Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хернии

Хранене при хернии

Хранене при хернии - изображение

Хернията е патология, при която част от вътрешен орган излиза извън кухината, в която се намира. Вследствие на заболяването вътрешните органи частично се изместват, но тяхната цялост не се нарушава.

 

Полезни хранителни продукти при хернии:

  • несилни бульони;
  • киселомлечни продукти;
  • каши от зърнено-житни култури, с изключение на оризова и каша от грис;
  • круши и малини;
  • риба;
  • сирене тофу;
  • нетвърди плодове и зеленчуци;
  • плодово желе;
  • рохко сварени яйца;
  • компоти;
  • морски продукти;
  • нетлъсто месо.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при хернии

През следоперативния период е необходимо от менюто напълно да се изключат:

  • алкохолни напитки, силни кафе и чай;
  • сладкарски изделия;
  • кисела, мазна, пушена и солена храна;
  • силно концентрирани бульони;
  • тлъсти меса и риба;
  • пикантни подправки и сосове;
  • газирани напитки;
  • сланина и маргарин;
  • фастфууд;
  • полуфабрикати;
  • гъби.

 

Да се ограничи приемът на:

  • грах и други бобови растения;
  • хлебни изделия;
  • грозде;
  • всички видове зеле;
  • сол (до минимум да се сведе употребата й).


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: gryzhalis.ru

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиСпортЛеченияИзследванияБотаника