8 грешки при използване на дъската за рязане
Със сигурност у дома всяка домакиня разполага минимум с една дъска за рязане. Тя е необходимост в кухнята, но вероятно има много неща, които не знаете за нея: какъв е най-добрият размер, как да я почиствате, какъв тип да използвате за различните хранителни продукти и т. н. Тези 8 често срещани грешки ще ви покажат как да бъдете по-ефективни и в кухнята.
Режете месо и зеленчуци на една и съща дъска
Престанете с този акт на взаимно замърсяване на продуктите. Сигурни сме, че не режете салатата веднага на дъската, върху която сте нарязали суровото месо за вечерята, но дори и след измиването й, в порите й остават различни бактерии. Трябва да използвате отделни дъски за месо, птици, риба и зеленчуци, само така ще сте сигурни, че няма риск да замърсите храната си. Пластмасовите дъски се продават в много десени – вземете например червена за месо и зелена за зеленчуци. А ако предпочитате дървените, отбележете цвета им с лента, която няма да се отлепи при миене.
Режете върху хлъзгав плот
Често слагаме дъската там, където ни е най-удобно, но невинаги се замисляме дали сме направили най-добрия избор и процесът завършва с порязан пръст. Лесно може да предотвратите плъзгането на дъската, като сложите под нея влажна хартия. Забравете за дебелата кухненска кърпа, защото тя няма да направи дъската ви по-стабилна, а дори напротив.
Използвате грешен размер дъска за рязане
Ако използвате дъска с по-голяма площ, спокойно ще можете да режете и да правите на кубчета различни продукти, без да се налага постоянно да ги изсипвате в купа, спестявайки голяма част от времето си в кухнята. За да сте сигурни, че вашата дъска за рязане е достатъчно голяма, поставете ножа си диагонално на нея. Размерът на дъската трябва да е с няколко сантиметра по-голям от ножа.
Слагате я в съдомиялна машина
Независимо дали е направена от дърво или пластмаса, дъската ви за рязане няма работа в съдомиялната машина. Изложена на висока температура и голямо количество вода, тя ще започне да се подува и деформира. Вместо това почистете дъските с веро, а тези за месо, преди да измиете, изтъркайте с разтвор от 1 част оцет и 4 части вода.
Не намазнявате вашата дървена дъска
Този метод най-вероятно е нов за вас, но чрез него ще намалите абсорбацията на вода. Достатъчно е да намазните с ръце дъската, използвайки безвредно масло, като например течен парафин.
Режете на стъкло, мрамор или камък
Тези дъски за чисто декоративни. Те бързо ще захабят ножа ви, а друг минус е, че са наистина хлъзгави.
Използвате бамбукови дъски и захабен нож
Бамбукът е по-твърд от дървото, което означава, че вашият нож по-бързо ще се захаби. Ако предпочитате този материал, най-добре е да инвестирате в точило за ножове.
Не обръщате внимание на състоянието на вашата дъска
Когато режете върху дъската, рано или късно по нея започват да се образуват драскотини. С времето те се превръщат в дълбоки канали, които са трудни за почистване, а същевременно са идеални за размножаване на бактериите. Когато стане това, е време да замените вашата дъска с нова.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delish.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КУХНЕНСКА АНТИБАКТЕРИАЛНА ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ СЪС ЗЕЛЕН ЦВЯТ WELLOS
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА РЯЗАНЕ BJ473
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ ДЪРВЕНИ ПЛОДОВЕ ЗА РЯЗАНЕ 14021
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ - ПЛОДОВЕ 10487
СТИКС РЕЗАЧКА ЗА ФОЛИО
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Почистете кухненската дъска със сол, цитрусов плод и кокосово масло
- Дъската за рязане - как да изберем подходящата
- Как да изчистим кухненската дъска от бактериите за нула време?
- За да не лютят ръцете ви от лютите чушки, ги мажете с олио
- Вдъхнете нов живот на дъската за рязане
- Неправилното почистване на дъската за рязане е предпоставка за разпространението на зарази
- Как по-лесно да обелим доматите?
Коментари към 8 грешки при използване на дъската за рязане