Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при уретрит (възпален пикочен канал/уретра)

Хранене при уретрит (възпален пикочен канал/уретра)

Хранене при уретрит (възпален пикочен канал/уретра) - изображение

Уретритът представлява възпаление на стените на уретрата (пикочния канал) и е един от най-често срещаните урологични проблеми, който в еднаква степен засяга и двата пола. Всеки може да заболее от него, но принципно инфекцията е следствие от полов контакт със заразен партньор.

Протичането на заболяването е различно и зависи от имунитета на човек. Продължителността на инкубационния период може да достигне няколко месеца.


Полезни хранителни продукти при уретрит

Основната цел на лечебното хранене при наличие на здравословния проблем е минимализиране на раздразнението на възпаления пикочен канал. Диетата има диуретично и противомикробно действия.

Менюто на заболелия трябва да бъде изготвено от максимални количества натурални продукти. Тъй като отделителната система на човека функционира по-интензивно през първата половина от деня, то по-голямата част от приетата храна, е добре да бъде консумирана до обедните часове. Вечер да се яде лека храна, така отделителните органи няма да бъдат много натоварени.

Дневното количество приети течности да не е повече от 2-2,5 литра. Подходящи напитки са домашно приготвените плодови сокове, ошавът, несилният чай, компотът от червени боровинки.

При уретрит са полезни продукти, които допринасят за отделянето на урина, не предизвикват запек и укрепват общото състояние на пациента. Такива са:

  • през топлото време от годината: пресни моркови и тиквички, които са богати на целулоза, също краставици и дини - имат мощен диуретичен ефект;
  • нетлъсти месо и риба, приготвени на пара;
  • качествени киселомлечни продукти;
  • мед;
  • каши от елда и овесени ядки - нормализират чревната перисталтика;
  • чесън и лук - те са мощни антибактериални средства;
  • ястия от зеле;
  • кедрови ядки;
  • аспержи и целина - имат силен антибактериален ефект;
  • зехтин;
  • пюре и рагу от пресни зеленчуци.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при уретрит

За достигане на максимален лечебен ефект заболелият следва да се откаже от консумацията на:

  • кисели плодове: лимони, ябълки, портокали, праскови - те дразнят възпалената лигавица и забавят процеса на заздравяване;
  • алкохолни напитки: допринасят за обезводняване, в резултат на което урината става по-концентрирана и дразни възпалената уретра;
  • сосове (освен домашно приготвени) - съдържат консерванти, сол и много мазнини;
  • захар в чист вид, печива от маслено тесто, шоколад, бонбони - всички те са отлична храна за микробактерии, които се размножават бързо, отделят токсини и забавят оздравяването;
  • киселец, репички, домати - дразнят възпалените лигавици на пикочния канал.

 


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: muzcina.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпециалистиКлинични пътекиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияНормативни актовеХранене при...Алт. медицина