Хранене при тиф
Тифът представлява група от инфекциозни заболявания, съпроводени от психични разстройства, които се дължат на високата интоксикация на организма и треската.
Различават се три вида тиф - коремен (причинява се от бактерията салмонела), петнист (възбудител рикетсия) и възвратен (причинител е бактерия спирохета).
Храненето при тиф е насочено основно към подсилване на имунната система на заболелия и към премахване на интоксикацията на тялото.
Необходимо е да се приемат повече течности, ястията да бъдат течни, под формата на каши, да са хранителни, но да не натоварват организма, за да може силите му да се изразходват за оздравяване, а не за преработка на консумираното.
Полезни продукти при тиф
Болните от тиф следва да се придържат към лечебна диета №13.
Разрешени са месните бульони, вегетарианските супи от зърнено-житни култури, суфлета от месо и риба, също сварена риба, омлети, кюфтета на пара, рохки яйца, сварени зеленчуци и пюрета от тях, пудинги от ориз и грис, краве масло, киселомлечни продукти (стрита извара, кефир, сметана, мляко), домашни желета, плодови кисели, компоти и сокове, чай, какао, шипкова отвара, пшеничени сухари.
Ако състоянието на болния е тежко, през първите 2 дни е необходимо да приема само течна храна. Това може да бъдат бульони, сокове, отвари, компоти и слизести каши.
При наличие на чревно кървене през първите дни след установяването му трябва да се пият студени напитки на малки глътки (позволени са мляко, отвари и компоти). За денонощие да се примат около 500-600 милилитра течности. След това може да се премине на слизести каши и кисели. На четвъртия ден се включват попарени зеленчуци, рохко сварени яйца и течни каши. След седмица се въвеждат и храните според диета №13.
Ако заболелият има диария, за известно време от менюто да се изключат млечните продукти.
На 6-тия ден, ако страдащият от тиф няма температура и треска, постепенно може да започне да се насочва към нормалното хранене. Сварено месо и хляб да се въвеждат по малко и плавно.
Опасни и вредни храни при тиф:
- продукти, съдържащи груби растителни влакна (ряпа, репички, сладък картоф, зеле);
- подправки (особено остри);
- всякаква мазна, пушена и пикантна храна;
- консерви и колбаси;
- тлъсти видове месо и риба;
- бобови култури;
- тестени изделия;
- маргарини, мазнини от растителни смеси;
- фаст фууд, полуфабрикати, храни за бързо приготвяне;
- алкохолни напитки;
- газирани напитки (особено сладки).
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс
- Тестването на препарати против тиф на компанията Bayer върху затворници в Аушвиц
- Откриване на причинителя на коремния тиф
- Разработване на първите ваксини срещу коремен тиф
- Откриване на причинителя на петнистия тиф
- Британска студентка се зарази с тиф, за да си купи нова кола
- Първият случай на коремен тиф в Англия
- Приносът на Шарл Никол за установяване на преносителя на петнистия тиф
- Създаване на първата ваксина срещу петнист тиф
Коментари към Хранене при тиф