Хранене при гранулом
Грануломът е заболяване, което поразява не само меките тъкани, но и лигавиците, костите, зъбите и вътрешните органи и стените на кръвоносните съдове. Това възпаление не е отделно заболяване, а обикновено е спътник на големите количества инфекциозни и хронични болести.
Грануломът се характеризира с образуването на малки възли, които са следствие от клетъчната пролиферация на съединителната тъкан.
Грануломатозното възпаление може да провокира редица заболявания (енцефалит, ревматизъм и други).
Полезни храни при гранулом
Засегнатите от такъв здравословен проблем хора трябва да се придържат към пълноценно балансирано хранене. Препоръчително е ястията да се приготвят на пара.
В менюто да се включат:
- джинджифил - притежава антибактериални свойства, може да се добавя в напитки и да се използва като заместител на подправки;
- куркума - отличава се със силни противовъзпалителни и антисептични свойства;
- различни сортове зеле;
- фрешове от цвекло, зеле и моркови;
- сьомга и скумрия - съдържат Омега-3 мастни киселини, възпрепятстващи развитието на възпалителни процеси и укрепващи имунитета;
- орехи, лешници, сушени сини сливи и смокини - понижават риска от появата на странични ефекти при медикаментозна терапия;
- чесън - характеризира се с мощен противомикробен ефект;
- прясно мляко с мед - укрепва имунитета.
Опасни и вредни храни при гранулом
Да се намали до минимум употребата на:
- продукти с животински произход - месата, предлагани в търговската мрежа, често съдържат хормони и антибиотици, затова е по-добре да не консумирате месо (ако това не е по силите ви, нека то присъства на трапезата ви не по-често от два пъти седмично);
- полуфабрикати - в състава им обикновено влизат изкуствени съставки, мазнини и консерванти;
- продукти от пълнозърнеста пшеница (мъфини/кексчета, печива от маслено тесто, бял хляб) - провокират чревно възпаление при пациенти с автоимунни заболявания.
edaplus.info
Снимки: recept.vegamag.com; одолень.рф; gastronom.ru; zubki.guru
Коментари към Хранене при гранулом