Хранене при отосклероза

Отосклерозата е заболяване, при което размерът на костта, разположена в средното и вътрешното ухо, се увеличава. Предполага се, че проблемът има генетичен характер.
Наблюдават се следните симптоми:
- непрекъснато свистене и шум в ушите;
- намаляване на слуха;
- прогресираща загуба на слуха и при двете уши;
- световъртеж и други.
Полезни хранителни продукти при отосклероза
За да бъде ефективно лечението, е необходимо да се придържате и към хранене, което съответства на проблема. За целта трябва да се консумират храни, богати на витамини А, В1, Е и С. Ястията да бъдат предимно от растителни и млечни продукти.
Да се ядат повече:
- нетлъсто свинско месо;
- риба;
- сирена (кашкавал, топено сирене, саламурено сирене);
- зеле (всички видове);
- морски продукти (морско зеле, водорасли, калмари);
- чесън;
- сладки картофи;
- мляко, сметана, извара;
- киви;
- плодове на калина, облепиха, шипки, ягоди, касиси;
- чушки (и сладки, и люти);
- всякакви цитруси;
- спанак, киселец;
- каши (овесена, пшенична, от просо, елда, ечемик);
- макаронени изделия;
- сушени плодове (сини сливи, кайсии);
- ядки (кашу, лешници, орехи);
- царевица;
- леща.
Опасни и вредни храни при отосклероза
Противопоказни са продукти, богати на витамин Д. Той се съдържа в:
- сливите;
- кокошите яйца;
- черния дроб;
- морския костур;
- рибеното масло;
- маслото;
- хайвера.
С тези продукти не бива да се злоупотребява, затова бъдете умерени.
Слънчевите бани не са подходящи, тъй като под въздействието на слънчевите лъчи се произвежда витамин Д.
Тютюнопушенето и алкохолът също са противопоказни.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при отосклероза