Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 8 грешки при използване на дъската за рязане

8 грешки при използване на дъската за рязане

8 грешки при използване на дъската за рязане - изображение

Със сигурност у дома всяка домакиня разполага минимум с една дъска за рязане. Тя е необходимост в кухнята, но вероятно има много неща, които не знаете за нея: какъв е най-добрият размер, как да я почиствате, какъв тип да използвате за различните хранителни продукти и т. н. Тези 8 често срещани грешки ще ви покажат как да бъдете по-ефективни и в кухнята.

Режете месо и зеленчуци на една и съща дъска

Престанете с този акт на взаимно замърсяване на продуктите. Сигурни сме, че не режете салатата веднага на дъската, върху която сте нарязали суровото месо за вечерята, но дори и след измиването й, в порите й остават различни бактерии. Трябва да използвате отделни дъски за месо, птици, риба и зеленчуци, само така ще сте сигурни, че няма риск да замърсите храната си. Пластмасовите дъски се продават в много десени – вземете например червена за месо и зелена за зеленчуци. А ако предпочитате дървените, отбележете цвета им с лента, която няма да се отлепи при миене.

Дъска за рязане

Режете върху хлъзгав плот

Често слагаме дъската там, където ни е най-удобно, но невинаги се замисляме дали сме направили най-добрия избор и процесът завършва с порязан пръст. Лесно може да предотвратите плъзгането на дъската, като сложите под нея влажна хартия. Забравете за дебелата кухненска кърпа, защото тя няма да направи дъската ви по-стабилна, а дори напротив.


Използвате грешен размер дъска за рязане

Ако използвате дъска с по-голяма площ, спокойно ще можете да режете и да правите на кубчета различни продукти, без да се налага постоянно да ги изсипвате в купа, спестявайки голяма част от времето си в кухнята. За да сте сигурни, че вашата дъска за рязане е достатъчно голяма, поставете ножа си диагонално на нея. Размерът на дъската трябва да е с няколко сантиметра по-голям от ножа.

Слагате я в съдомиялна машина

Независимо дали е направена от дърво или пластмаса, дъската ви за рязане няма работа в съдомиялната машина. Изложена на висока температура и голямо количество вода, тя ще започне да се подува и деформира. Вместо това почистете дъските с веро, а тези за месо, преди да измиете, изтъркайте с разтвор от 1 част оцет и 4 части вода.

Не намазнявате вашата дървена дъска

Този метод най-вероятно е нов за вас, но чрез него ще намалите абсорбацията на вода. Достатъчно е да намазните с ръце дъската, използвайки безвредно масло, като например течен парафин.

Режете на стъкло, мрамор или камък

Тези дъски за чисто декоративни. Те бързо ще захабят ножа ви, а друг минус е, че са наистина хлъзгави.

Използвате бамбукови дъски и захабен нож

Бамбукът е по-твърд от дървото, което означава, че вашият нож по-бързо ще се захаби. Ако предпочитате този материал, най-добре е да инвестирате в точило за ножове.

Не обръщате внимание на състоянието на вашата дъска

Когато режете върху дъската, рано или късно по нея започват да се образуват драскотини. С времето те се превръщат в дълбоки канали, които са трудни за почистване, а същевременно са идеални за размножаване на бактериите. Когато стане това, е време да замените вашата дъска с нова.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delish.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети