Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Ревен (стъбла)

Ревен (стъбла)

от 17 ное 2012г., обновено на 05 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Ревен (стъбла) - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Ревенът е зеленчук, известен със своя кисел вкус и дебели стъбла, които обикновено се готвят със захар. Стъблата на цвят варират от червено до розово и бледозелено и имат подобна на целината консистенция. Този зеленчук се нуждае от студено време, за да расте, поради което се среща предимно в планинските райони по света, особено в Североизточна Азия. Често срещано градинско растение е в Северна Америка и в Северна Европа. Отглеждането на ревен на тъмно го прави по-малко кисел и по-крехък.

Ревенът е необикновен зеленчук, той е много кисел и съвсем леко сладък, поради което лесно се бърка с плод. Официално е класифициран като плод от Министерството на земеделието на САЩ. Поради киселия си вкус, той рядко се яде суров, като се консумират само стъблата най-често в сладки супи, конфитюри, сосове, пайове, тартове, коктейли и вино от ревен. Тъй като сладките пайове от ревен са традиционен десерт в Обединеното кралство и в Северна Америка, този зеленчук понякога се нарича "растение за пай". Освен, че е много полезно, то е и основа на различни вкусни и не особено сладки ястия.

Едва през 18 век, когато захарта става евтина и леснодостъпна, ревенът се превръща в популярна храна. Преди това се използва основно като лекарство. Всъщност изсушените му корени се използват в традиционната китайска медицина от хиляди години.

Хранителна стойност

Ревенът не е особено богат на важни хранителни вещества и съдържа малко калории. Въпреки това, той е много добър източник на витамин K1, осигуряващ около 26-37% от дневната потребност в 100 грама порция според това дали е сготвен.

Подобно на други плодове и зеленчуци, ревенът също има високо съдържание на фибри, осигурявайки подобни количества като портокалите, ябълките или целината.

В 100 грама сготвен ревен с добавена захар има:

  • 116 калории;
  • 31,2 грама въглехидрати;
  • 2 грама фибри;
  • 0,4 грама протеин;
  • Витамин K1 - 26% от дневната потребност*;
  • Калций - 15%*;
  • Витамин C - 6%*;
  • Калий - 3%*;
  • Фолиева киселина - 1%.

В ревена се съдържа голямо количество калций, който за съжаление не може да бъде усвоен напълно ефективно от организма. Той е главно под формата на калциев оксалат. В тази форма човешкото тяло не може да го усвои ефективно.

Освен това в зеленчука има също и рутин; захари (до 2%); пектинови вещества; ябълкова и други органични киселини (2,3%); Витамини С, А, В; минерални соли на калция, магнезия и фосфора. Като цяло, ревенът се състои от вода (95%). Той не е калоричен продукт.

ревен

Здравни ползи

Стъблата на ревена са добър източник на фибри, които понижават нивата на холестерола. Ревенът също е богат източник на антиоксиданти, като антоцианите, които са отговорни за червения му цвят. Високо е съдържанието и на проантоцианидини, известни още като кондензирани танини. Тези антиоксиданти са отговорни за някои от ползите за здравето на плодовете, червеното вино и какаото.

Ревенът може би е най-киселият зеленчук, който съществува. Неговата киселинност се дължи главно на високите му нива на ябълчена и оксалова киселина. Ябълчената киселина е една от най-разпространените киселини в растенията и допринася за киселия вкус на много плодове и зеленчуци.

Употреба на ревена като:

  • слабително (при продължителна употреба, слабителното му действие се намалява, защото организмът свиква с него, затова при редовен запек, трябва да се редува с други продукти и средства)
  • общоукрепващо средство при анемия и туберкулоза, склероза и артрити

Ревенът влияе положително на стомашно–чревния тракт, помага на работата на дихателните органи. Той ускорява регенерацията на кожата и възстановяването на организма след боледуване. Освен това, намалява риска от развиването на пневмония и повишава съпротивлението на организма срещу различни заболявания. Това растение изключително добре повлиява на сърдечно–съдовата система, като предотвратява развитието на сърдечен пристъп и исхемичен инсулт.

Корените на ревен успешно се прилагат при различни възпалителни заболявания, например: артрити, ревматизъм, пневмонии, бронхити, фурункулоза, псориазис, холецистит.

Как се консумира?

ягоди с ревен и гранола

Ревенът може да се консумира по много начини. Обикновено се използва в конфитюри и десерти, които съдържат много добавена захар. Лесно може да се добави и в рецепти с ниско съдържание или без захар.

Няколко креативни идеи включват крамбъл с киноа и ревен или ягоди с ревен и гранола за сутрешна закуска.

Противопоказания

Употребата на ревен в големи количества не се препоръчва при остри възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, при кървящи хемороиди (особено при стари хора), захарен диабет, подагра, ревматизъм, бременност; също така, на страдащи от бъбречно заболяване с оксалатни камъни.

