Хранене при уреаплазмоза
Уреаплазмоза е инфекциозно заболяване, причинител е микроорганизъм, наречен уреаплазма, който се предава по полов път.
Инфекцията с Ureaplasma може да причини: уретрит, пиелонефрит, цистит, бъбречно-каменна болест, инфекциозни артрити, инфекции на рани, преждевременно раждане, бактериемия, пневмония, менингит.
Новороденото може да се зарази при контакт с вагинални секрети по време на раждането. Въпреки че рядко причинява проблеми при здрави доносени бебета, инфекцията при преждевременно родени деца или бебета с ниско тегло може да предизвика вродена пневмония, бактериемия, менингит.
Храненето
Храненето е от особено значение, макар да няма точно определен режим, който следва да се спазва. Важно е да се придържате към рационално подбрано меню и здравословен начин на живот изобщо.
Трябва да се ограничи консумацията на продукти, които са противопоказни при прием на антибиотици, назначавани за лечение на уреаплазмоза.
Храната има за цел да повиши защитните сили на организма. Необходимо е тя да съдържа нужните количества въглехидрати, мазнини, белтъчини, полезни витамини и микроелементи. Такива продукти са:
- каши (овесена, от елда), кафяв ориз;
- пресни зеленчуци под формата на салати;
- морски продукти;
- млечни изделия (особено козе мляко и натурално кисело);
- пилешко месо (гърди без кожа);
- риба (скумрия, сьомга);
- черен дроб;
- прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове;
- ръжен и пшеничен хляб;
- супи;
- растителни мазнини (особено зехтин), топено и краве масло при приготвяне на ястията;
- рибено масло;
- макаронени изделия;
- боб и бобови култури под формата на пюре;
- плодове и ягодоплодни (сурови или термично обработени) - ананас, пъпеш, грозде, ябълки,
- портокали, манго, оранжев грейпфрут, лимони, нар, малини, къпини, ягоди, боровинки, смокини;
- зеленчуци - броколи, аспержи, цветно и брюкселско зеле, тиква, моркови, тиквички, морско зеле,
- чесън, лук, жълти и червени сладки чушки, авокадо, листни зеленчуци;
- мед;
- сосове - доматен, сметанов, млечно-яйчен, гъбен, месен;
- подправки в ограничени количества - куркума, розмарин, канела, риган, мащерка, лют пипер,
- джинджифил;
- ядки - орехи, лешници, бадеми, бразилски и пеканов орехи, макадамия;
- черен шоколад;
- семена - сусамово, ленено;
- топли напитки - чай, какао, натурално кафе с мляко, шипкова отвара.
Примерно меню за ден
Първа закуска:
- омлет с настърган кашкавал/сирене;
- салата от ябълки и прясно зеле, подправена със заквасена сметана;
- овесена каша, приготвена с мляко или извара с ниска масленост и натурално кисело мляко с
- плодове;
- чай.
Втора закуска:
- доматен сок;
- сандвич с кашкавал или сирене.
Обяд:
- борш или зеленчукова супа със заквасена сметана;
- печено пиле със сварен ориз;
- компот.
Следобедна закуска:
- черен дроб;
- шипкова отвара или плодов сок;
Вечеря:
- пюре от моркови;
- кюфтета с лук и яйце;
- запеканка от извара с каша от елда;
- чай.
Преди сън
- киселомлечна напитка.
Опасни и вредни храни при уреаплазмоза:
- остри продукти;
- маринати;
- пушени изделия;
- алкохолни напитки;
- маргарини;
- сладкарски изделия;
- наситени мазнини с животински произход (говежда лой, сланина);
- продукти, съдържащи транс мазнини и много холестерол.
edaplus.info
Коментари към Хранене при уреаплазмоза