Свински бъбреци с лук в масло
От субпродуктите се получават вкусни и засищащи ястия, ако знаем как да ги приготвим. Избрахме свинските бъбреци за основен продукт в следващите кулинарни рецепти, защото имат интересен деликатен вкус. За да се премахне специфичният аромат на продукта, е необходимо той предварително да бъде накиснат във вода (може да добавите малко оцет в нея) или прясно мляко. Колкото по-дълго престоят в течността, толкова по-добре. Минималното време е 3 часа.
- Свински бъбреци с лук в масло
- Свински бъбреци с лук в сос от бяло вино и масло
- Свински бъбреци с лук и соев сос
Свински бъбреци с лук в масло
Необходими продукти:
- 500 грама свински бъбреци
- 1-2 глави лук
- сол и черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица брашно
- 50 грама масло
Начин на приготвяне
Почистете и разрежете напречно бъбреците, изплакнете ги под течаща вода. След това накиснете за 18-20 часа в студена вода, която от време на време сменяйте. Към края на накисването налейте лъжица оцет във водата.
След това поставете съда върху котлона и нека течността кипне. Тогава я отцедете и изплакнете субпродукта под течаща вода.
Отново върнете бъбреците в тенджерата и ги сварете до готовност (60-80 минути).
Извадете ги от бульона, изчакайте да се охладят на стайна температура и нарежете на парчета.
Докато бъбреците изстиват, направете соса.
>>> Свински бъбреци – здравни ползи и противопоказания за консумация |
Разтопете маслото в подходящ съд и добавете брашното. Разбъркайте, налейте 50-70 милилитра бульон и гответе още 5 минути.
Междувременно бързо измийте, нарежете лука и го изсипете в маслото. Разбъркайте, добавете бъбреците и след няколко минути намалете температурата на котлона.
Подправете, пак разбъркайте и пържете до готовност (около 3-5 минути).
Може да поднесете свинските бъбреци като допълнение към всякакви гарнитури, било то зеленчукови, зърнено-житни или макаронени.
По желание, след всички стъпки по приготвянето, описани по-горе, може да задушите продукта в домати или доматен сос, това ще придаде на ястието индивидуален привкус.
Свински бъбреци с лук в сос от бяло вино и масло
За приготвянето на свински бъбреци във винен сос са необходими:
- 3 броя свински бъбреци
- 1 малка глава кромид лук или няколко пера зелен
- 3 супени лъжици краве масло
- черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжица лимонов сок
- 1/2 чаена чаша бяло вино
- пресен магданоз за поръсване на готовото ястие
Начин на приготвяне:
Почистете старателно бъбреците от всички ципи, измийте добре и накиснете субпродукта за 30-60 минути във вода или прясно мляко. Разрежете парчетата на две части. След това разтопете маслото в тиган и сложете половинките да се готвят по 10 минути от всяка страна.
Междувременно нарежете ситно лука.
Когато извадите бъбреците от маслото, изсипете лука в тигана и нека се задуши. Тогава налейте лимоновия сок и виното и варете соса на бавен огън, докато се сгъсти.
Нарежете бъбреците на парченца, сложете ги в соса и нека се варят на тих огън още няколко минути.
Накрая подправете ястието със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Поръсете с нарязан пресен магданоз и сервирайте.
Свински бъбреци с лук и соев сос
Следващото предложение е за пържени свински бъбреци с лук и соев сос. За да си приготвите ястието, са ви необходими:
- 1 килограм свински бъбреци
- 2-3 глави стар лук
- 2-3 супени лъжици олио
- 20-25 грама краве масло
- 2 супени лъжици соев сос
- смлян черен пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен розмарин
- по желание може да добавите и нарязана скилидка чесън
Начин на приготвяне
Измийте бъбреците, разрежете всеки на две (напречно) и отстранете всички ципи и други ненужни части. Нарежете на едри парчета, които засипете със сода бикарбонат. Разбъркайте, за да може содата да достигне навсякъде и оставете бъбреците да престоят 20 минути. След това ги изплакнете няколко пъти с хладка вода, не трябва да остава сода по тях. Подсушете ги и нарежете на дребни парчета.
Сгорещете олиото в дълбок тиган. Сложете бъбреците и ги пържете, докато се зачервят и се образува коричка. Тогава добавете нарязания на тънки полумесеци стар лук и продължете готвенето до омекване на лука, като разбърквате.
Сложете 1-2 стръка пресен розмарин и пържете продуктите още 3-4 минути на среден огън (не забравяйте да разбърквате).
Накрая подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус, налейте соевия сос и когато той се изпари, отстранете съда от котлона. Тогава сложете маслото върху готовите бъбреци и го оставете да се разтопи. Остава само да сервирате ястието с пресен хляб и кисели краставички.
Добър апетит!
Коментари към Свински бъбреци с лук в масло