Ревенът е сред най-богатите източници на калциев оксалат - най-често срещаната форма на оксалова киселина в растенията. Нивата на тази киселина се повишават от пролетта до лятото, затова не е препоръчително да се бере ревен в края на юни месец. Оксаловата киселина е особено изобилно в листата, но в зависимост от сорта може да се намери в по-големи количества и в стъблата.

Твърде много калциев оксалат може да доведе до хипероксалурия - сериозно състояние, характеризиращо се с натрупване на кристали на калциев оксалат в различни органи. Тези кристали могат да образуват камъни в бъбреците. Продължителната хипероксалурия може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Не всеки организъм реагира на оксалата по един и същи начин. Някои хора са генетично предразположени към здравословни проблеми, свързани с оксалати. Недостигът на витамин B6 и високият прием на витамин C могат да увеличат риска. Проучвания предполагат, че повлиява повече при хора, които нямат определени полезни бактерии в червата. Някои бактерии като Oxalobacter formigenes разграждат и неутрализират оксалатите.

Въпреки че отравянията с ревен са рядкост, трябва да се консумира умерено и да не се ядат листата. При готвенето на зеленчука се намалява съдържанието на оксалати с 30% до 87%.

Източник:

healthline.com

5.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода94.5 мл.
Белтък0.7 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати2.9 гр.
Калории16 кал.

Витамини и минерали

витамини С, А, Е; рутин, соли на калция, магнезия и фосфора

Други

Други полезнипектинови вещества, органични киселини

Продукти свързани със СТАТИЯТА

21 СЕНЧЪРИ КОЛОН КЛИЙНС капсули * 120
45.36лв. / 23.19 €

21 СЕНЧЪРИ КОЛОН КЛИЙНС капсули * 120

КОЛОН КОМПЛЕКС АЛОЕ ВЕРА таблетки * 60 HOLLAND & BARRETT
17.12лв. / 8.75 €

КОЛОН КОМПЛЕКС АЛОЕ ВЕРА таблетки * 60 HOLLAND & BARRETT

ШВЕДСКА ГОРЧИВКА ПО РЕЦЕПТАТА НА МАРИЯ ТРЕБЕН прах 100 г БИЛКИ КАРМЕН
15.55лв. / 7.95 €

ШВЕДСКА ГОРЧИВКА ПО РЕЦЕПТАТА НА МАРИЯ ТРЕБЕН прах 100 г БИЛКИ КАРМЕН

БОНОМЕЛИ ЧАЙ ДОБРА ПЕРИСТАЛТИКА филтър * 16
7.30лв. / 3.73 €

БОНОМЕЛИ ЧАЙ ДОБРА ПЕРИСТАЛТИКА филтър * 16

ЛАКСЕНА капсули * 20 РАМКОФАРМ
18.00лв. / 9.20 €

ЛАКСЕНА капсули * 20 РАМКОФАРМ

ПЕДИАКИД СИРОП ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАНЗИТ И КОМФОРТ 125 мл
37.16лв. / 19.00 €

ПЕДИАКИД СИРОП ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАНЗИТ И КОМФОРТ 125 мл

Коментари към Ревен (стъбла)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ревен (стъбла)
    www.framar.bg 
    на 19 December 2025 в 02:59
    Коментирайте "Ревен (стъбла)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Ревен, Китайски ревен
  • Сарми от листа ревен с кайма и ориз на фурна
  • Крамбъл с киноа и ревен
  • Използвайте сок от ревен срещу ужилване от пчела
  • Смути с цвекло, боровинки, малини и сироп от ревен
  • Изсветлете косата си с тоник от ревен
  • Ягоди с ревен и гранола
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Терапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдатаТерапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдата

Терапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдата

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при простудни заболяванияБилки и билкови рецепти при простудни заболявания

Билки и билкови рецепти при простудни заболявания

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяванеРискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

от 18 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 8 дни, 14 часа

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 48 дни, 15 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Ревен, Китайски ревен Ревен, Китайски ревен

Ревен, Китайски ревен

от 06 март 2025г. Прочети повече
Използвайте сок от ревен срещу ужилване от пчела Използвайте сок от ревен срещу ужилване от пчела

Използвайте сок от ревен срещу ужилване от пчела

от 01 авг 2019г. Прочети повече
Крамбъл с киноа и ревен Крамбъл с киноа и ревен

Крамбъл с киноа и ревен

от 04 юни 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РУЖА И ЕВКАЛИПТ пастили * 90 SANCT BERNHARD

ПРОТЕИНОВ БАР МАКС ШОКО МУС 75 г * 12 FITSPO

ПРОТЕИНОВ БАР МАКС БИСКВИТА И КРЕМ 75 г * 12 FITSPO

ФИБРИ ФЮЖЪН ДЕЙЛИ капсули * 150 NATURE'S WAY

БИОНИКЕ TRIDERM INTIMATE pH 5.5 ОСВЕЖАВАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 16:35:39

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: Мира Радева от 18 дек 2025г. в 16:02:01

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:46:00

ТРИПТОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:45:11

КСИЗАЛ таблетки 5 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:44:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival