Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при рани от залежаване

Хранене при рани от залежаване

Хранене при рани от залежаване - изображение

Раните, образували се вследствие на залежаване при хора с ограничена двигателна активност, са участъци от мъртва кожа, които се дължат на нарушеното кръвообращение на тъканите при продължителен контакт на части от тялото с твърда повърхност. Принципно такива рани се появяват най-често в областта на седалището, бедрата и петите. С правилна грижа тези зони по кожата могат да бъдат минимализирани.

Грижите включват редовна смяна на позите на обездвижения човек (приблизително на всеки два часа), поддържане на чисто бельо, подсушаване на кожата, използване на специални възглавници, които намаляват натиска на повърхността върху тялото.

Раните от залежаване представляват увредени тъкани под горните кожни слоеве. В рисковите групи попадат старите хора, които водят неподвижен начин на живот, пациенти със сериозни травми или паралич, приковани към инвалидна количка или легло.

Прекомерната влага, която прави кожата мека и може да намали плътността й, е още една причина за образуването на рани. Мокротата може да се дължи на засилени потене, уриниране или фекална инконтиненция (неконтролирано отделяне на фекалии).


Полезни хранителни продукти за хора, страдащи от рани вследствие на залежаване

Появата на такъв тип рани е тясно свързана със загубата на белтъчини на организма. Затова е необходимо болният да консумира именно продукти, съдържащи тези съставки. Препоръчително е храните да бъдат диетични и обезмаслени.

Подходящи са:

  • млечни изделия;
  • яйца;
  • сварено пилешко;
  • кюфтета, приготвени на пара;
  • риба;
  • говеждо (но не телешко);
  • пуешко месо.

млечни продукти

Важно е в менюто да се включат продукти с високо съдържание на витамини от групите А, В, С (в частност, витамин В2, чието количество е голямо в животинските сърце и черен дроб, ядките, гъбите и в някои зърнено-житни култури като ориз и елда, също в млечните изделия).

витамин В2

Недостигът на необходимите за организма витамини би могъл да се набави и чрез прием на съответните добавки под формата на таблетки (витаминни комплекси).

Хранителният режим на болния трябва да бъде старателно изготвен. Храненето да е 4-6 пъти дневно (между които да има приблизително еднакъв времеви интервал) и задължително да се съобрази с приема на медикаменти.

Обогатената с белтъчини диета може да подпомогне зарастването на раните, затова лекарите често предписват и допълнителни хранителни добавки към нея.


Опасни и вредни хранителни продукти за хора, страдащи от рани вследствие на залежаване

На пациентите, които са приковани към легло или инвалидна количка, е абсолютно забранено да употребяват алкохол, както и храни, които е възможно да предизвикат алергични реакции.

Необходимо е също да се прекрати консумацията на тежки за преработка продукти, като тлъста, остра и кисела храна, пушени изделия.

пушени храни и алкохол

Важно е храненето да бъде максимално полезно и балансирано, да не натоварва организма.

В случай че болният изпитва затруднения при сдъвкването на храната, следва тя да бъде смляна или под формата на пюре.По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: allergylicious.com; thehealthsite.com; otekhelp.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияНовиниБотаникаЛайфстайлСнимкиИзследванияСпортЗаведения