Хранене при оклузия (запушване, непроходимост, затваряне на кръвоносните съдове)
Оклузия се нарича нарушената проходимост на кръвоносните съдове, която е следствие от протичане на различни патологични процеси или травми. За да се предотврати такъв здравословен проблем и за възстановяване и укрепване еластичността на съдовете, е необходимо придържането към правилно хранене.
Храни, подходящи при оклузия
За пречистване на кръвоносните съдове трябва да се консумират повече продукти със съдържание на влакна, тъй като те понижават нивото на холестерол в кръвта. Към тези храни се отнасят:
- Пълнозърнести храни и цели зърна като кафяв ориз, елда, овесени ядки, хляб от пълнозърнести брашна;
- Бобовите култури са източници на фолиева киселина, протеини, желязо, влакна и не съдържат мастни киселини;
- Консумацията на аспержи пречиства артериите, премахва възпалителните процеси в кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на тромби. Важно е растението да се приготви правилно. За целта се слага за 5-10 минути във вряща и леко подсолена вода, след това се изважда от течността и се овкусява с растително олио. Поднася се като гарнитура;
- Всички видове зеле, особено броколите, са богати на витамините С и К, които нормализират нивото на холестерола и допринасят за предотвратяване на увреждания на артериите и натрупване на соли;
- Благодарение на голямото количество влакна и антиоксиданти, съдържащи се в райските ябълки, тези вкусни плодове подобряват работата на кръвоносната система;
- Куркумата премахва възпаленията и не позволява на артериите да се уплътнят. Помага за намаляване на мастните натрупвания в тях;
- Спанакът помага за нормализиране на кръвното налягане.
Други подходящи хранителни източници при оклузия
За укрепване на стените на кръвоносните съдове е необходимо да се приемат витамини и минерали, чиито източници са плодовете и зеленчуците (цитруси, киви, червена боровинка, касис, авокадо, грейпфрут и други).
Полезна е сьомгата, също изварата и всички киселомлечни продукти с ниска масленост, сусам, бадеми, зехтин, черен шоколад.
Изброените по-горе продукти предотвратяват появата на възпалителни процеси, възстановяват стените на кръвоносните съдове, подобряват метаболизма на холестерола, повишават нивото на "добрия" такъв.
За да се понижи артериалното налягане, трябва да се приемат продукти, които разширяват съдовете. Нарът, зеленият чай и водораслите ще помогнат за това.
Опасни и вредни храни при оклузия:
- бял хляб;
- фаст фууд и полуфабрикати;
- консерви, колбаси, пушени изделия;
- течна сметана;
- алкохол;
- сол
- прекалено мазна храна;
- пържени ястия.
Всички те сгъстяват кръвта, което от своя страна допринася за образуването на съсиреци, тромби и мастна емболия.
edaplus.info; healthline.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СПРИНЦОВКА 2 мл * 10
ВЕГАВЕРО ЛАЙТ ЛЕГС КОМПЛЕКС капсули * 120 136
Нов ПРОМОИНСУЛИНОВА ИГЛА NOVO FINE G31 6 мм
ДВУПЪТЕН АБОКАТ 20
ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ АРОНИЯ 500 мл
СПРИНЦОВКА 5 мл * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Шънт
- Алтернативно лечение на алергичен васкулит
- Вазодилататори
- Устройство и функция на сърдечния мускул
- Пулсово налягане
- д-р Иван Асенов Цветков
- д-р Павел Бойчев Димитров
- I80.2 Флебит и тромбофлебит на други дълбоки съдове на долните крайници
- д-р Христо Петров Маринов
- Ударен и минутен обем на сърцето
Коментари към Хранене при оклузия (запушване, непроходимост, затваряне на кръвоносните съдове)