Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при парестезия

Хранене при парестезия

Хранене при парестезия - изображение

Парестезия е термин, с който се обозначава паренето, изтръпването, мравучкането по тялото, характерни предимно за крайниците (но се усещат и по други части).

Често чувството настъпва внезапно и е най-безболезнената форма на заболяването. Вероятно всеки човек и изпитвал изтръпване, когато дълго време е седял в едно положение (с кръстосани крака, например). В такива случаи се притискат мускулите и нервите, затруднява се притокът на кръв. Това е и причината за мравучкането. Когато натискът спадне, неприятното усещате изчезва.

Хроничната парестезия обаче, не отшумява така бързо, както временната, и нерядко предизвиква много по-неприятни чувства.

Времено мравучкане може да се появи у всеки човек, като с напредването на възрастта рискът от зачестяване се увеличава. Рисковите групи хора са тези, чиято работа е свързана с многократно свиване и отпускане на нервите: офис служители, музиканти, спортисти (в частност, тенисисти).

Вероятността от развитие на парестезия е по-голяма при страдащите от диабет от типове 1 и 2, също от хора с автоимунни и неврологични заболявания.

мравучкане

Причини за парестезия

Както вече казахме, неразположението се дължи на притискане на нерви. Не невинаги неприятното усещане отшумява, когато те бъдат освободени, а остава непрекъснато. Това е хроничната форма на заболяването и тя е следствие от:

  • травма или злополука, при които има увреден нерв;
  • инсулт или мини удар - когато кръвообращението към мозъка е ограничено и провокира увреждане;
  • множествена склероза - заболяване на централната нервна система;
  • диабет - нарушени нива на захар в кръвта, което би могло след време да увреди нервите;
  • притискане на нерв (често на рамото, врата или ръката), поради травма или прекалено физическо натоварване;
  • ишиас - възпаление на седалищния нерв;
  • при недостиг на някои витамини, особено при ниски нива на В12, необходим за поддържането на нервите в добро състояние;
  • злоупотреба с алкохол;
  • прием на лекарства: например, някои видове химиотерапия, които дразнят или увреждат нервите, различни антибиотици и противозачатъчни средства.

мравучкане


Полезни хранителни продукти при парестезия

Дефицитът на витамин В12 води до анемия, увреждане на нервите, а като следствие - парестезия. Ако веществото не се набави на организма, проблемът може да бъде постоянен.

Продукти, в които се съдържа В12:

  • черен дроб (говежди, свински, пилешки);
  • риба (шаран, скумрия, сардина, треска, костур);
  • месо (заешко, агнешко, говеждо).

Важно е да не се забравя, че в повечето случаи парестезията е симптом на друго заболяване, затова е задължително да се проведе консултация с лекар, който да назначи съответното хранене за конкретния здравословен проблем.

мравучкане


Вреди хранителни продукти и навици при парестения

  • задължително да се спре приемът на алкохолни напитки (дори и в минимални количества), които са враг номер 1 за кръвоносните съдове;
  • отказ от тютюнопушене;
  • да се контролира нивото на кръвната захар - ако глюкозата се увеличава, се назначават съответните лекарства и диета.

Към продуктите, повишаващи захарта в кръвта, се отнасят въглехидратите (хлебни изделия, зърнено-житни храни, някои зеленчуци като картофи, моркови и цвекло, включително грах, както и практически всички плодове).

Бързо и рязко покачване на нивото на глюкозата може да се наблюдава след консумация на: мед, захар, бонбони, грозде, банани, ядки, сирена, месо и риба.

мравучкане


Източник: edaplus.info
Снимки: domadoktor.ru; moskovskaya-medicina.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитно