Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Варицела

Хранене при варицела

Хранене при варицела - изображение

Варицелата е инфекциозно заболяване, което е предизвикано от вирус херпес. Засяга лигавиците и клетките на кожата. Предава се по въздушно-капков път от човек на човек.

Както при протичането и лечението на всяко едно заболяване, и при това важно значение има храненето. Диетата, която трябва да се спазва, намалява нивото на токсините в организма, дразнещи кожата и лигавиците на храносмилателния тракт.

Полезни продукти при варицела:

  • крем супи (например от броколи или цветно зеле), супи от житни култури (овес, ориз, пшенични трици, ечемик) - помагат при процеса на преглъщане;
  • прясно изцедени зеленчукови сокове, разредени с вода (например, сок от моркови и целина, от тиква) - укрепват имунитета;
  • ястия от млечни продукти (млечни кисели и каши, обезмаслена извара) - усвояват се лесно по време на протичане на заболяването;
  • продукти с хипоалергенни свойства (каши от елда, грис, ечемик, овес, ориз; царевични, оризови хлебчета, също от елда;
  • киселомлечни продукти (натурално кисело мляко без захар, кефир) - нормализират работата на храносмилателния тракт;
  • некисели ягодоплодни, плодове (сладки ябълки, кайсии, боровинки, банани, авокадо);
  • зеленчуци (патладжани, тиквички, брюкселско и обикновено зеле, краставици, броколи, тиква, спанак, копър, магданоз);
  • печени ябълки и круши;
  • преварена вода, лек чай от касис без захар, сок от червени боровинки, билкови настои и отвари (мента, лайка, маточина, шипки) - течностите извеждат токсините от организма, продуктите на възпалението и причинителите на инфекцията.

Примерно меню

  • Закуска: овесена каша (или от елда), приготвена с мляко без захар;
  • Втора закуска: обезмаслена извара и сметана без захар, чаша кефир;
  • Обяд: зеленчукова крем супа или немазен, слабо концентриран месен бульон, варена риба със зеленчуци или кюфтета на пара;
  • Следобедна закуска: чаша прясно изцеден зеленчуков сок, разреден с 2/3 вода;
  • Вечеря: запеканка от извара, настъргана зелена ябълка, билков чай със сухари, печени патладжани или тиквички.

Вредни продукти при варицела:

  • кисели плодове (киви, вишни), цитруси (лимон, грейпфрут, портокал, мандарини и т. н.) - дразнят устната лигавица;
  • наситени месни бульони - активизират дейността на стомашно-чревния тракт и засилват отделянето на стомашен сок;
  • остри подправки, маринати с оцет, пушени продукти - при директно абсорбиране в кръвта дразнят допълнително кожата;
  • мазни риба и месо, пържени храни - усвояват се трудно и повишават нивото на токсините;
  • чесън, лук, репички, ряпа - дразнят кожата;
  • сладки изделия (торти, бонбони, сладолед, сладка газирана вода), тестени продукти - простите въглехидрати, които влизат в състава им, могат да засилят възпалителните процеси и да се създадат благоприятни условия за развитието на друга бактериална инфекция;
  • чай, кафе, алкохолни напитки - обострят протичането на заболяването;
  • продукти-алергени (яйца, ягоди, ядки и др.);
  • несварено мляко - води до подуване на стомаха и увеличава възпалителните процеси.
3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияНовиниИзследванияЗдравни проблемиВидеоХранене при...ТестовеЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛеченияБотаника