Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата

Простатата е жлеза, която играе важна роля при мъжа. Много фактори влияят върху нейното здраве, а храната е ключова. Консумацията на твърде много захар, сол, наситени мазнини, кофеин, алкохол, преработени меса или пикантни храни могат да окажат негативно въздействие върху нея.
Подсладени храни и напитки
Някои проучвания показват, че приемът на твърде много захар може да увеличи риска от рак на простатата. Добавените захари присъстват в много храни, както и напитки. При изследване, обхващащо 22 000 души, се установява, че при мъжете, консумирали голямо количество подсладени напитки, има 21% по-висок риск от развитие на рак на простатата, в сравнение с останалите, които употребявали по-малки количества.
Препоръчително е максимално да се избягват подсладени напитки като безалкохолни, енергийни напитки, ароматизирана подсладена вода, промишлено произведени студени чайове и плодови сокове.
Други храни, които съдържат големи количества добавена захар, са бонбони, подправки и сосове, сладкарски изделия, подсладено кисело мляко и други ароматизирани млечни продукти, зърнени закуски, замразени десерти и сладолед, конфитюри и желета.
Преработени и червени меса
Консумацията на по-големи количества червено и преработено месо е свързана с по-висок риск от онкологично заболяване. Една от причините е, че когато, най-вече червеното месо, се готви при висока температура, могат да се образуват вредни съединения. Натрупването на повече от тези съединения може да увеличи риска от рак.
Проучване установява, че хората, които често ядат преработено месо, са с 6% по-застрашени да развият рак на простатата. Освен това за всеки 50 допълнителни грама консумирано преработено месо, опасността от този вид онкологично заболяване се увеличава с 4%. Специалистите препоръчват да се избягват говеждо и свинско месо, агнешко, бекон, хот-дог, наденици и деликатесни меса. Рибата и птичето месо са добра алтернатива на червените и преработени меса.
Пикантни храни
Заболяванията, свързани с простатата, могат да доведат до затруднено уриниране. Пикантните храни могат да причинят дразнене и болезнено уриниране при някои хора, които проявяват симптоми, свързани с жлезата. Не се препоръчват чили чушки, кайенски пипер, люти сосове, пикантни кърита, които често се използват в пикантните храни.
Наситени и трансмазнини
Консумацията на твърде много наситени мазнини и трансмазнини може да е свързана с рак на простатата. Изследванията показват, че приемът на много от тези вещества може да доведе до възпаление, да повлияе на хормоналните нива и да наруши метаболизма.
Доказано е, че хората, които консумират повече наситени мазнини, имат 51% по-висок шанс да развият агресивен рак на жлезата, макар че някои проучвания не правят подобна връзка. Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват мазни парчета месо, свинска мас и мазнина, птиче месо с кожа, пълномаслени млечни продукти, палмово и кокосово масло, бързи храни, сладкарски изделия. Продукти, съдържащи трансмазнини, са храни като пържено пиле, пържени картофи и понички, пакетирани храни като крекери, чипс, замразена пица и други закуски, маргарин, фаст фууд.
Храни с високо съдържание на сол
Изследвания показват, че хората, които консумират повече солени храни, демонстрират по-висок резултат по Международната скала за симптоми на простатата (IPSS). Това е тест, който измерва проблемите с уринирането. Също така те били по-склонни да проявят по-тежки симптоми, проблеми със задържането на урина, затруднено уриниране и събуждане през нощта заради ходене до тоалетната.
Пример за храни с високо съдържание на натрий са консервирани супи, замразени ястия, преработени меса, фаст фууд, осолени ядки, закуски, чипс.
Кофеин
Кофеинът е диуретик, което означава, че провокира по-често уриниране. Мъже с проблеми в тази област е добре да се въздържат или да намалят приема на кофеин. Съставката се съдържа в енергийни напитки, кафето, содата, някои чайове - зелен и черен, в шоколада, макар и в малки количества. Препоръчват се безкофеиновото кафе или билкови чайове като лайка, мента, ройбос.
Алкохол
Проучване сочи, че консумирането на алкохол като вино, ликьор и бира може да увеличи опасността от възникване на рак на простатата. От значение е какво количество алкохол се приема, защото то оказва влияние.
Млечни продукти
Установена е връзка между консумацията на млечни продукти и по-високия риск от рак на простатата, но все още се спори по този въпрос. Едни проучвания свързват яденето на прясно и кисело мляко с по-голяма вероятност за развитие на конкретното онкологично заболяване, като количеството на поеманите млечни продукти също е от значение. Колкото то е по-високо, толкова опасността е по-голяма.
В други изследвания се казва, че консумацията на млечни продукти е свързана с 1-3% увеличение на риска от рак на простатата. Изяждането на 400 г млечни продукти ежедневно се свързва с 2% увеличение на опасността. Въпреки това, пиенето на 100 мл пълномаслено мляко дневно е свързано с 3% намаление на риска.
Кои са най-добрите храни за здравето на простатата
Изследванията сочат, че средиземноморската диета може да подобри здравето на простатата. За разлика от нея западната диета предразполага към повишен риск от онкологично заболяване на жлезата. Средиземноморската съдържа храни, богати на антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини, а западната има високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини.
Храните, богати на фибри, намаляват опасността от развитието на рак на простатата. Такива са пълнозърнестите храни, ядките, бобовите растения, плодовете, зеленчуците и семената.
Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, предотвратявайки заболявания. Това са витамини, минерали и други съединения, които обикновено се срещат в зеленчуците, плодовете, семената и ядките. Антиоксидантните витамини и минерали включват витамин С, А, Е, цинк, селен и мед.
8 Worst Foods for Your Prostate Health: https://www.health.com/
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Рак на простатата
- Лекува ли витамин В17 рак?
- AI тест увеличава шансовете за успешно лечение на рак на простатата
- Лечение при рак на простатата
- Алтернативна медицина след лечение на рак на тестисите
- Простатектомия
- 10 заблуди за рака на простатата, които могат да бъдат опасни за здравето ви
- Екипът на доц. Еленко Попов от ИСУЛ оперира трима мъже с рак на простатата чрез нискодозовата брахитерапия
- Домашен тест за рак на простатата е по-точен от стандартното кръвно изследване
- Промени в структурата на протеиновата ДНК обвивка правят раковите клетки на простатата устойчиви на лекарства
Коментари към Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата