Бадемово масло – състав, ползи и приложение
Бадемите са плодове от дървото Prunus dulcis и въпреки че ги наричаме ядки, са семена, които откриваме в центъра на бадемовия плод. Богатото съдържание на мазнини ги прави идеален източник на масло, което осигурява неизброими ползи за здравето.
Бадемовото масло бива сладко и горчиво, но за пълноценна и продължителна употреба се използва само първото. То е богато на ценни хранителни вещества, сред които витамините D, B1, B6, А, и К. Маслото от бадем е също така отличен източник на витамин Е, както и на минерали като магнезий, калций, цинк и желязо, освен това е изключително полезно, тъй като съдържа 86% ненаситени мастни киселини и само 14% наситени такива.
Състав и хранителна стойност на бадемовото масло
Хранителна стойност за 1 супена лъжица (14 грама) бадемово масло:
- 119 калории;
- 13,5 грама мазнини;
- 1,1 грама наситени мазнини;
- 9,4 грама мононенаситени мазнини;
- 2,3 грама полиненаситени мазнини;
- витамин Е - 26% от препоръчителната дневна доза;
- 35,9 милиграма фитостероли.
Ползи от бадемовото масло за здравето
- Предотвратява сърдечносъдови заболявания – бадемовото масло е богато на мононенаситени мазнини, които спомагат за понижаването на "лошия" LDL холестерол и поддържане нивата на "добрия" HDL холестерол високи. Доказано е, че това е необходимо за укрепване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Като източник на мощни антиоксидантни свойства и витамин Е, това олио е идеално за консумация от хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания или диабет.
- Предпазва клетките от вредни вещества, наречени свободни радикали – 1 супена лъжица (14 грама) от него доставя 26% от препоръчителния дневен прием на витамин Е (съвкупност от осем мастноразтворими съединения, които имат антиоксидантни свойства).
- Стимулира имунитета – бадемовото масло укрепва имунната система, предпазва организма от инфекции и активира защитните механизми.
- Подобрява храносмилането и съдейства за редуциране на излишното тегло.
- Понижава кръвната захар – добавянето на бадемово масло към вашата диета съдейства за контрол на кръвната захар. Поради богатия състав на мононенаситени и полиненаситени мазнини, маслото помага за понижаване на кръвната захар при хора с диабет.
- Укрепва паметта и нервната система – съдържащите се фолиева киселина и омега-3 киселини в бадемовото масло насърчават мозъчната дейност и концентрацията. То подобрява всички когнитивни функции (възприятие, запаметяване, възпроизвеждане и др.).
- Облекчава болката в мускулите – бадемовото масло притежава аналгетичен ефект, който доказано облекчава и успокоява болката, както и отпуска мускулатурата.
Как да използваме бадемово масло в кулинарията
В кулинарията бадемовото масло се използва като здравословна алтернатива на другите растителни масла. Просто добавете 1 чаена лъжичка от него към диетата си, за да се възползвате от полезните му свойства.
Бадемовото масло притежава лек и нежен вкус, което го прави чудесно допълнение към много ястия. Не е препоръчително да използвате нерафинирано масло в процеса на готвене, тъй като високата температура може да унищожи хранителната му стойност. По-скоро този вид масло е добре да се използва като завършек на ястия с месо, риба, зеленчуци, супи, сосове и салати. Препоръчва се употребата му непосредствено преди консумация, с цел запазване на ценните хранителни качества.
Рафинирано или нерафинирано бадемово масло да изберем
След прибиране на реколтата бадемите се олющват и изсушават. Рафинирано бадемово масло се извлича от ядки, посредством високотемпературна и химическа обработка. Това влияе отрицателно на маслото, тъй като много от хранителните вещества, намиращи се в суровото бадемово масло, се разрушават при третиране. Рафинираното масло е много по-евтино от нерафинирания тип, който се получава чрез пресоване на сурови бадеми, без да се използва високотоплинна или химическа обработка. Този процес помага бадемовото масло да запази голяма част от съдържанието на ценните си хранителни вещества, което прави продукта по-добрия избор за кулинарни цели.
Бадемово масло за красота
Освен че намира приложение в кулинарията, маслото от бадеми се използва с козметични, медицински и лечебни цели. То подхранва и хидратира кожата в дълбочина, забавя процесите на стареене, успокоява кожните раздразнения и засилва регенерацията на клетките. Неговата употреба стимулира растежа на косата, като я заздравява, придава плътност, обем и блясък на косъма. Бадемовото масло е също и верен помощник в борбата със стриите. Прилага се директно върху кожата. Доказано облекчава и успокоява болките, както и отпуска мускулатурата.
Различни приложения на нерафинирано бадемово масло:
- Като вкусен дресинг за салати: Комбинирайте нерафинирано бадемово масло с ябълков оцет и нарязани билки.
- Като добавка към паста: За да добавите повече здравословни мазнини към вашите спагети, овкусете ги с малко бадемово масло.
Нерафинирано бадемово масло може да си набавите от био магазини и хипермаркети. |
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАСАЖЕН КРЕМ С ПРОПОЛИС 100 мл АУРИМЕТРИЯ
БИОНИКЕ DEFENCE BODY КРЕМ ПРОТИВ СТРИИ 300 мл
ОВЛАЖНЯВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ КОТОН КЕНДИ 8 мл 7TH HEAVEN
НовГЕВОЛ FUSSKRAFT ПОДХРАНВАЩА БАНЯ ЗА КРАКА 200 мл GEF2620
ЕТЕРИКА МАСЛО ПРОТИВ КОСОПАД 50 мл
ЦЕТАФИЛ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 100 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Как да си направим бадемово масло
- Заличете тъмните кръгове под очите с бадемово масло
- Насърчете растежа на миглите си с бадемово масло
- Рецепти за домашно бадемово масло
- Използвайте бадемово масло срещу мускулно напрежение
- Стимулирайте растежа на косата с бадемово масло
- Заличете бръчките по лицето с бадемово масло
- Предотвратете косопада с бадемово масло
Коментари към Бадемово масло – състав, ползи и приложение