Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при гранулом

Хранене при гранулом

Хранене при гранулом - изображение

Грануломът е заболяване, което поразява не само меките тъкани, но и лигавиците, костите, зъбите и вътрешните органи и стените на кръвоносните съдове. Това възпаление не е отделно заболяване, а обикновено е спътник на големите количества инфекциозни и хронични болести.

Грануломът се характеризира с образуването на малки възли, които са следствие от клетъчната пролиферация на съединителната тъкан.

Грануломатозното възпаление може да провокира редица заболявания (енцефалит, ревматизъм и други).


Полезни храни при гранулом

Засегнатите от такъв здравословен проблем хора трябва да се придържат към пълноценно балансирано хранене. Препоръчително е ястията да се приготвят на пара.

В менюто да се включат:

  • джинджифил - притежава антибактериални свойства, може да се добавя в напитки и да се използва като заместител на подправки;
  • куркума - отличава се със силни противовъзпалителни и антисептични свойства;
  • различни сортове зеле;

зеле

  • фрешове от цвекло, зеле и моркови;
  • сьомга и скумрия - съдържат Омега-3 мастни киселини, възпрепятстващи развитието на възпалителни процеси и укрепващи имунитета;
  • орехи, лешници, сушени сини сливи и смокини - понижават риска от появата на странични ефекти при медикаментозна терапия;
  • чесън - характеризира се с мощен противомикробен ефект;
  • прясно мляко с мед - укрепва имунитета.

прясно мляко

Опасни и вредни храни при гранулом

Да се намали до минимум употребата на:

  • продукти с животински произход - месата, предлагани в търговската мрежа, често съдържат хормони и антибиотици, затова е по-добре да не консумирате месо (ако това не е по силите ви, нека то присъства на трапезата ви не по-често от два пъти седмично);
  • полуфабрикати - в състава им обикновено влизат изкуствени съставки, мазнини и консерванти;
  • продукти от пълнозърнеста пшеница (мъфини/кексчета, печива от маслено тесто, бял хляб) - провокират чревно възпаление при пациенти с автоимунни заболявания.

хляб

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: recept.vegamag.com; одолень.рф; gastronom.ru; zubki.guru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияМедицински изследванияСпециалистиЛечения