Хранене при атеросклероза
Атеросклерозата е заболяване, което се развива вследствие на нарушена обмяна на липидите и засяга артериите и вените. Съпроводено е с натрупване на холестерол по вътрешните стени на кръвоносните съдове.
Всички натрупвания са във вид на шлаки и с времето започват да нарастват за сметка на съединителната тъкан.
Ако не се предприеме навременно лечение, стените на кръвоносните съдове започват да се деформират и се стесняват в последствие, затваряйки напълно кръвния поток.
Причините
Съществуват редица фактори, които може да бъдат предпоставка за развитието на атеросклероза. Те са както наследствени, така и резултат от начина на живот, който води човек. Минали заболявания също оказват своето влияние.
Предвид всичко това, се обособяват следните основни причини за поява на атеросклероза:
- вредни навици (алкохолизъм, тютюнопушене);
- заседнал и неактивен начин на живот;
- нарушения на защитните функции на организма и на обмяната на липидите и протеините;
- вируси (херпес, цитомегаловирус и други);
- натрупване на токсини и тежки метали в организма;
- наследствени дефекти на стените на кръвоносните съдове;
- поразяване на кръвоносните съдове от хламидиални гъбички;
- изменения на хормоналния синтез, дължащи се на възрастта;
- високи нива на холестерол и липиди в кръвта;
- затлъстяване и захарен диабет;
- неправилно хранене, което съдържа голямо количество мазнини и въглехидрати и малко белтъчини и целулоза;
- нервно напрежение (стрес, депресия);
- хронично повишено артериално налягане;
- период на климактериум при жените.
Симптомите
Клиничните прояви на заболяването много често не отговарят на реалната картина на пораженията на кръвоносните съдове.
В зависимост от локализацията се наблюдават различни симптоми:
- изтръпване на крайниците и лицевите мускули;
- световъртеж;
- неясен говор;
- внезапна слепота;
- стенокардия;
- инфаркт;
- пареща и притискаща болка в гърдите;
- отслабени памет и концентрация;
- студени крайници;
- промяна на цвета на кожата на крайниците (до лилаво-синкав оттенък);
- трофични язви, гангрена;
- коремна жаба.
Полезни продукти при атеросклероза:
- хляб от ръжено, пълнозърнесто брашно или трици;
- зеленчукови бульони и супи, млечни каши от зърнено-житни култури (елда, пшеница, ечемик, овесена каша);
- сварено или печено бяло птиче месо или нетлъсто говеждо;
- морски продукти - нетлъста риба, молюски, морска краставица;
- пъдпъдъчи яйца и белтъчен омлет от кокоши;
- сурови и задушени зеленчуци, салати от тях (зеле, моркови, цвекло, тиква, тиквички, цветно зеле, броколи, патладжани и други);
- нискомаслено прясно мляко и киселомлечни продукти (кефир, сметана, сирена);
- несладки и средно сладки плодове и ягодоплодни (малини, касис, ябълки, круши, сливи и други);
- компоти и ошав;
- течности (прясно изцедени сокове, несилни чай и кафе);
- растителни мазнини за подправяне на салатите (зехтин, ленено масло).
Опасни и вредни храни при атеросклероза
По време на медикаментозното лечение на проблема от менюто следва да се изключат:
- прием на алкохол и тютюнопушене;
- захар;
- червени видове меса (свинско, говеждо, агнешко);
- субпродукти (бъбреци, сърце, мозък, черен дроб);
- пушени изделия и колбаси;
- тлъсти видове риба, хайвер;
- високомаслени млечни изделия;
- зърнено-житни продукти с висок гликемичен индекс (ориз, грис, макарони);
- сладки храни, включително сушени и пресни плодове (мед, захар, сладолед, тестени изделия с крем, грозде, сушени кайсии, стафиди, праскови и други).
- пържени ястия;
- газирани напитки;
- хляб и хлебни изделия, приготвени с мая от висококачествени брашна;
- готови сосове.
edaplus.info
Коментари към Хранене при атеросклероза