Рецепти за домашно бадемово масло
Бадемовото масло се използва за приготвяне на много вкусни здравословни десерти, поради това, че е богат източник протеини, минерали, полезни мазнини и витамини A и E. Употребява се като здравословен заместител на рафинираните масла за готвене. С бадемово масло може да се овкуси печено месо, крем супи, готови ястия или да се използва за приготвяне на дресинг за салата. За да си направите домашно бадемово масло, имате нужда от блендер, преса или хаванче и малко търпение. Ето няколко рецепти как да си направим бадемово масло за ядене в домашни условия.
Домашно бадемово масло
Необходими продукти за приготвянето на домашно бадемово масло:
- 3 чаени чаши сурови бадеми
Начин на приготвяне на домашното бадемово масло:
Поставете бадемите в блендер, затворете капака и пасирайте на висока скорост в продължение на 20-30 минути. Периодично изключвайте уреда, за да върнете отделилото се по стените масло, използвайки шпатула или дървена лъжица. Бадемовото масло е готово тогава, когато консистенцията му е гладка и кремообразна. Това ще отнеме повече време, отколкото сте очаквали, но бъдете търпеливи, защото крайният резултат си заслужава.
Прехвърлете готовото бадемово масло в чист стъклен буркан с плътно затварящ се капак и съхранете в хладилник.
Рецепта за приготвяне на бадемово масло без блендер
Ако не разполагате с електрически уреди, използвайте хаванче, за да смелите бадемите колкото е възможно по-фино.
Необходими продукти за приготвяне на бадемово масло:
- 2 чаши сурови бадеми
- 3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне на домашно бадемово масло в хаванче
Поставени в мелничка или миксер, бадемите се смилат на прах. Същата прахообразна форма може да се постигне с помощта на хаванче и чукче. Опитайте да смелите колкото е възможно по-фино бадемите. Добавете зехтин или друго масло и ако полученото тесто е твърдо, добавете още една или няколко супени лъжици масло. Продължете да бъркате, докато двете съставки се смесят добре.
Съхранете бадемовото масло на сухо място за поне 2 седмици. След около 14 дни бадемовото масло се отделя отгоре на повърхността. Използвайте сито, за да прецедите маслото. Уверете се, че в сместа не са останали части от ядките.
Употребете отделилото се масло, за да приготвите любимите си здравословни рецепти.
Домашно бадемово масло с печени бадеми
Необходими продукти за приготвянето на домашно бадемово масло:
- 500 грама сурови бадеми
Начин на приготвяне на бадемовото масло
Разстелете лист пергаментова хартия в тавичка и изсипете бадемите в нея, като ги разпръснете по цялата повърхност. Изпечете в загрята до 120 градуса фурна за 10 минути.
Прехвърлете горещите бадеми в блендер или хранителен процесор. Блендирайте до гладка и течна консистенция. Това ще отнеме доста време, имайте търпение.
Прехвърлете след това в херметически затварящ се стъклен буркан и затворете с капак. Съхранете на сухо и хладно място, докато започне да се отделя бадемовото масло на повърхността. Колкото повече време съхранявате смлените бадеми, толкова повече масло ще се отделя.
Прокарайте през сито отделилото се бадемово масло и използвайте за приготвяне на десерти, дресинги или поръсете върху готови ястия.
Приятен апетит!
Съвети за приготвяне, съхранение и използване на домашно бадемово масло:
- Печените бадеми се обработват много по-бързо, но ви препоръчваме да използвате сурови ядки. Също така бихте могли да добавите морска сол на вкус, билки или различни екстракти според вашия вкус.
- Съхранете бадемовото масло в стъклен буркан на стайна температура за около 2 седмици. Това трябва да е достатъчно време, за да се отдели маслото от бадемите.
- За да извлечете максимума от маслото, наклонете бурканчето и го оставете да капе в друг съд. Друг вариант е да използвате сито или цедка, за да отделите маслото.
- Препоръчително е да не се готви с нерафинирано бадемово масло, а да се използва за овкусяване, за да не се унищожат полезните му хранителни вещества. За готвене е подходящо рафинирано бадемово масло. То е по-устойчиво на високи температури от нерафинираното.
Идеи за рецепти с бадемовото масло
Бадемовото масло има лек и нежен вкус, което го прави подходящо за приготвяне на десерти и за овкусяване на ястия и салати.
- Разбъркайте бадемово масло с малко растително, овкусете със сол и пресни билки. Намажете върху филийки препечен хляб.
- Консистенцията на гъстото бадемово масло е като на тахан, затова е подходящо и за приготвяне на хумус.
- Може да използвате останалото гъсто бадемово масло, за да приготвите най-различни десерти.
- Направете шоколадови бонбони, сурови бонбони със семена, торти, други сладки изделия и плодови смутита, като използвате бадемово масло.
- Пригответе дресинг за салата, като комбинирате бадемово масло с оцет, сол, черен пипер и пресни билки.
- Поръсете бадемово масло върху макарони, спагети или месни ястия за прекрасен завършек и набавяне на полезни мазнини.
wikihow.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НАТУРАЛНО МАСЛО ОТ БАДЕМ 50 мл ЕТЕРИНА
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА ШОКОЛАД 250 мл
ВИЙТ ЕКСПЕРТ ВОСЪЧНИ ЛЕНТИ ЗА ДЕПИЛАЦИЯ ЗА ТЯЛО ЗА СУХА КОЖА С АЛОЕ ВЕРА * 12
НИВЕА БАЛСАМ ЗА УСТНИ И СКУЛИ РОЗА SPF30 4.8 г
НовМАЙПРОТЕИН БАДЕМОВО МАСЛО КРЪНЧИ 1 кг
ХИП БАЛСАМ ЗА УСТНИ 5 г 90210
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Как да си направим бадемово масло
- Бадемово масло – състав, ползи и приложение
- Заличете тъмните кръгове под очите с бадемово масло
- Насърчете растежа на миглите си с бадемово масло
- Използвайте бадемово масло срещу мускулно напрежение
- Стимулирайте растежа на косата с бадемово масло
- Заличете бръчките по лицето с бадемово масло
- Предотвратете косопада с бадемово масло
Коментари към Рецепти за домашно бадемово масло