Хранене при атрофия
Атрофия се нарича постепенното намаляване на размера и обема на тъкани или органи до пълното прекратяване на техните функции с времето, ако не се предприемат необходимите мерки и не се приложи адекватно лечение на проблема.
Причини за атрофия:
- генетична предразположеност към преждевременно стареене;
- недобро физиологично развитие;
- лошо кръвоснабдяване;
- проблеми с метаболизма;
- гладуване;
- прием на недостатъчно количество витамини и минерали, необходими за нормалната физическа дейност на човека;
- нарушена обмяна на веществата;
- и други.
Полезни хранителни продукти при атрофия
За поддържане и укрепване на тъканите и клетките на организма е необходимо в менюто да се включат алкализиращи храни, продукти, съдържащи протеини и витамини A, D, B6 и B12. Болният трябва да консумира:
- млечни продукти: мляко (само прясно несварено и непастьоризирано), различни видове сметана, извара, масло, холандско сирене, топени сирена;
- яйца (най-добре кокоши);
- риба и морски продукти (морски костур, скумрия, сардина, риба тон);
- говеждо и свинско, пилешко, раци, октопод, агнешко, заешко, черен дроб;
- семена и ядки (орехи, лешници, кедрови ядки, ленено семе);
- зеленчуци: сладки чушки, броколи, бяло зеле, домати, тиква, моркови, маруля, цвекло, краставици (само пресни);
- каши, сварени във вода: овесена, от просо, от елда, от ориз, от кускус, ечемичена;
- бобови и житни култури;
- гъби;
- големи количества пресни плодове, зеленчуци и ягодоплодни, ябълки, плодове на калина, банани, ягоди, праскови, портокали, грозде, пъпеш, червени боровинки, папая, кайсии, лимони, касис, авокадо;
- билки и подправки: хрян, чесън, лук, целина;
- листни зеленчуци: магданоз, спанак.
Опасни и вредни хранителни продукти при атрофия:
- маринати, пушени изделия и консерви;
- алкохолни и газирани напитки;
- големи количества зърнени храни и прекалено много месни ястия (повишават киселинността, която действа неблагоприятно върху състоянието на мускулите, тъканите и кожата);
- полуфабрикати и фаст фууд;
Всички тези храни разрушават клетките и тъканите в организма.
Необходимо е заболелият да се откаже от тютюнопушенето и от други вредни навици.
Източник:
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАРИТЕКС СТАБИЛИЗИРАЩА НАКОЛЕНКА С РЕГУЛИРАЩ МЕХАНИЗЪМ 898
Безплатна доставка за България!ЦИКАТРИДИНА вагинални овули * 10 НАТУРФАРМА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
- Цариче, Шапиче, Длановка
- E03.4 Атрофия на щитовидната жлеза (придобита)
- КП № 261 ФИЗИКАЛНА ТEРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ПЪРВИЧНИ МУСКУЛНИ УВРЕЖДАНИЯ И СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
- Атрофия на сърцето
- Физиологична атрофия
- Един протеин е ключът към терапията на болни от невродегенеративни заболявания
- Атрофия на кожата
- Атрофия на костите
- Защо хората от племето цимане имат здрави сърца и по-рядко страдат от мозъчна атрофия
Коментари към Хранене при атрофия