Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко
Може би ви звучи странно, защото кой ли би се оплакал, че кексът му е твърде сладък... Но си представете и друга ситуация: приготвяте доматен сос за спагетите и вместо сол, щедро поръсвате със захар или пък имате ястие, чийто сос съдържа сметана, обаче вие сте си купили подсладена такава. Да, въпреки че сладкият вкус е любим на повечето хора, той няма място във всяко ястие.
Нека да видим и как можем да спасим храната си, ако по погрешка сме добавили голямо количество сладки съставки.
Важното е да знаете, че няма как да махнете захарта от рецептата, така че просто е време да погледнем напред и да видим, дали и как можем да премахнем сладкия вкус, така че ястието все пак да става за ядене. Предлагаме ви няколко трика, които ще ви помогнат да спасите яденето.
Балансирайте вкусовете
Щом ястието е много сладко, опитайте се да балансирате вкуса, така че да го притъпите. За целта може да добавите съставки, които са кисели или горчиви. Не бива да добавяте сол, тъй като тя подчертава сладостта.
Кисело
Tук е най-добре да добавите лимонов сок (или от лайм). Но внимавайте с портокаловия, защото въпреки че е кисел, съдържа доста захари, така че още ще подсладите ястието. Белият и виненият оцет също са добър вариант, но балсамико например - не, защото и той е сладък. Дори и да смятате някой сос за кисел, помислете добре дали няма сладка съставка в него.
Горчиво
Има много горчиви храни, но пък невсички са подходящи. Ако ястието го позволява, може да сложите малко кейл, рукола или цикория. Но в повечето случаи те не са неподходящи. В такъв случай вашето спасение е горчиво неподсладено какао на прах! Да, наясно сме, че звучи странно, но добавете около 1 чаена лъжица. Внимавайте с количеството, за да не получите шоколадов вкус, затова бъркайте, изчаквайте и опитвайте, за да видите как точно се балансира вкусът.
Пикантно
Дали ще е лют сос, чили чушка или смлени сушени чушки, добавянето на нещо люто може да свърши работа. Сещате се колко много сладко-люти сосове има? Внимавайте обаче да не прекалите с лютите продукти, за да не се сблъскате с друг проблем с вкуса.
Разредете ястието
Ако ястието е все още много сладко и изброените тактики не са дали резултат, ви остава само да го разредите или изхвърлите.
Удвоете рецептата
Това означава да сложите още от същите продукти (но този път не слагайте сладката съставка). Например, ако правите доматен сос и рецептата е от 2 консерви домати, добавете още две. По този начин директно намалявате сладостта наполовина. Остатъкът от соса може да замразите за следващата употреба.
Изхвърлете половината
В зависимост на какъв етап сте от готвенето, тази опция може да бъде спасение. Използваме примера от по-горе, но този път изхвърлете половината сос и добавете още една консерва домати. Така намалявате сладостта наполовина, като запазвате същия обем.
Започнете отначало
Да, това не бива да е първият ви избор, когато сте изтървали захарницата в соса си, но понякога положението е неспасяемо. Приемете провала с усмивка и продължете напред, а за в бъдеще бъдете много по-внимателни.
Съвети за следващия път
След като вече сте се сблъскали с проблема със сладките ястия, следващият път, когато готвите тази или друга рецепта, започнете да добавяте на части сладките продукти. Разбърквайте и изчаквайте да се комбинират вкусовете и тогава опитайте. Имайте предвид, че вкусовете стават по-наситени, когато ястието е студено. Опитвайте винаги и добавяйте на малки порции солта и пикантните подправки.
Учете се от грешките си, коригирайте рецептите си и продължавайте да готвите!
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Как да се откажем от сладкото
- Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
- Как и защо да спрем захарта за един месец
- Как да се откажем от захарта и сладките храни?
- Сладките храни по време на бременност правят децата хиперактивни
- Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
- Отказът от захар може значително да подобри здравето на човек
- Каква храна предпочитат жените?
- За да ви е топло, хапнете сладичко
- Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента
Коментари към Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко