Хранене при глаукома
Глаукомата е хронично заболяване на очите, което може да се развие във всяка една възраст, но е най-разпространено при старите хора.
Тежките форми на глаукома водят до слепота, което придава специален характер на болестта. Тя може да бъде вродена и придобита.
Причини за вродена глаукома
Причина за развитие на глаукома може да бъдат най-различни фактори, като генетична предразположеност или ембрионални и родови травми. Ако по време на бременността жената е страдала от инфекции като паротит, сифилис, рубеола, полиомиелит, това може да провокира поява на глаукома при плода. Прекомерната консумация на алкохол, натравяния, авитаминоза, радиоактивно облъчване и травми на коремната кухина през ембрионалния период също може да бъдат предпоставка за заболяването.
Причини за придобита глаукома
Основната причина за развитие на глаукома при възрастни е повишеното очно налягане, което води до нарушено кръвоснабдяване на зрителните органи и деформация на зрителния нерв. Освен това болестта допринася за повишено артериално налягане, за развитие на диабет, остеохондроза на цервикалния гръбначен стълб, заболявания на имунната система, късогледство.
Полезни храни при глаукома
Правилно подбраното меню не е маловажно при наличие на заболяването. Храните трябва да включват витамини и микроелементи, които допринасят за подобряване на метаболизма в зрителния нерв. Обикновено офталмолозите назначават допълнително прием на витаминен комплекс, включващ витамини А, С, Е и В - те помагат за забавяне на развитието на глаукома.
Препоръчвани продукти:
- птиче месо, морска риба, листни зеленчуци и растителни мазнини - богати са на витамин Е;
- ягоди, цитрусови плодове, спанак, червени чушки, аспержи, цвекло - съдържат голямо количество витамин С;
- кайсии, банани, сурови моркови - истински извор са на витамин А.
Пациентите, страдащи от глаукома, се препоръчва да приемат киселомлечни продукти, варени колбаси с високо качество, зърнено-житни култури, соеви продукти, нетлъсти риба и меса. Най-добре е храненето да бъде на малки порции, като по този начин нивото на захарта в кръвта ще се запази стабилно през деня. Редовната консумация на черна боровинка значително намалява честотата на пристъпите на глаукома и допринася за подобряване остротата на зрението.
Лекар-офталмолог би помогнал за правилното съставяне на менюто на заболелия.
Опасни и вредни храни при глаукома
Да не се приемат повече от 1,5 литра вода дневно.
До минимум да се намали наличието на високомаслени млечни продукти и лесно усвоими въглехидрати.
Да се изключи напълно консумацията на:
- алкохолни напитки;
- силни чай и кафе;
- полуфабрикати;
- консервирани продукти;
- месни бульони;
- пушени изделия;
- печива от маслено тесто.
edaplus.info
Снимка: rusvesna.su
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕРСО ХИАЛ oчен разтвор с осмотично действие 10 мл
НовПСЕВДОЕКСФОЛИАТИВЕН СИНДРОМ И ГЛАУКОМА
ГЛАУКОМА - КЛИНИЧЕН СПРАВОЧНИК - ЙОЗЕФ ФЛАМЕР
ВИЗОЛОР таблетки * 60
ОМК 1 капки за очи 10 мл.
ОЧАНКА капсули 470 мг * 100 NATURE'S GARDEN
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- д-р Васил Димитров Василев
- Глаукома
- д-р Кремена Петкова Минкова
- Алтернативна терапия при глаукома
- Д-р Нели Петрова Начева-Пешева
- Д-р Маргарита Георгиева Калчева-Петкова
- д-р Ирина Вълчева Василева
- д-р Мариана Димитрова Костуркова
- д-р Илка Стефанова Симеонова
- д-р Светлина Богданова Димитрова
Коментари към Хранене при глаукома