Хранене при остеоартроза
Остеоартрозата е ставно заболяване с хроничен дегенеративен характер, при което се поразяват хрущялните тъкани.
Полезни хранителни продукти:
- нетлъсти меса, повече тлъста риба;
- субпродукти (агнешки, свински и говежди бъбреци);
- зърнени култури;
- хляб - черен, пълнозърнест, от трици;
- желирани меса (при сваряването им не трябва да се отстраняват сухожилията) и риба;
- желета, кисели, сладка, мед (домашно приготвени);
- листни зеленчуци - спанак, зеле;
- моркови, цвекло, хрян, ряпа;
- бобови култури - боб, леща, соя, грах;
- млечни и киселомлечни продукти с ниска масленост и без съдържание на добавки.
Всички тези продукти съдържат мукополизахариди и колаген, необходими за нормалното функциониране на ставите.
Опасни и вредни храни при остеоартроза:
- печива, баници, шоколад, колбаси - заради вредните мазнини в тях;
- рафинирана захар;
- макаронени изделия;
- сладки газирани напитки, готови сосове (особено кетчуп) - заради захарта, която съдържат;
- фаст фууд, полуфабрикати, храни с Е-та в състава.
Изброените храни водят до натрупване на излишни килограми, а това е крайно нежелателно, тъй като допълнителното тегло ще натовари ставите.
Източник:
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит
- Лечение при остеоартроза
- Остеоартрозата засяга над 80 процента от хората над 60 години
- Остеоартроза и спорт
- Броколите пазят от остеоартроза
- Българско медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза
- МЕЖДУ 12 И 15% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ОСТЕОАРТРОЗА
- Преждевременна остеоартроза
- Може ли остеоартрозата да бъде спряна с подходяща диета?
Коментари към Хранене при остеоартроза