Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Алергии

Хранене при алергии

от 11 фев 2014г., обновено на 03 авг 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Хранене при алергии - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Алергиите са едно от най-разпространените заболявания днес, при това никой не е застрахован. От тях страдат мъже и жени, занимаващи се с умствен и физически труд, стари и възрастни хора, деца и дори бебета.

Алергията е повишена чувствителност на организма към определени вещества (които се наричат алергени), която се проявява под формата на различни реакции при контакт с тези вещества.

Най-разпространените алергени са:

  • въздушни алергени: съдържат се във въздуха във вид на фин прах или газове;
  • хранителни алергени: вещества в продуктите, които предизвикват хранителна алергия;
  • кожни алергени: предизвикват алергични реакции при директен контакт с кожата;
  • лекарствени алергени: лекарствена алергия може да се развие при приема на различни медикаменти.

Съществуват алергии, предизвикани от ухапвания от насекоми, вълнени тъкани, от миризма на домашни любимци, от акари и много, много други.

Хипоалергенна диета е необходима, независимо от вида на алергията, но несъмнено, тя е от най-голямо значение при хранителните. В този случай диетичното хранене изпълнява две функции - диагностична и лечебна, изключвайки от менюто тези продукти, които могат да бъдат причинители на реакцията.

Към силно алергенните храни се отнасят всички онези, които най-често предизвикват алергични реакции. Това са:

  • много видове риба, хайвер (черен и червен), морски продукти;
  • краве мляко, пълномаслени млечни продукти, сирена;
  • кокоши (и други) яйца;
  • пушени (особено суровопушени) и полуопушени продукти: риба, месо, колбаси;
  • мариновани и консервирани храни;
  • остри, солени, пикантни продукти и подправки, сосове;
  • някои зеленчуци: червена чушка, домати, цвекло, морков, кисело зеле, киселец, патладжани, целина;
  • много плодове (включително и горски), предимно с червен и оранжев цветове: червени ябълки, ягоди, малини, къпини, боровинки, грозде, райска ябълка, нар, вишна, слива, пъпеш, ананас;
  • всички цитрусови плодове;
  • плодови и газирани води, ароматизирани кисели млека, дъвки;
  • много сушени плодове: стафиди, кайсии, смокини, фурми;
  • мед, всички гъби, ядки;
  • мармалад, карамел, шоколад и шоколадови изделия;
  • сокове, компоти, желета и други напитки и продукти от гореизброените плодове, зеленчуци, горски плодове;
  • кафе, какао;
  • алкохолни напитки;
  • всички продукти, съдържащи хранителни добавки (оцветители, ароматизатори, емулгатори, консерванти);
  • всички екзотични за вас продукти (нехарактерни за района, в който живеете): месо от костенурка, авокадо, манго, ананас и др.

Продукти със средна активност по отношение на предизвикването на алергични реакции:

  • някои зърнени култури (преди всичко пшеница, по-рядко ръж);
  • царевица, елда;
  • меса: свинско (особено тлъстото), конско, агнешко, заешко, пуешко;
  • плодове (и горски) - праскови, кайсии, червено и черно френско грозде, боровинки, банани, диня;
  • зеленчуци - зелена чушка, картофи, грах, бобови;
  • билкови отвари;

Нискоалергенни продукти:

  • киселомлечни продукти;
  • нетлъсто свинско и говеждо меса (варени или задушени), пилешко;
  • някои видове риба;
  • субпродукти - черен дроб, бъбреци, език;
  • хляб (предимно царевичен, от елда, оризов);
  • зеленчуци - зеле (бяло, цветно, брюкселско), броколи, спанак, краставици, магданоз, копър, маруля, тиквички, тиква, ряпа;
  • зърнени храни - овес, ориз, ечемик, грис;
  • слънчогледово олио, зехтин;
  • масло;
  • зелени ябълки, круши, цариградско грозде, бяло френско грозде, бяла череша;
  • сушени плодове - ябълки, круши, сини сливи;
  • компоти от ябълки, круши, отвара от шипки;
  • слаб чай;
  • негазирана минерална вода;

Първото, което трябва да се предприеме, е да се изключат високоалергенните продукти от менюто, да се преустанови или да се ограничи приема на тези със средно ниво на алергенна активност. В това се състои същността на хипоалергенната диета, която се препоръчва на страдащи от нехранителни форми на алергия, също това е първата стъпка за определяне на индивидуална диета при хранителна алергия.

Необходимо е да се отбележи, че купувайки храни от магазините, от особено значение е да се обръща внимание на състава им, защото много продукти съдържат високоалергенни съставки. Например, при производството на сладкарски изделия, се използват яйца и изкуствени хранителни добавки: набухватели, оцветители, ароматизатори; в състава на почти всички варени колбаси присъства натриев нитрит, който им придава приятния розов цвят. И още, и още ...

Основното затруднение в определянето на подходяща диета е това, че алергична реакция у всеки един човек може да предизвикат продукти, които се характеризират като нискоалергенни. Затова хипоалергенната диета трябва да бъде строго индивидуална и да се спазва под лекарско наблюдение.

