Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при изгаряне

Хранене при изгаряне

Хранене при изгаряне - изображение

Изгарянето е увреждане на меките тъкани на човека, което е провокирано от въздействието на високи температури, пара или попадане на химични вещества, като киселина, основа, соли на тежките метали.

Степените на изгаряне са различни в зависимост от дълбочината и площта на засегнатия участък.

Различават се и няколко вида изгаряния, като най-честите са:

  • термични/топлинни - резултат са от поразяване на тъканта от високи температури от огън, течност, пари (засягат горните дихателни пътища), нажежени предмети;
  • химични - изгаряния, причинени от различни киселини, основи, соли на тежките метали;
  • радиационни - получават се при продължително пряко въздействие на слънчеви (ултравиолетови) и рентгенови лъчи, също и при йонизиращо лъчение;
  • електрически - настъпват при увреждания от електричество.

Измръзванията, пораженията от ултразвук или вибрации не се отнасят към изгарянията.


Както при всяко заболяване и здравословно неразположение, храненето е от значение и когато говорим за травми и изгаряния.

През първите дни след увреждането на тъканите, ако изгарянето протича тежко, на пострадалия трябва да се дава щадяща храна (т.е такава, която не уврежда механично): масло, прясно мляко, бульон, прясно изцедени сокове. Следващите дни е необходимо да се увеличи калоричността на храната, като менюто се обогати с въглехидрати (може да се консумират извара, заквасена сметана, сирена, пюрирани плодове и зеленчуци, каши, кюфтета).

Най-добре е продуктите да се приготвят на пара или да се сваряват, препоръчва се придържането към лечебна диета № 11, като постепенно се премине към обичайна термична обработка на храната.

Менюто следва да се обогати с продукти, съдържащи витамини В, С, Д, А. Те допринасят за подсилване на имунитета, помагат за преборване на бактериите и за по-бързо възстановяване на огнищните участъци.

При силни изгаряния с невъзможност на пострадалия да се храни самостоятелно се назначава хранене със сонда.


Опасни и вредни храни при изгаряне

Тежка, твърда и суха храна, която е в състояние да нанесе механични увреждания на организма.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: Infum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноСпортНовиниИсторияКлинични пътекиЛеченияСнимкиБотаникаЛайфстайл