Хранене при скарлатина
Скарлатината е заболяване с инфекциозен характер, проявяващо се във вид на обща интоксикация на организма, възпаление на сливиците и характерни кожни обриви, които с времето се лющят. Причината за развитието на проблема е хемолитичен стрептокок от група А. Заразяването става по въздушно-капков път или чрез допир със заразен човек. По време на инкубационния период, а той е 12 дни, възбудителят се размножава в сливиците.
Симптомите:
- повишена телесна температура (до 40 градуса);
- зачервени и болезнени сливици;
- характерни обриви по шията и лицето под формата на малки червени петънца;
- зачервени устни, кожата в областта между тях и носа е бледа, езикът е сивкав с червени и подути папили, устната кухина е яркочервена с твърдо светло небце.
С времето обривите се разпространяват по повърхността на цялото тяло, особено в гънките и бръчките по кожата.
Полезни хранителни продукти при скарлатина
Страдащите от вируса е добре да се придържат към щадящ хранителен режим, ястията да бъдат леко топли и стрити/пюрирани, приготвени на пара или сварени, да се яде не по-малко от 6-7 пъти дневно.
В началото на заболяването се препоръчва спазването на лечебна диета №13, а две седмици след началото на възпаление да се премине към диета №7.
Към полезните продукти се отнасят:
- зеленчуци: репички, цвекло, зеле, хрян, тиква - притежават противовъзпалителни и противомикробни свойства, извеждат токсините от организма;
- плодове и ягодоплодни;
- топъл чай с касис или лимон: пречиства тялото от токсините, които произвеждат хемолитичен стрептокок, подсилва защитните функции на организма и нормализира нивото на необходимите витамини;
- шипкова отвара;
- плодови и зеленчукови сокове, компоти;
- рибени и месни ястия (суфлета, кюфтета на пара, кюфтета);
- течни каши, кисели, пюрета;
- киселомлечни продукти: натурално кисело мляко, кефир, прясно мляко, извара, течна и заквасена сметани: предпазват от развитие на дисбактериоза, укрепват имунитета и подобряват апетита;
- мед и прополис: възстановяват съдовия ендотел и изгубените сили на организма, повишават неговите съпротивителни сили съм инфекции, намаляват възпалението на устната кухина и сливиците;
- пюрирани зеленчукови, млечни и плодови супи;
- продукти, богати на витамин С: шипка, облепиха, сладки чушки, киви, орлови нокти, брюкселско зеле, червено зеле, карфиол, броколи, ягоди, портокали;
- рибено масло - източник е на витамини Д и А.
Примерно меню за ден:
- Първа закуска: млечна грис каша, чай с лимон;
- Втора закуска: 1 рохко сварено яйце и шипкова отвара;
- Обяд: половин порция пюрирана зеленчукова супа, приготвена с месен бульон, месни кюфтета на пара, 1/2 порция сварен ориз, пасиран компот;
- Следобедна закуска: една печена ябълка;
- Вечеря: сварена риба, половин порция картофено пюре, плодов сок, разреден с вода;
Преди сън: киселомлечна напитка (кефир, натурално кисело мляко).
Опасни и вредни храни при скарлатина
Необходимо е да се ограничи употребата на краве масло (до 20 грама дневно) и солта.
От менюто да се изключат:
- животински мазнини и тлъсти меса (агнешко, свинско, гъше, патешко);
- пикантни и остри подправки;
- пушени, осолени, кисели и остър вкус изделия;
- пържени ястия;
- концентрирани бульони;
- шоколад, какао, кафе, шоколадови бонбони;
- продукти алергени: морски храни, червен и черен хайвери, необработено прясно мляко, храни от пълномаслено мляко;
- колбаси, наденици, кренвирши;
- мариновани храни;
- недомашни консерви;
- плодова и подсладена газирана вода;
- ароматизирани ненатурални кисели млека и йогурт;
- дъвки;
- алкохолни напитки;
- продукти със съдържание на добавки с код Е (консерванти, емулгатори, стабилизатори, оцветители, ароматизатори);
- екзотични плодове.
Снимка: kak-chto-kogda.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Скарлатина
- Ягодов, малинов език със или без бели налепи
- Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс
- Коча трева, котешка трева, бабица, мачо биле
- Прещип, Улекс
- Бял ягодов език
- A38 Скарлатина
- Клинична патология на скарлатина
- Д-р Маргарита Господинова - Опасните усложнения от скарлатината
- Схващания за детските инфекциозни заболявания при децата в Америка през 19-ти век
Коментари към Хранене при скарлатина