Хранене при алергии

Алергиите са едно от най-разпространените заболявания днес, при това никой не е застрахован. От тях страдат мъже и жени, занимаващи се с умствен и физически труд, стари и възрастни хора, деца и дори бебета.
Алергията е повишена чувствителност на организма към определени вещества (които се наричат алергени), която се проявява под формата на различни реакции при контакт с тези вещества.
Най-разпространените алергени са:
- въздушни алергени: съдържат се във въздуха във вид на фин прах или газове;
- хранителни алергени: вещества в продуктите, които предизвикват хранителна алергия;
- кожни алергени: предизвикват алергични реакции при директен контакт с кожата;
- лекарствени алергени: лекарствена алергия може да се развие при приема на различни медикаменти.
Съществуват алергии, предизвикани от ухапвания от насекоми, вълнени тъкани, от миризма на домашни любимци, от акари и много, много други.
Хипоалергенна диета е необходима, независимо от вида на алергията, но несъмнено, тя е от най-голямо значение при хранителните. В този случай диетичното хранене изпълнява две функции - диагностична и лечебна, изключвайки от менюто тези продукти, които могат да бъдат причинители на реакцията.
Към силно алергенните храни се отнасят всички онези, които най-често предизвикват алергични реакции. Това са:
- много видове риба, хайвер (черен и червен), морски продукти;
- краве мляко, пълномаслени млечни продукти, сирена;
- кокоши (и други) яйца;
- пушени (особено суровопушени) и полуопушени продукти: риба, месо, колбаси;
- мариновани и консервирани храни;
- остри, солени, пикантни продукти и подправки, сосове;
- някои зеленчуци: червена чушка, домати, цвекло, морков, кисело зеле, киселец, патладжани, целина;
- много плодове (включително и горски), предимно с червен и оранжев цветове: червени ябълки, ягоди, малини, къпини, боровинки, грозде, райска ябълка, нар, вишна, слива, пъпеш, ананас;
- всички цитрусови плодове;
- плодови и газирани води, ароматизирани кисели млека, дъвки;
- много сушени плодове: стафиди, кайсии, смокини, фурми;
- мед, всички гъби, ядки;
- мармалад, карамел, шоколад и шоколадови изделия;
- сокове, компоти, желета и други напитки и продукти от гореизброените плодове, зеленчуци, горски плодове;
- кафе, какао;
- алкохолни напитки;
- всички продукти, съдържащи хранителни добавки (оцветители, ароматизатори, емулгатори, консерванти);
- всички екзотични за вас продукти (нехарактерни за района, в който живеете): месо от костенурка, авокадо, манго, ананас и др.
Продукти със средна активност по отношение на предизвикването на алергични реакции:
- някои зърнени култури (преди всичко пшеница, по-рядко ръж);
- царевица, елда;
- меса: свинско (особено тлъстото), конско, агнешко, заешко, пуешко;
- плодове (и горски) - праскови, кайсии, червено и черно френско грозде, боровинки, банани, диня;
- зеленчуци - зелена чушка, картофи, грах, бобови;
- билкови отвари;
Нискоалергенни продукти:
- киселомлечни продукти;
- нетлъсто свинско и говеждо меса (варени или задушени), пилешко;
- някои видове риба;
- субпродукти - черен дроб, бъбреци, език;
- хляб (предимно царевичен, от елда, оризов);
- зеленчуци - зеле (бяло, цветно, брюкселско), броколи, спанак, краставици, магданоз, копър, маруля, тиквички, тиква, ряпа;
- зърнени храни - овес, ориз, ечемик, грис;
- слънчогледово олио, зехтин;
- масло;
- зелени ябълки, круши, цариградско грозде, бяло френско грозде, бяла череша;
- сушени плодове - ябълки, круши, сини сливи;
- компоти от ябълки, круши, отвара от шипки;
- слаб чай;
- негазирана минерална вода;
Първото, което трябва да се предприеме, е да се изключат високоалергенните продукти от менюто, да се преустанови или да се ограничи приема на тези със средно ниво на алергенна активност. В това се състои същността на хипоалергенната диета, която се препоръчва на страдащи от нехранителни форми на алергия, също това е първата стъпка за определяне на индивидуална диета при хранителна алергия.
