Хранене при ендокардит
Ендокардитът е възпалителен процес, който протича във вътрешната обвивка на сърцето (ендокард), поразява клапанния апарат и клетките, които покриват повърхността на кръвоносните съдове, разположени в близост.
В повечето от случаите ендокардитът е второстепенно заболяване, което се е развило на фона на други болести. Възрастта на човека не е фактор, проблемът може да засегне всяка възрастова група, тъй като според учените възбудители на възпалението са над 128 вида микроорганизми.
Полезни хранителни продукти при ендокардит
С животински произход:
- тлъсти видове риба;
- морски и млечни продукти.
С растителен произход:
- плодове и ягодоплодни: авокадо, вишни, нар, всички цитруси, касис, цариградско грозде, праскови, кайсии, ябълки, сливи;
- зеленчуци: цвекло, моркови, домати, сладки чушки, тиква;
- зелени листни зеленчуци: спанак, целина, копър, магданоз, лук, чесън;
- ядки и ленени семена;
- нерафинирани мазнини (зехтин, ленено и тиквено масла, слънчогледово олио);
- всички житни култури и покълнали пшенични зърна.
Полезно е да се яде мед с ядки и сушени кайсии. Препоръчва се да не ограничи консумацията на супи, приготвени на основата на месни и гъбени бульони. По-добре да се заложи на вегетарианските варианти.
За да се повишат защитните сили на организма към инфекции и бактерии, е добре да се пият отвари от:
- енчец, жълт кантарион, касис, маточина, мента;
- арника, лайка;
- кора на калина и ива;
- корен валериана, женско биле, билка сапунче (сапуниче);
- бъз, малини, шипки, глог;
- липов цвят и цвят лопен;
- шишарки хмел.
Опасни и вредни хранителни продукти при ендокардит:
- печива от маслено тесто;
- остри, пикантни, солени и пушени ястия;
- пържени в много мазнина продукти, както и храна за бързо приготвяне;
- консерви, кренвирши, колбаси;
- силни черен чай и кафе;
- сладкарски изделия, захар (по-добре хапнете парченце шоколад);
- газирани и алкохолни напитки.
Тютюнопушенето също е противопоказно.
Източник:
Снимка: myfamilydoctor.ru
Коментари към Хранене при ендокардит