Хранене при муковисцидоза
Муковисцидозата е генетично заболяване, което засяга черния дроб, бронхите, както и жлезите: задстомашната, слюнчестата, половите, потните, чревните, т.е слизестите органи.
Причина за състоянието е мутирал ген, наричан трансмембранен регулатор.
Полезни храни при муковисцидоза
При наличие на такъв здравословен проблем болният трябва да се храни колкото може по-често и да приема възможно най-много калории и мастноразтворими витамини A, D, E, F, К (тези вещества се абсорбират лошо от организма на страдащите от болестта, затова е необходимо дозите им да бъдат увеличени).
Изброените витамини се съдържат в следните продукти
С животински произход:
- млечни изделия;
- яйчен жълтък;
- черен дроб;
- хайвер;
- краве масло;
- риба и рибено масло (особено в скумрията, сьомгата, калмари, сардина, змиорка, риба тон, пъстърва);
- месо (особено в свинското, говеждото, агнешкото).
С растителен произход:
- зеленчуци (моркови, сладки и люти чушки, всички видове зеле, домати, краставици, тиква);
- листни зеленчуци и подправки (чесън, копър, магданоз, стар и зелен лук, целина, киселец, спанак, ревен);
- плодове и ягодоплодни (банани, ябълки, круши, праскови, кайсии, пъпеш, райски ябълки, касис, авокадо, облепиха, плодове на калина);
- гъби;
- мазнини (царевично, слънчогледово, соево, тиквено, ленено олио, зехтин);
- сушени плодове (кайсии, сини сливи, стафиди);
- семена и ядки (шамфъстъци, орехи, кашу, лешници, бадеми, сусам);
- зърнено-житни култури (пшеница, овесени ядки, ечемик, елда);
- покълнали пшенични зърна;
- сол.
Трябва да се приемат много течности, за да се избегне появата на запек (не по-малко т 2 литра вода на ден, освен сокове, компоти, отвари).
Опасни и вредни храни при муковисцидоза
Няма специални ограничения, към които заболелият да се придържа, но е добре да се избягват нискокалоричните продукти, защото организмът може да се изтощи и няма да успява да произвежда достатъчно количество енергия за нормалното си функциониране.
Разбира се, необходимо е да се води здравословен начин на живот, храненето да бъде редовно и правилно (без консумация на фастфууд, полуфабрикати и храни за бързо приготвяне).
Захарта да не се ограничава, освен в случаите на захарен диабет.
edaplus.info
Снимка: cysticfibrosis.ru
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Потен тест
- Изследване на хлориди (Cl) в кръвта
- Трансплантация на бял дроб
- Генетични изследвания при муковисцидоза
- Лечение при муковисцидоза (кистозна фиброза)
- Български студентки разработиха домашен тест за откриване на муковисцидоза
- НПО настоява за генетичен скрининг за муковисцидоза при новородените
- В болница "Света Марина" - гр. Варна отвори Експертен център по муковисцидоза
- Нова генна терапия дава надежда на болните от муковисцидоза
- Асоциация Муковисцидоза - България
Коментари към Хранене при муковисцидоза