Необходимо е да се отбележи, че купувайки храни от магазините, от особено значение е да се обръща внимание на състава им, защото много продукти съдържат високоалергенни съставки. Например, при производството на сладкарски изделия, се използват яйца и изкуствени хранителни добавки: набухватели, оцветители, ароматизатори; в състава на почти всички варени колбаси присъства натриев нитрит, който им придава приятния розов цвят. И още, и още ...
Основното затруднение в определянето на подходяща диета е това, че алергична реакция у всеки един човек може да предизвикат продукти, които се характеризират като нискоалергенни. Затова хипоалергенната диета трябва да бъде строго индивидуална и да се спазва под лекарско наблюдение.
Неспецифична хипоалергенна диета при алергия, породена от храна, трябва да продължи при възрастни 2-3 седмици, а при деца са достатъчни от 7 до 10 дни. Ако през този период настъпи подобрение, то продуктите, които са спрени за консумация, отново се включват в менюто плавно и постепенно, един по един - най-малко през 3 дни (не по-често), наблюдавайки дали алергичната реакция няма да се възобнови. Ако 3 дни след приема на съответната храна се появяват отново симптомите на алергията, значи това е търсеният алерген.
Ако не настъпи значително подобрение, се продължава изключването от менюто на продукти, започвайки от най-високоалергенните. Освен това, състоянието на болния трябва да се следи внимателно и евентуално да се включи някой от изключените продукти на първи етап.
Именно този първи етап от изготвянето на диетата е най-сложен, защото съществува реален риск, след премахването на някои продукти, храненето да се превърне в непълноценно и небалансирано, а това изисква лекарски препоръки и наблюдение.
Правила, към които е добре да се придържат, спазващите хипоалергенна диета:
1. Да не се преяжда.
2. Максимално разнообразяване на менюто, разбира се, в позволените граници. В най-добрия случай не трябва да се употребяват алергенни продукти по-често от веднъж на 3 дни. Обяснява се с това, че алергичните реакции могат да настъпят при натрупване на известно количество алергени в организма.
Ако от алергия страда бебе, кърмено естествено, то всички ограничения, свързани с хипоалергенната диета, трябва да се поемат от майката. Ако детето се храни изкуствено, се използват специални лечебни и лечебно-профилактични смеси на основата на частично или високо хидролизиран протеин. Най-подходящата комбинация за вашето дете може да определи и назначи единствено лекар.
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОЛКАНО АНТИАЛЕРГЕННА UV ПРАХОСМУКАЧКА
Безплатна доставка за България!АКТИВ ОЗОН ОЗОНИРАНО ОЛИО 20 мл
АЛЕРГОКСИН ДЖУНИЪР тинктура 100 мл БИОТИКА
ВОЛКАНО ЗАПЕР ГЕНЕРАТОР
Безплатна доставка за България!ВЪЗДУХОПРЕЧИСТВАТЕЛ AIRFREE WM 300
Безплатна доставка за България!ТОПКА ЗА ПРАНЕ WELLOS
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Алергия
- Антихистамини
- Лечение на алергия и астма с вода
- T78.4 Алергия, неуточнена
- Z51.6 Десенсибилизация към алергени
- T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
- II тип алергични реакции
- Природни антихистамини
- Повечето хора погрешно смятат, че имат алергия към пеницилина
- Триделна амброзия, Гигантска амброзия
Коментари към Хранене при алергии
Мери
Киселото мляко го има във списъка като ниско и високо алергенно, кое е вярно?
Здравейте, конкретно киселото мляко не се споменава в текста. В списъка с високоалергенни храни влиза кравето мляко (прясното), а в нискоалергенните – киселомлечните продукти изобщо, към които се причислява киселото мляко.
Киселото мляко го има във списъка като ниско и високо алергенно, кое е вярно?
Тиквеника
Тиквата я давате и в двете опции, а доколкото знам тя е по-скоро към неалергичните храни!
Здравейте! Благодарим Ви за сигнала и бдителността! Информацията е коригирана.
Тиквата я давате и в двете опции, а доколкото знам тя е по-скоро към неалергичните храни!