Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хемофилия

Хранене при хемофилия

Хранене при хемофилия - изображение

Хемофилията е рядко заболяване на кръвта, което има наследствен характер и се изразява в проблеми със съсирването.

Полезни хранителни продукти при хемофилия

Няма строго определени правила, към които да се придържат заболелите, но за възстановяване на кръвта и за подобряване на съсирването й е необходимо да се консумират храни, съдържащи соли на фосфора и калция, също витамини A, В, С, Д. Важно е и на организма да се осигури достатъчно количество витамин К, който наричат витаминът на коагулацията (съсирване). Може да се набави чрез следните храни: спанак, листа зелена салата, стар лук, банани, чесън, краставици, домати, круши, ябълки, зеле (особено броколи, бяло, цветно), люти чушки, яйчен жълтък, сирена, краве масло, овес, ряпа, целина.

За подобряване на състояние на кръвта, за повишаване на хемоглобина, за укрепване стените на кръвоносните съдове и за понижаване нивото на холестерола е необходимо в менюто да се включат: черен дроб, тлъсти видове риба, цитруси, ядки, нар, авокадо, цвекло, сок от червени боровинки, мед, каша от елда, сок от ябълки, моркови и цвекло.

Сокът от цвекло да се разрежда с ябълков или морковен първоначално в съотношение 1:1, след това да се намали разреждането, увеличавайки концентрацията на червената течност.

Пречистена вода, зелен чай, сок от касис, от малини, от калина, шипкова отвара - всички тези напитки са подходящи за консумация при хемофилия.

Опасни и вредни хранителни продукти:

  • мазни храни - в тях има голямо количество холестерол, освен това те блокират усвояването на калция, който е необходим за клетъчния баланс;
  • пържени, пресолени или пушени ястия - в тях се съдържат вещества, влошаващи състава на кръвта, а впоследствие настъпват неблагоприятни за целия организъм изменения;
  • алкохолът, сладките газирани напитки и енергийните такива разрушават и обезводняват кръвните клетки, поради което кръвта не може да функционира нормално;
  • фаст фууд, сладкарски мазнини, полуфабрикати, храни за бързо приготвяне, консерви, колбаси, сосове и подправки, също различните хранителни добавки - всички тези продукти образуват тежки съединения, които кръвните клетки не могат да използват за хранене на организма. Самите съединения тровят тялото с тези баластни вещества.
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияОрганизацииЛюбопитноМедицински изследванияХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеЛеченияФизиологияБотаникаСпециалистиСпортДиетиКлинични пътекиЗаведения