Дъската за рязане - как да изберем подходящата
Днес ще се откъснем малко от рецептите и ще обърнем внимание на дъската за рязане, без която не можем да си представим нито една съвременна кухня. За да направим правилен избор, трябва да знаем някои неща.
От какъв материал да бъде дъската - съвременна пластмасова, стъклена или класическа дървена? Да разгледаме плюсовете и минусите на различните варианти.
Пластмасовите дъски са най-предпочитани, а основното им предимство е ниската цена. Освен това, те са леки и компактни, побират се във всеки кухненски шкаф, удобни са за пикник. Поддръжката им не е трудна - лесно се почистват и измиват.
Разбира се, имат си и минуси. Например, не можем да бъдем сигурни в качеството на пластмасата, която е използвана за направата им. Другото, което не е особено приятно, е възможността да се надраскват с нож по време на нарязване на продуктите. В резултат на това, само след месец употреба, те вече ще изглеждат стари и захабени.
Стъклените дъски за рязане обикновено се правят от термоустойчиво стъкло. Те могат да се използват както за рязане, така и като поставка за горещи съдове. Основен недостатък е, че ножът се захабява по-бързо, когато режете върху тях.
Дървените дъски са класика. Те присъстват в почти всяка кухня, универсални са и екологично чисти. Но и при техния избор е хубаво да се знаят някои неща.
Дървената дъска задължително трябва да бъде направена от суха твърда дървесина. За тази цел са най-подходящи дъб, ясен и акация. Когато си закупите такава, първото нещо, което трябва да направите, прибирайки се у дома, е да залеете новата си придобивка с вряща вода и избършете с оцет. Целта е да се убият евентуални гъбички и бактерии.
Съветваме ви да не използвате една и съща дъска (особено дървена) за нарязване на различни хранителни продукти. Желателно е да си набавите няколко броя, които могат да се използват и от двете страни.
Важно е да се знае и как трябва да се измива дървената дъска след употреба. Когато режете месо, риба или зеленчуци, парченца от тях винаги остават в следите, направени от ножа. Ако остатъците не се измият старателно, могат да бъдат причина за появата на различни вредни бактерии. За да почистите дъската, първо я измийте с обикновено веро и гъба, след което я подсушете. После обработете цялата повърхност с оцетен разтвор и 5 минути по-късно изплакнете под течаща студена вода. Подсушете задължително и оставете за няколко часа, за да изсъхне напълно (т.е. не прибирайте веднага в шкаф).
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КУХНЕНСКА АНТИБАКТЕРИАЛНА ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ СЪС ЗЕЛЕН ЦВЯТ WELLOS
ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ С КУХНЕНСКА ВЕЗНА JOCCA
НовДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ С ВГРАДЕНА ТАВИЧКА JOCCA
НовАКУМУЛАТОРНА НОЖИЦА ЗА ЖИВ ПЛЕТ И ХРАСТИ STARLYF 2 В 1
Безплатна доставка за България!СЛАЙСЕР ЗА КАРТОФЕНИ ПРЪЧИЦИ ALPINA
НовНАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Вдъхнете нов живот на дъската за рязане
- Как по-лесно да обелим доматите?
- 8 грешки при използване на дъската за рязане
- Почистете кухненската дъска със сол, цитрусов плод и кокосово масло
- Как да изчистим кухненската дъска от бактериите за нула време?
- За да не лютят ръцете ви от лютите чушки, ги мажете с олио
- Неправилното почистване на дъската за рязане е предпоставка за разпространението на зарази
Коментари към Дъската за рязане - как да изберем подходящата