Хранене при хернии
Хернията е патология, при която част от вътрешен орган излиза извън кухината, в която се намира. Вследствие на заболяването вътрешните органи частично се изместват, но тяхната цялост не се нарушава.
Полезни хранителни продукти при хернии:
- несилни бульони;
- киселомлечни продукти;
- каши от зърнено-житни култури, с изключение на оризова и каша от грис;
- круши и малини;
- риба;
- сирене тофу;
- нетвърди плодове и зеленчуци;
- плодово желе;
- рохко сварени яйца;
- компоти;
- морски продукти;
- нетлъсто месо.
Опасни и вредни хранителни продукти при хернии
През следоперативния период е необходимо от менюто напълно да се изключат:
- алкохолни напитки, силни кафе и чай;
- сладкарски изделия;
- кисела, мазна, пушена и солена храна;
- силно концентрирани бульони;
- тлъсти меса и риба;
- пикантни подправки и сосове;
- газирани напитки;
- сланина и маргарин;
- фастфууд;
- полуфабрикати;
- гъби.
Да се ограничи приемът на:
- грах и други бобови растения;
- хлебни изделия;
- грозде;
- всички видове зеле;
- сол (до минимум да се сведе употребата й).
Източник:
edaplus.info
Снимка: gryzhalis.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Херния
- 15 упражнения при дискова херния и болки в кръста
- Екстензионна терапия
- Рентгеново изследване на лумбалните прешлени
- Дискова херния в спорта
- КП № 182 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ПРИ ХЕРНИИ
- Д-р Мая Балабанова
- Д-р Николай Николов
- КП № 183 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ПРИ ХЕРНИИ С ИНКАРЦЕРАЦИЯ
- Хирургично лечение на хернии
Коментари към Хранене при хернии