Класически Борш без месо
Необходими продукти:
3 литра вода
2 големи картофа
1/2 зелка
1/2 глава цвекло
0,5 чаена чаша вряща вода
заквасена сметана
1 чаена лъжица оцет
дафинов лист
чесън
сол
черен пипер
За запръжката:
1 глава лук
1 морков
1/2 глава цвекло
растителна мазнина
2 узрели домата
Начин на приготвяне:
Сложете водата да заври, след което сложете нарязаните на кубчета картофи и 1/2 накълцана зелка. Докато зеленчуковият бульон се приготвя, направете запръжката. Нарежете на ситно лука, настържете моркова и ги задушете в растителна мазнина. Когато лукът се зачерви, изсипете настърганото на едро цвекло (1/2 глава). Другата половина от цвеклото нарежете и сложете в дълбока купа, залейте с 1/2 чаена чаша гореща вода и добавете 1 чаена лъжица трапезен оцет. Постепенно водата ще се оцвети в наситен червен цвят и когато приготвите борша, ще я използвате за обагряне на супата.
Щом зеленчуците омекнат, добавете доматите, които предварително сте обелили от ципата и настъргали. Сложете сол и пипер на вкус, задушете всичко в продължение на 7 - 10 минути.
През това време зеленчуците, които сложихте да се варят, би трябвало да са готови. С помощта на решетъчна лъжица отстранете образувалата се пяна по повърхността на бульона, сложете сол, дафинов лист и задушените зеленчуци. Оставете всичко да се вари на бавен огън около 10 - 15 минути и в края на приготвянето добавете сока от цвекло и няколко скилидки намачкан чесън. Изчакайте 10 минути, разбъркайте добре и преди до поднесете, сложете сметаната.
Добър апетит!
Коментари към Класически Борш без месо