Хранене при микроспория
Микроспорията е заразна гъбична инфекция, която засяга епидермиса на кожата и главата. Най-често страдат децата, заболяването се среща и при животните.
Причинители:
- при хората - Microsporum ferrugineum, по-рядко Microsporum audouinii и в единични случаи Microsporum gypseum;
- при животните - Microsporum canis (преносители са кучетата, котетата, зайците).
Полезни продукти при микроспория
За лечение на организма са необходими, храни, които са източници на витамини A, В, С и особено Е, с ниско съдържание на захар, както и хипоалергенни продукти.
Такива са:
- нетлъсти меса (птиче, заешко, може говеждо и свинско без мазнини), като най-добре е да бъдат сварени или задушени;
- риба (треска, морски костур);
- обезмаслени млека без добавки (кисело и прясно);
- субпродукти (език, бъбреци, черен дроб);
- оризови, царевични хлебчета или направени от брашно от елда;
- спанак, магданоз, копър, листа зелена салата;
- овесени ядки, перлен ечемик, грис, ориз;
- плодове (цариградско грозде, зелени сортове ябълки, круши);
- зеленчуци (тиквички, всички сортове зеле, краставици, ряпа);
- сушени плодове (ябълки, сливи, круши);
- напитки (компоти от ябълки и круши, ошав от изброените сушени плодове, шипкова отвара, несилен чай, негазирана минерална вода);
- мазнини (масло, зехтин, слънчогледово олио).
Още някои препоръки по отношение на храненето:
- да не се консумират продукти с плесен;
- ястията да се приготвят само от пресни и качествени изделия;
- да се приемат по-малко сурови продукти, по-добре е да се сваряват или задушават;
- пресните плодове и зеленчуци се препоръчва да се обелят преди употреба;
- да не се съхраняват в хладилник повече от 24 часа храни в затворени кутии (особено пластмасови).
Вредни и опасни хранителни продукти при микроспория:
- сирена с плесен, както и остри разновидности като Камембер, Рокфор, Чедър;
- киселомлечни изделия (заквасена сметана, мътеница);
- подсладени газирани напитки, шампанско, ликьори и пенливи вина, квас, бира;
- хляб и тестени изделия, замесени с мая;
- кисели зеленчуци/туршии (зеле, краставици, домати, патладжани);
- гъби;
- оцет и различни салатени дресинги, които съдържат такъв, също маринати, кетчуп, майонеза;
- сосове (соев);
- захар;
- пушени (суровопушени и полуопушени) и мариновани меса и риба;
- сладки плодове (фурми, стафиди, смокини);
- кренвирши (следователно и хотдог);
- продукти, съдържащи фруктоза, ксилитол, сорбитол;
- продукти, които ферментират;
- изделия, съдържащи добавки с код Е;
- полуфабрикати, храни за бързо приготвяне;
- сладкарски изделия.
Във всички храни, изброени като вредни, е възможно да има бактерия микроспорум - причинител на заболяването.
Източник:
edaplus.info
Снимка: MedAboutMe
Още по темата:
Коментари към Хранене при микроспория