Неспецифична хипоалергенна диета при алергия, породена от храна, трябва да продължи при възрастни 2-3 седмици, а при деца са достатъчни от 7 до 10 дни. Ако през този период настъпи подобрение, то продуктите, които са спрени за консумация, отново се включват в менюто плавно и постепенно, един по един - най-малко през 3 дни (не по-често), наблюдавайки дали алергичната реакция няма да се възобнови. Ако 3 дни след приема на съответната храна се появяват отново симптомите на алергията, значи това е търсеният алерген.

Ако не настъпи значително подобрение, се продължава изключването от менюто на продукти, започвайки от най-високоалергенните. Освен това, състоянието на болния трябва да се следи внимателно и евентуално да се включи някой от изключените продукти на първи етап.

Именно този първи етап от изготвянето на диетата е най-сложен, защото съществува реален риск, след премахването на някои продукти, храненето да се превърне в непълноценно и небалансирано, а това изисква лекарски препоръки и наблюдение.

Правила, към които е добре да се придържат, спазващите хипоалергенна диета:

1. Да не се преяжда.

2. Максимално разнообразяване на менюто, разбира се, в позволените граници. В най-добрия случай не трябва да се употребяват алергенни продукти по-често от веднъж на 3 дни. Обяснява се с това, че алергичните реакции могат да настъпят при натрупване на известно количество алергени в организма.

Ако от алергия страда бебе, кърмено естествено, то всички ограничения, свързани с хипоалергенната диета, трябва да се поемат от майката. Ако детето се храни изкуствено, се използват специални лечебни и лечебно-профилактични смеси на основата на частично или високо хидролизиран протеин. Най-подходящата комбинация за вашето дете може да определи и назначи единствено лекар.

Източник:

Снимка: pixabay.com

Още по темата:
  • Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко
4.1/5 14 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВОЛКАНО АНТИАЛЕРГЕННА UV ПРАХОСМУКАЧКА
120.00лв.

ВОЛКАНО АНТИАЛЕРГЕННА UV ПРАХОСМУКАЧКА

Безплатна доставка за България!
ГРИЙН ПАСЧЪР РИБЕНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА BLUE ICE ROYAL 240 мл
123.00лв.

ГРИЙН ПАСЧЪР РИБЕНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА BLUE ICE ROYAL 240 мл

Безплатна доставка за България!
КЕРАМИЧНА КАНИЧКА ЛОТА (НЕТИ) ЗА ПРОМИВКА НА СИНУСИТЕ
16.40лв.

КЕРАМИЧНА КАНИЧКА ЛОТА (НЕТИ) ЗА ПРОМИВКА НА СИНУСИТЕ

АРМИНА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 5 мл
9.00лв.

АРМИНА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 5 мл

СМИЛАКС ОФИЦИАНАЛИС (САРСАПАРИЛА) ЧАЙ 105 гр. ENERGY GROUP
18.75лв.

СМИЛАКС ОФИЦИАНАЛИС (САРСАПАРИЛА) ЧАЙ 105 гр. ENERGY GROUP

ЕГИПЕТСКО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 1 литър ЗДРАВНИЦА
113.00лв.

ЕГИПЕТСКО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 1 литър ЗДРАВНИЦА

Безплатна доставка за България!

Коментари към Хранене при алергии

От сайта (2) От форума
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 03 August 2020 в 12:30

    Тиквеника

    Тиквата я давате и в двете опции, а доколкото знам тя е по-скоро към неалергичните храни!

    Здравейте! Благодарим Ви за сигнала и бдителността! Информацията е коригирана.

  2. Тиквеника 
    на 01 August 2020 в 09:10

    Тиквата я давате и в двете опции, а доколкото знам тя е по-скоро към неалергичните храни!

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранене при заболявания
  • Алергия
  • Антихистамини
  • Алтернативна терапия при студова алергия
  • Лечение на алергия и астма с вода
  • Предупреждение: ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/ BioNTech може да отключи алергична реакция
  • Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко
  • Домашните любимци и алергиите
  • Кожата на децата с екзема и хранителна алергия се различава от тази на децата само с дерматит
  • Триделна амброзия, Гигантска амброзия
  • Симптоми, по които можете да разпознаете някои алергични болести

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Рупафин помага ли срещу алергия?

преди 214 дни, 18 часа и 4 мин.

Алергия от мартеници. Възможно ли е?

преди 322 дни, 1 час и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 1 дни, 3 часа и 49 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 7 дни, 14 часа и 5 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 7 дни, 14 часа и 54 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 11 дни, 18 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Предупреждение: ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/ BioNTech може да отключи алергична реакция

Предупреждение: ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/ BioNTech може да отключи алергична реакция

от 14 дек 2020г. Прочети повече
Симптоми, по които можете да разпознаете някои алергични болести

Симптоми, по които можете да разпознаете някои алергични болести

от 21 окт 2020г. Прочети повече
 Домашните любимци и алергиите

Домашните любимци и алергиите

от 26 авг 2020г. Прочети повече
Алтернативна терапия при студова алергия

Алтернативна терапия при студова алергия

от 02 юни 2020г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах