Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при остеоартроза

Хранене при остеоартроза

Хранене при остеоартроза - изображение

Остеоартрозата е ставно заболяване с хроничен дегенеративен характер, при което се поразяват хрущялните тъкани.

 

Полезни хранителни продукти:

 

  • нетлъсти меса, повече тлъста риба;
  • субпродукти (агнешки, свински и говежди бъбреци);
  • зърнени култури;
  • хляб - черен, пълнозърнест, от трици;
  • желирани меса (при сваряването им не трябва да се отстраняват сухожилията) и риба;
  • желета, кисели, сладка, мед (домашно приготвени);
  • листни зеленчуци - спанак, зеле;
  • моркови, цвекло, хрян, ряпа;
  • бобови култури - боб, леща, соя, грах;
  • млечни и киселомлечни продукти с ниска масленост и без съдържание на добавки.

Всички тези продукти съдържат мукополизахариди и колаген, необходими за нормалното функциониране на ставите.


Опасни и вредни храни при остеоартроза:

 

  • печива, баници, шоколад, колбаси - заради вредните мазнини в тях;
  • рафинирана захар;
  • макаронени изделия;
  • сладки газирани напитки, готови сосове (особено кетчуп) - заради захарта, която съдържат;
  • фаст фууд, полуфабрикати, храни с Е-та в състава.

Изброените храни водят до натрупване на излишни килограми, а това е крайно нежелателно, тъй като допълнителното тегло ще натовари ставите.

 

4.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиСпортАлтернативна медицинаДиетиЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеЛайфстайлХранене при...НовиниОрганизацииКлинични пътекиБотаникаСнимкиХрани и ястияАнкетиСоциални грижиИсторияПсихологияИнтервютаСпециалистиЗаведенияМедицински изследванияНаправления в медицинатаФизиологияСтатистически проучванияПроизводители