Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят История на цитрусите

История на цитрусите

История на цитрусите - изображение

Всички цитрусови дървета произхождат от общ прародител още преди 15 милиона години. Еволюцията им се дели на три етапа. Резултат, от които са появата и отглеждането на лаймове, фреш лимони, кумкуати, фреш портокали, помело и други.

Изследователи от Испания сравняват хлоропласта и геномите на над 30 вида нови цитрусови растения с тези на вече познатите мандарини и помело. Откриват, че семейството на цитрусовите плодове се разделя на три групи, чиято първа поява е преди 6,3 - 7,5 милиона години. Те са: австралийски сортове и такива, включващи папеда, помело, мандарини и японски язу.

Тяхното съчетание води до възникването на трета, обединяваща сладко-кисели нотки от плодовете - такива като кумкуата, горчиви или сладки портокали, както и дебелокори или тънкокори, тангерини, каламандрини, танджело и други.

Хлоропластите, точно както и митохондриите, се унаследяват само от майката, но учените откриват изненадващо висока степен на хибридизация в хлоропластовата ДНК. Според това и мъжките, и женските растения са изиграли роля в приноса за развитието на цитрусовото хлоропластово разнообразие.

Гените се променят, което от своя страна води до възможността за отглеждане на растенията в по-неблагоприятни условия. Тази нова филогенеза, базирана на хлоропластовите геноми, дава яснота за еволюцията на цитрусите, отхвърляйки предишни тези и неясноти.

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.the-scientist.com

Снимка: commons.wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиДиетиИсторияВидеоТестовеСпортКомпании и организацииНаправления в медицинатаОткритияЛичностиГеография