Хранене при тахикардия
Тахикардията представлява ускорен ритъм на сърдечната дейност, който е следствие от повишена телесна температура, емоционално и физическо натоварвания, тютюнопушене, употреба на алкохол, понижено кръвно налягане и нисък хемоглобин, от повишена функция на щитовидната жлеза, злокачествени образувания, от употребата на някои лекарства.
Храненето при тахикардия трябва да се основава на следните принципи:
- приемът на храна да бъде регулярен;
- порциите да са малки;
- да не се яде късно вечер;
- да се ограничат сладките изделия в менюто;
- да се правят разтоварващи дни;
- дневното количество мазнини да не превишава 50 грама;
- да се наблегне на продукти, богати на магнезий и калий;
- да се приемат нискокалорични ястия.
Към полезните продукти при тахикардия се отнасят:
- мед - разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърцето;
- храни с високо съдържание на желязо, калий и магнезий (стафиди, сушени и пресни кайсии, вишни, бадеми, целина (корен и стъбла) грейпфрут, грозде, фурми, стафиди, сушени сини сливи, магданоз, зеле, къпини, банани, праскови, ананас, дрян;
- ръжени и пшенични трици;
- ядки;
- шипкова отвара, билков чай - укрепват сърдечния мускул;
- пресни сурови зеленчуци, запечени или нарязани на ситно, салати - много микроелементи и витамини, минимум калории;
- пресни плодове и ягодоплодни, сокове, компоти, мусове, желета и кисели от тях;
- сушени плодове;
- белтъчен омлет на пара, рохко сверени яйца (не повече от 1 на ден);
- киселомлечни продукти (сметана само като добавка към ястията);
- каши, приготвени с мляко или вода, пудинги;
- хляб от трици, непресен хляб;
- вегетариански супи от зеленчуци и зърнено-житни култури, плодови и млечни супи;
- нетлъсто свинско, говеждо, пуешко, пилешко, телешко - да се приготвя на пара, на фурна, смляно месо;
- нетлъсти видове сварена или печена риба, под формата на кюфтета, тефтели;
- неостри сосове на основата на зеленчукови отвари;
- слънчогледово, царевично, ленено и други видове растителни масла (до 15 милилитра дневно).
Опасни и вредни хранителни продукти при тахикардия:
- алкохолни и енергийни напитки, такива със съдържание на кофеин, силен чай;
- мазна, остра, солена, пикантна храна;
- готварска сметана;
- пушени изделия;
- подправки, сол;
- мазни сосове;
- изделия, съдържащи сода.
Източник:
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Как бързо да намалим пулса по естествен начин
- Сърдечни аритмии
- Антиаритмични лекарства (лекарства за лечение при аритмия)
- Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
- Билки, които понижават пулса
- Защо получаваме сърцебиене през нощта
- Коча трева, котешка трева, бабица, мачо биле
- Бял имел, Клейник, Кукувича плюнка
- Алтернативно лечение на аритмия
- Билкови рецепти и билки при сърдечни проблеми
Коментари към Хранене при тахикардия