храним белите дробове - изображение

Белите дробове са изключително важен орган от човешкия организъм. Именно чрез тях ние получаваме кислород и освобождаваме въглероден диоксид.

Според анатомичната си структура те представляват две независими половини. Десния бял дроб се състои от 3 лоба, а левият - от 2. Непосредствено до левия е разположено сърцето.

Полезни за белите дробове храни:

  • Моркови. Съдържат бета-каротин, благодарение на който се хранят и укрепват белодробната тъкан.
  • Мляко и киселомлечни продукти. В тях има органичен калций, необходим за нормалното функциониране на органа.
  • Шипка и цитрусови плодове. Богати са на витамин С, който предпазва белите дробове от патогенни микроорганизми.
  • Броколи. Добър източник са на растителен протеин, използващ се в качеството на строителен материал за белодробната тъкан.
  • Лук, чесън. Също като цитрусовите съдържат витамин С, освен това фитонциди, унищожаващи бактериите.
  • Цвекло. Подобрява дренажните свойства на бронхите.
  • Зехтин. Незаменим източник на полиненаситени мазнини, благодарение на които белодробната тъкан функционира нормално.
  • Мед от елда, липа, бор. Витамините и микроелементите, влизащи в състава на тези продукти, тонизират бронхиолите, подобрявайки отхрачването.
  • Глог. Съдържа голямо количество органични киселини, които втечняват слузта в белите дробове.
  • Морско зеле. Наличието на йод и други съставки в продукта помага за отхрачването.
  • Зелени листни зеленчуци. Магнезият в тях е добра профилактика срещу свръх стимулация на белодробната тъкан.
  • Ананас. Ензимът бромелаин, който се съдържа в този плод, се бори с опасни за човека микроорганизми като туберкулозен бацил.

Вредни продукти за белите дробове:

  • Захар. Забавя процесите на възстановяване.
  • Сол. Влошава работата на бронхите, в резултат на което се затруднява отхрачването.
  • Чай, какао, подправки, рибени и месни бульони. Съдържат алергени, допринасящи за отделянето на слуз и водят до отоци.
4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлРецептиНормативни актовеЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниСпортМедицински изследванияАлтернативна медицинаСпециалистиЛеченияФизиологияКлинични пътекиОрганизацииЗаведенияДиетиБотаникаИнтервютаАнкетиСоциални грижиПроизводители