Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Топ 20 на храни-диуретици и тяхното въздействие върху организма - част 1

Топ 20 на храни-диуретици и тяхното въздействие върху организма - част 1

Топ 20 на храни-диуретици и тяхното въздействие върху организма - част 1 - изображение

Добрият диуретик може да ни спаси не само от отоците, но също така да понижи кръвното налягане, да ни отърве от излишните килограми, като няма да навреди на организма.

Едва ли предполагате, че някои от най-консумираните храни, са сред най-ефективните диуретици. Просто за тях масово не се знае.
Преди да обърнем поглед към списъка с топ 20 на тези продукти, да разберем какво всъщност представляват диуретиците и какво е тяхното въздействие върху човешкия организъм.

Диуретиците са средства, които подпомагат извеждането на излишната течност от организма, а заедно с нея и отпадъчните продукти от обмяната на веществата. В човешкото тяло тези функции обикновено се изпълняват от бъбреците чрез поддържане на оптимално ниво на натриевите и калциевите соли. В случай на развитие на каквито и да и било заболявания или влошаване на притока на кръв към тези органи, функциите им се влошават, а това оказва влияние върху целия организъм. Първите признаци за подобни нарушения са отоците и болезненост на засегнатите места. За избавяне от тях, както и за предотвратяване на повторна поява, могат да помогнат диуретиците.

Медиците препоръчват употребата на диуретици не само при бъбречни проблеми, но и при други случаи, свързани със задържане на течност в организма, и по-конкретно при:

  • хипертония;
  • конгестивна сърдечна недостатъчност;
  • синдром на поликистозни яйчници;
  • диабет;
  • цироза на черния дроб;
  • подуване;
  • наднормено тегло и целулит (съществува мнение, че подкожната мазнина съдържа до 50% вода).


Не е нужно да казваме, че диуретиците могат да бъдат синтетични и натурални. Докато първите са лекарствени продукти и често дават редица странични ефекти, то вторите са леки за организма и му помагат бързо да се избави от съществуващите проблеми.

Освен това природните диуретици са с ниска калоричност, високо съдържание на вода, витамини и микроелементи. Затова тяхната редовна употреба се препоръчва за предотвратяване на задържане на течности в тялото. В частност, това се отнася за жени, страдащи от метеоризъм, подуване или симптоми на ПМС (Предменструален синдром). Последните могат да бъдат съпроводени с прием на големи количества сол, захар и белтъчини чрез храната (повече за полезните за консумация продукти при ПМС).


Прочете и втората част на статията, за да се запознаете с топ 20 на храните-диуретици.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлт. медицинаБотаникаЛюбопитноЛеченияСпорт