Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при лепра (болест на Хенсен, проказа)

Хранене при лепра (болест на Хенсен, проказа)

Хранене при лепра (болест на Хенсен, проказа) - изображение

Лепрата, известна още като проказа или болест на Хенсен, е хронично заболяване с инфекциозен характер, което се дължи на бактерията Mycobacterium leprae. То е познато на хората от древни времена. Обикновено поразява кожата, периферната нервна система, понякога стъпалата на краката, дланите на ръцете, очите, тестисите.

Проказата е най-разпространена в страните с тропически климат. През последните десетилетия броят на заболелите значително е намалял. Тяхното число ежегодно в световен мащаб варира от 3 до 15 милиона души.

На първо място по регистрирани случаи на пациенти с лепра са Непал и Индия, последвани от Бразилия и Бирма. На риск са изложени жителите на страни с недобри условия за живот: лошо хранене, замърсена вода, също страдащи от болести, които отслабват имунитета (СПИН, хепатит).


Полезни хранителни продукти при лепра

За да не се натоварват стомашно-чревният тракт и черният дроб, по време на лечението на проказа на заболелия се препоръчва придържане към диета №5, затова в менюто трябва да се включат следните продукти:

  • супи, приготвени със зеленчуков бульон, без запържване;
  • белтъчени омлети;
  • нетлъсти говеждо месо и риба;
  • изсушен непресен хляб;
  • овесени бисквити;
  • малки количества мед;
  • каши от елда и овесени ядки;
  • обезмаслени заквасена сметана, кефир, извара;
  • прясно изцедени сокове от сезонни плодове и зеленчуци;
  • листа зелена салата, аспержи, спанак;
  • цитруси.


Опасни и вредни хранителни продукти при лепра

По време на терапията за борба с проказата е важно да не се натоварват стомахът, червата и черният дроб, затова заболелият следва да се откаже от консумацията на:

  • алкохолни напитки;
  • тлъсти меса;
  • пържени ястия;
  • яйчени жълтъци;
  • животински мазнини;
  • сладки и газирани напитки;
  • месни и рибени консерви;
  • фаст фууд;
  • храни, съдържащи транс мазнини;
  • рафинирани продукти;
  • да се намали до минимум приемът на сол.

 

Редактор: Радостина Райчева
Снимка: proinfekcii.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияМикробиологияНовиниАлт. медицинаСнимкиИзследванияБотаника