Хранене при кератит
Кератитът е възпаление на очната роговица, което може да бъде причинено от инфекция и вирус или от различни травми.
Важна роля в лечението на заболяването играе храненето, като болният следва да се придържа към диета без въглехидрати.
Препоръчва се консумацията на продукти, съдържащи полиненаситени мастни киселини, калций, витамини от групи В и С.
Полезни храни при кератит
Към полезните и незаменими за оздравяване храни се отнасят: морските продукти, рибата, магданозът, морковите, зелето, всички зелени листни зеленчуци, царевицата, чушката, краставиците, цитрусите, ряпата, ябълките, кайсиите, медът, ръженият хляб и пълнозърнестите продукти, ядките и семената, сушените кайсии, растителните мазнини, пшеничните кълнове, ръжта.
Опасни и вредни храни при кератит:
- наситени с въглехидрати продукти;
- храни с високо съдържание на нишесте;
- бял хляб;
- рафинирани зърнени храни;
- сладки изделия (пудинги, бонбони, мармалади...);
- прекалено мазни и солени ястия;
- подправки, сосове, маринати (особено, ако не са домашно приготвени);
- силни чай и кафе.
По време на лечението на кератит е необходимо заболелият да се откаже от консумацията на яйца и месни продукти.
edaplus.info
Коментари към Хранене при кератит