Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко

Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко

от 18 ное 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Може би ви звучи странно, защото кой ли би се оплакал, че кексът му е твърде сладък... Но си представете и друга ситуация: приготвяте доматен сос за спагетите и вместо сол, щедро поръсвате със захар или пък имате ястие, чийто сос съдържа сметана, обаче вие сте си купили подсладена такава. Да, въпреки че сладкият вкус е любим на повечето хора, той няма място във всяко ястие.

Нека да видим и как можем да спасим храната си, ако по погрешка сме добавили голямо количество сладки съставки.

Важното е да знаете, че няма как да махнете захарта от рецептата, така че просто е време да погледнем напред и да видим, дали и как можем да премахнем сладкия вкус, така че ястието все пак да става за ядене. Предлагаме ви няколко трика, които ще ви помогнат да спасите яденето.

Балансирайте вкусовете

Щом ястието е много сладко, опитайте се да балансирате вкуса, така че да го притъпите. За целта може да добавите съставки, които са кисели или горчиви. Не бива да добавяте сол, тъй като тя подчертава сладостта.

Кисело

Tук е най-добре да добавите лимонов сок (или от лайм). Но внимавайте с портокаловия, защото въпреки че е кисел, съдържа доста захари, така че още ще подсладите ястието. Белият и виненият оцет също са добър вариант, но балсамико например - не, защото и той е сладък. Дори и да смятате някой сос за кисел, помислете добре дали няма сладка съставка в него.

Горчиво

Има много горчиви храни, но пък невсички са подходящи. Ако ястието го позволява, може да сложите малко кейл, рукола или цикория. Но в повечето случаи те не са неподходящи. В такъв случай вашето спасение е горчиво неподсладено какао на прах! Да, наясно сме, че звучи странно, но добавете около 1 чаена лъжица. Внимавайте с количеството, за да не получите шоколадов вкус, затова бъркайте, изчаквайте и опитвайте, за да видите как точно се балансира вкусът.

Пикантно

Дали ще е лют сос, чили чушка или смлени сушени чушки, добавянето на нещо люто може да свърши работа. Сещате се колко много сладко-люти сосове има? Внимавайте обаче да не прекалите с лютите продукти, за да не се сблъскате с друг проблем с вкуса.

Разредете ястието

Ако ястието е все още много сладко и изброените тактики не са дали резултат, ви остава само да го разредите или изхвърлите.

Удвоете рецептата

Това означава да сложите още от същите продукти (но този път не слагайте сладката съставка). Например, ако правите доматен сос и рецептата е от 2 консерви домати, добавете още две. По този начин директно намалявате сладостта наполовина. Остатъкът от соса може да замразите за следващата употреба.

Изхвърлете половината

В зависимост на какъв етап сте от готвенето, тази опция може да бъде спасение. Използваме примера от по-горе, но този път изхвърлете половината сос и добавете още една консерва домати. Така намалявате сладостта наполовина, като запазвате същия обем.

Започнете отначало

Да, това не бива да е първият ви избор, когато сте изтървали захарницата в соса си, но понякога положението е неспасяемо. Приемете провала с усмивка и продължете напред, а за в бъдеще бъдете много по-внимателни.

Съвети за следващия път

След като вече сте се сблъскали с проблема със сладките ястия, следващият път, когато готвите тази или друга рецепта, започнете да добавяте на части сладките продукти. Разбърквайте и изчаквайте да се комбинират вкусовете и тогава опитайте. Имайте предвид, че вкусовете стават по-наситени, когато ястието е студено. Опитвайте винаги и добавяйте на малки порции солта и пикантните подправки.

Учете се от грешките си, коригирайте рецептите си и продължавайте да готвите!

Източник:

thespruceeats.com

5.0/5 1 оценка

Коментари към Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко
    www.framar.bg 
    на 17 August 2025 в 18:01
    Коментирайте "Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Как и защо да спрем захарта за един месец
  • Горска ангелика, Горска пищялка, Дива ангелика
  • Как да се откажем от сладкото
  • Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
  • Сладките храни по време на бременност правят децата хиперактивни
  • Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
  • Отказът от захар може значително да подобри здравето на човек
  • Каква храна предпочитат жените?
  • За да ви е топло, хапнете сладичко
  • Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 32 дни, 4 часа и 43 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 8 часа и 5 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Горска ангелика, Горска пищялка, Дива ангелика Горска ангелика, Горска пищялка, Дива ангелика

Горска ангелика, Горска пищялка, Дива ангелика

от 16 юни 2025г. Прочети повече
Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем

Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем

от 14 март 2024г. Прочети повече
Как и защо да спрем захарта за един месец Как и защо да спрем захарта за един месец

Как и защо да спрем захарта за един месец

от 26 сеп 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival